TILANNEHUONE

Qatarissa odotettavissa tulinen F1-kisa

18.11.2021 13:51

Qatarissa odotettavissa tulinen F1-kisa

Qatarin Losailin radalla ajetaan F1-kisa ensi sunnuntaina @AOP

F1-maailma odottaa mielenkiinnolla Qatarin Losail International -radalla ensi viikonloppuna ajettavaa F1-kisaa. Kisaan lähdetään tulisessa MM-asetelmassa Red Bullin Max Verstappenin ja Mercedeksen Lewis Hamiltonin välillä. Tilanteeseen lyö urakalla bensaa kaksikon välillä läpikäydyt tapahtumat viime kisassa. Myös Qatarissa ajettava GP tuo osaltaan lisämausteen MM-taistoon. Rata on tuttu kuskeille lähinnä simulaattoreista. Viikonlopun GP on ensimmäinen Qatarissa ajettava F1-osakilpailu.

Kisa tullaan ajamaan saunamaisissa olosuhteissa. Vaikka eletään marraskuuta lämpötilat voivat nousta yli +29 asteen. MotoGP-kisat ovat osoittaneet, että koska rata sijaitsee lähellä rannikkoa, meren tuoma kosteus voi aiheuttaa jopa liukkautta radalle. Lisäksi tuuli voi olla voimakasta ja muuttaa suuntaa päivän aikana. Qatarin rata on nopea ja sillä on haasteellisia keskinopeita ja nopeita mutkia, mutta myös ohituspaikkoja löytyy.

Kisaa varjostaa eettiset kysymykset. Kuten jalkapallon MM-kisat, myös F1 on jo joutunut vastaamaan Qataria koskeviin ihmisoikeuskysymyksiin. Amnesty International sanoo Qatarin ja muiden arabimaiden pesevän imagoaan puhtaaksi megatason urheilutapahtumilla.

FIA:n Jean Todt on ehtinyt jo kuitata tilanteen toteamalla, että F1-kisaisännyys on esimerkki Qatarin suuresta intohimosta kaikkea urheilua kohtaan.

Qatar sai tämän vuoden F1-kisan kalenteriin, kun Australia peruutti pandemian vuoksi oman GP:nsä. Vuodesta 2023 eteenpäin Qatarin Losaililla on F1-sopimus 10 vuodeksi eteenpäin.

Qatarin GP ajetaan sunnuntaina 21.11. klo 16 Suomen aikaa.