TILANNEHUONE

Liian täysi F1-kalenteri närästää Ranskassa

26.07.2022 17:02

Liian täysi F1-kalenteri närästää Ranskassa

Ranskan GP:n kohtalo on epävarma.©AOP

Formula 1

Ranskassa on viime sunnuntain F1 GP:n jälkeen pohdittu paljon F1-kisan merkitystä maan moottoriurheilulle. Ranskan GP Paul Ricardilla on leikkuu-uhan alla, koska sen sopimus meni nyt umpeen ja Qatar ja Las Vegas ovat jo tulossa kalenteriin ensi kaudella. Lisäksi Kiinan GP on tekemässä paluun, jos koronatilanne sen vain sallii. Kisoja järjestävä Liberty Media unelmoi myös Etelä-Afrikan kisan järjestämisestä. Kisakalenteri on jo ylitäynnä ja sen vuoksi saksitaan muualta. Moni rata taistelee siis paikastaan F1-kalenterissa. Koska kysyntää on, Liberty haluaisi mahduttaa kalenteriin massiiviset 25 osakilpailua, mutta se ei ole helppoa. Ainakin tiimien sopimuksien rajat tulevat vastaan 24:ssä kisassa.

Ranskalaisyleisö löysi kuitenkin lehtereille viikonloppuna. GP oli loppuunmyyty. Sarjassa ajaa tällä hetkellä kaksi ranskalaiskuljettajaa AlphaTaurin Pierre Gasly ja Alpinen Esteban Ocon. Omat pojat olivat vetonauloina eturivissä kaikissa F1-radan tapahtumissa viikonloppuna, kuten tapiohin kuuluu.

Ranskan GP:n puolesta puhuu myös pitkä historia autourheilussa. Ranskassa lähdettiin lähes heti auton keksimisen jälkeen kilpasille. Ensimmäisen kerran autoilla ajettiin kilpaa jo 1894 Paris-Rouen -kilpailussa. Myös Grand Prix on ranskalainen termi, jota käytettiin ensimmäisen kerran autokilpailun yhteydessä tiedettävästi 1906.

Paul Ricard menetti F1-kisansa 2008 ja palasi jälleen 2018. Kisan paluuta tervehdittiin ilolla. Kisan puuttuminen närästi urakalla. Nyt ranskalaiset moottoripiirit toivovat taas ihmettä siitä, että Ranskan GP löytäisi paikkansa kisakalenterissa, vaikka rataa kehutaan usein enemmän testikäytössä kuin kisapaikkana.

”Toivottavasti saamme ajaa Ranskan GP:n jatkossakin. Jos ei ensi vuonna, niin sitä seuraavana. Mielestäni se on ansainnut paikkansa kalenterissa”, Gasly totesi Motorsportille.

Alpinen tallipomo Laurent Rossi on samoilla linjoilla.

”En sano tätä, koska olen ranskalainen, mutta Ranska on vahva tekijä moottoriurheilussa. Se on antanut lajille paljon. Yleisöä on paljon. Olisi outoa jos Ranskassa ei olisi kisaa”, Rossi toteaa.