Luton Valioliigaan 220 miljoonan rankkareilla

27.05.2023 21:58

Luton juhli nousua ensimmäistä kertaa Valioliigaan lauantaina Wembleylla. @ AOP

Valioliiga

Luton Town nousi 31 vuoden tauon jälkeen Englannin pääsarjaan kaatamalla rangaistuspotkukisan jälkeen Coventryn Mestaruussarjan nousufinaaliottelussa Wembleylla.

Rangaistuspotkukisa ratkesi, kun Coventryn kuudes laukoja Fankaty Dabo ampui pallon taivaan tuuliin. Lutonin Dan Potts oli hetkeä aikaisemmin onnistunut omassa rankkarissaan ja siirtänyt Lutonin kisassa 6-5-johtoon.

Varsinainen peliaika päättyi 1-1-tasapeliin. Luton meni avausjaksolla johtoon Jordan Clarkin osumalla 23 minuutin pelin jälkeen. Gustavo Hamer tasoitti lukemiksi 1-1 66. minuutilla.

Ottelu näytti ratkenneen jatkoajalla, kun Joe Taylor iski pallon Coventryn maaliin. VAR-tarkistuksen jälkeen maali kuitenkin hylättiin käsivirheen vuoksi.

Luton pelasi edellisen kerran Englannin pääsarjassa kaudella 1991-92 eli viimeisellä kaudella ennen Valioliigan perustamista. Sen jälkeen joukkueen taival on ollut myrskyisä, sillä se putosi välillä jopa Englannin liigasta Konferenssiliigaan.

Lutonin sarjanousun arvoksi on laskettu noin 220 miljoonaa euroa. Valioliigan nousua pidetäänkin maailman rahakkaimpana palkinto urheilussa.