TILANNEHUONE

Lappi voitti Ruotsin värikkään lumirallin

18.02.2024 14:29

Lappi voitti Ruotsin värikkään lumirallin

EP Lappi ajoi Uumajassa MM-rallin toisen voittonsa.©RedBull Content Pool

MM-ralli

Esapekka Lappi, 33, ajoi Ruotsin MM-rallissa uransa toiseen MM-rallin osakilpailuvoittoon. Lappi näytti varsinkin perjantain kammosäässä lumiosaamistaan. Ruotsin ralli oli Lapin ensimmäinen MM-ralli tällä kaudella. Hyundain tallille voitto on toinen tällä kaudella.

”Kallelle ja Jonnelle terveisiä”, Lappi sanoi kaverille autoradioon maaliin tullessaan.

Lappi ajoi silti vauhdikkaimmin jo shakedownissa torstaina. Lopulta hän ajoi pohjat neljälle EK:lle ja nousi niillä kärkeen. Tilaa etulinjassa tekivät muun muassa Ott Tänak, Kalle Rovanperä ja Takamoto Katsuta keskeytyksillään. Lauantaina iltapäivällä Lappi jo himmasi menoaan ja piti kiinni kärkimiehen 18 pinnasta. Sunnuntaina hän ajoi täysin varman päälle, sekä varmistellen sunnuntaipisteitä myös tallikaveri Thierry Neuvillelle, joka keräsi niitä viisi ja kolme power stagelta. Lappi itse keräsi sunnuntaina yhden sprintin lisäpisteen.

Rallissa ajoi toiseksi Toyotan Elfyn Evans, joka keräsi rallista eniten pisteitä, 24. Rallin kolmas oli Ford-yllättäjä Adrien Fourmaux, jolle palkintopallisija on uran ensimmäinen MM-tasolla.

Rovanperän kauden avauskisa oli ohi neljännellä erikoiskokeella perjantain lumipyryssä, kun hän pyörähti ajovirheen vuoksi. Rovanperän auto saatiin kuitenkin takaisin mukaan kisaan lauantaina. Rovanperä ajoi tallin ja Evansin etu mielessä. Hän voitti kuitenkin power stagen 0,1 sekunnin erolla tallikaveriinsa. Super Sunday -pisteitä tuli tilille kuusi. Pohja-aikoja hän rykäisi viikonlopun aikana yhteensä neljä.

Myös mestaruutta havittelevan Hyundai-kuski Ott Tänakin kisa päättyi perjantain vaikeissa olosuhteissa EK:4:llä. Virolainenkin jatkoi rallia loppuun. Hän aloitti lauantain vetämällä pohjat EK9:lle. Sunnuntain sprintissä Tänak oli neljäs ja Power Stagelta pinnoja irtosi kaksi.

Toyotan Takamoto Katsutan loistava kisa hyytyi penkkaan lauantain avausetapilla. Hän oli silloin rallin kakkossijalla. Hän keräsi sunnuntaina kaksi sprinttipistettä ja yhden Power Stagen pisteen.

WRC2-luokassa käytiin todella tiukkaa kisaa. Oliver Solberg vei voiton ja oli viides yleiskilpailussa. Ruotsin rallin lopputuloksissa Sami Pajari oli kuudes, Roope Korhonen kahdeksas, Mikko Heikkilä yhdeksäs, Lauri Joona 11:s ja Emil Lindholm 12:s.

Tuloksia tästä.