TILANNEHUONE

Leclerc ajoi voittoon vaikeuksien keskellä – Bottas 11:s

10.07.2022 17:30

Leclerc ajoi voittoon vaikeuksien keskellä – Bottas 11:s

Charles Leclerc oli päivän sankari Itävallassa. @ AOP

Formula 1

Charles Leclerc otti kauden kolmannen voittonsa Itävallan GP:ssä sunnuntaina.

Kisasta ei puuttunut dramatiikkaa, sillä Ferrari näytti olevan matkalla kohti kaksoisvoittoa, kunnes toisena olleen Carlos Sainzin auto syttyi tuleen 57. kierroksella ja Sainz joutui keskeyttämään. Sainz oli juuri ohittamassa kuluneilla renkailla ajanutta selvästi hitaampaa Verstappenia.

Pian sen jälkeen Leclercin auton kaasupoljin jumiutui pohjaan, minkä seurauksena myös hänen vaihteistonsa alkoi oikutella. Leclerc joutui taiteilemaan ongelmien kanssa maaliin saakka.

Sainzin keskeyttämisen myötä toisen sijan itselleen varmistanut Max Verstappen pystyi Leclercin vaikeuksien seurauksena kaventamaan eron maalissa 1,532 sekuntiin. Kisan kolmas oli Lewis Hamilton.

Kisaan letkan perältä lähtenyt Valtteri Bottas käväisi kisan lopussa hetken aikaa jo pisteillä,  mutta Fernando Alonso pystyi puristamaan vähemmän kuluneilla renkailla Bottaksen ohi viimeisellä kierroksella ja ottamaan viimeisen MM-pistesijan. Tosin tuomaristo tutkii vielä Alonson lähdön varikolta viimeisen renkaanvaihdon yhteydessä, oliko kyseessä niin sanottu ei-turvallinen varikkopilttuusta päästäminen.

Kisan avainsana oli rengaskuluma. Asiantuntijat ennakoivat, että kisa voitaisiin ajaa läpi jopa yhdellä pysähdyksellä. Paalulta lähtenyt Verstappen pysähtyi kuitenkin ensimmäisen kerran vaihtamaan renkaat jo 12. kierroksella, jolloin Leclerc nousi kisan johtoon.

Kaikkiaan Verstappen teki kisassa kolmessa pysähdystä, kuten myös Leclerc. Molemmat tekivät viimeiset pysähdyksensä virtuaalisen turva-auton aikana, kun Sainzin auto oli syttynyt palamaan. Ilman virtuaalista turva-autoa Leclerc olisi ajanut kisan läpi kahdella pysähdyksellä, mutta Verstappen olisi joka tapauksessa tehnyt kolmannen pysähdyksen.

Leclerc iloitsi voittoaan kisaan jälkeen.

”Tämä oli todella hyvä kisa. Vauhtimme riitti. Loppu oli kuitenkin uskomattoman vaikea, sillä minulla oli ongelmia kaasupolkimen kanssa. Pystyimme pitämään kuitenkin paketin kasassa loppuun saakka. Olen todella onnellinen”, monacolainen sanoi.

Bottas harmitteli MM-pisteiden ulkopuolelle jäämistä.

”Kisaan ei ollut helppo lähtökohta, mutta minusta me teimme oikean ratkaisun siinä, että säädimme autoa hieman eri lailla kisaan. Kymmenen sija oli tosi lähellä, sen menettäminen harmittaa. Tänään vauhtia ei ollut niin paljon kuin toivoin ja kuin luultiin”, Bottas sanoi Viaplayn haastattelussa.

Verstappen johtaa MM-sarjaa nyt 208 pisteellä. Toisena oleva Leclerc kavensi eron 38 pisteeseen. Sunnuntaina keskeyttämään joutunut Sergio Perez on jäänyt Leclercistä 19 pistettä.