TILANNEHUONE

Monacon sunnuntaisen GP:n yllä todellinen Musta Pekka

28.05.2022 08:53

Monacon sunnuntaisen GP:n yllä todellinen Musta Pekka

Valtteri Bottas maistelee hyvää sijoitusta Monacossa. @ AOP

Formula 1

Monacon sunnuntaisen GP:n yllä leijuu mielenkiintoinen muuttuja, sillä lauantain sääennustukset lupaavat kisan ajaksi Monacoon sadekuuroja. Ensimmäiset kuurot iskevät jo aamupäivälle ja voimakkaimmillaan sadekuurojen pitäisi olla juuri kisan alkaessa iltapäivällä.

”Sade tekisi kisasta tapahtumarikkaan. Sateessa kuka vain voi onnenkantamoisella onnistua. Aikoinaan, kun Olivier Panis voitti Monacossa, se tapahtui juuri vesisateessa”, muistuttaa kokenut F1-toimittaja Erkki Mustakari.

”Kapea rata tekee sen, että Monacossa voi muutenkin voittaa joku muu kuin vain kärkikastin auto. Ohittaminen Monacossa on todella vaikeaa. Joku auto voi olla kierroksella vaikka sekunnin nopeampi edellä olevaa, mutta ohi ei pääse, eikä sijoitus parannu, jos edellisen auton ajolinjat sen estävät. Kunnollisia ohituspaikkoja ei ole.”

Monacon kisan säilyminen F1-kalenterissa tulevaisuudessa on epävarmaa.

”Ymmärrän niitä, jota eivät pitäisi Monacoa enää F1-kisakalenterissa. Se ei ole enää nykyformuloille sopiva kilpailullinen suorituspaikka. Autot ovat nyt 200 kiloa painavampia kuin kymmenen vuotta sitten ja paino vaikuttaa tällä radalla ajamiseen paljon. Ei tarvita kuin yksi jarrutusvirhe ja painava menopeli tömähtää seinään. Se on hyvin tyyristä. Kaikki ymmärtävät, että kevyet autot pysähtyvät jarrutettaessa helpommin. Joku voi sanoa, että F1-autoissa on nyt parhaat jarrut ikinä, mutta sanon silti, että paino on haaste katuradoilla. Tämä nähtiin jo Saudi-Arabian uudella katuradallakin”, Mustakari huomauttaa.