TILANNEHUONE

Niskanen neljäs loppunousussa – ja Tourilla kakkonen!

08.01.2023 12:40

Niskanen neljäs loppunousussa – ja Tourilla kakkonen!

Kerttu Niskanen puristi kaiken irti ja saavutti tavoitteensa.©AOP

Maastohiihto

Tour de Ski 2023 päättyi Val di Fiemmen Alpe Cermisin loppunousukilpailuun sunnuntaina. Kerttu Niskanen oli matkan neljäs ja jäi voittajalle +36,2, mutta veti viimeisellä kilometrillä Norjan Tiril Udnes Wengistä ohi Tourin kokonaiskilpailussa niin, että otti kokonaiskilpailun toisen sijan.

Niskanen nousi ensimmäisen kerran urallaan nousukisan palkintopallille. Niskanen on osallistunut Tourille 12 kertaa.

”Olen onnellinen, että loppupeleissä kaikki meni ihan hyvin. Ajattelin, että Hennigin kanssa tulee kova kisa. Se oli yllätys että sain sen toisen sijan. Tirilin taktiikka oli selvästi seurata minua. Muistuttelin itselle välillä, että  nousua on treenattu. Ekaa kerta Tourilla palkintopallilla, niin olen tyytyväinen”, Niskanen sanoi Viaplaylla.

”Nyt kotiin ja palautumaan Tourista. Toivon, että kunto menee vain ylöspäin ja MM-kisoja kohti.”

Loppunousukisan voitti Ranskan Delphine Glaudel ajalla 36.35,4. Toinen oli Norjan Heidi Weng +20.2 jäänenä. Kolmannen sijan puristi Yhdysvaltojen Sophia Laukli. Hän jäi voittajalle +35.7.

Tourin kärkinimi, Ruotsin Frida Karlsson jäi kisassa sijalle 15. Hän hävisi kärjelle +1.40,0. Matka imi Karlssonista mehut niin, ettei hän pystynyt osallistumaan Tourin palkintojenjakoon.

Niskanen hiihti alkumatkan eturivissä. Nousun alussa Niskanen oli hyvissä asetelmissa kolmantena. Karlsson lähti nousuun ykkösenä. Heti nousun alussa porukka alkoi jonossa odotetusti revetä. Karlsson putosi kärjestä ensimmäisen kovan jyrkän jälkeen. Niskanenkin putosi neljänneksi. Norjan Tiril Udnes Weng roikkui pitkään tiiviisti suomalaisen perässä. Yhdeksän kilometrin kohdalla ja kisan jyrkimässä kohdassa Weng alkoi hyytyä. Niskanen kiristi tahtia vielä loppusuoralla ja onnistui tavoitteessaan nousta Tour de Skin kakkoseksi. Tourin vei nimiinsä Ruotsin Frida Karlsson. Kolmas on Norjan Tiril Udnes Weng.

Anne Kyllönen oli hurjan loppunousukisan 28:s.