TILANNEHUONE

Rallissa uskomaton loppu – Ogier yllätti

21.04.2024 15:38

MM-ralli

Toyotan Sebastien Ogier ajoi yllättäen Kroatian MM-rallin voittoon. Voitto on hänen uransa 59:s ja podiumisija peräti 100:s.

”Nautin joka hetkestä ja hienoa huomata, että meillä on vielä vauhtiakin”, Ogier totesi maalissa.

Toytota otti rallissa kaksoisvoiton, kun Elfyn Evans oli toinen. Kolmanneksi jäi Hyundain Thierry Neuville.

Ogier onnistui lähinnä muiden epäonnen turvin. Kroatian MM-asvalttirallin sunnuntaipäivänä nimittäin sattui ja tapahtui. EK18 oli erikoisen värikäs kovaa painaneiden kärkikuskien osalta.

Ensin Fordin Adrien Fourmaux törmäsi betoniseen leikkausesteeseen ja pääsi jatkamaan vasta itse tehtyjen massiivisten korjaustöiden jälkeen. Power Stagella Formaux näytti kuitenkin Fordin vauhtia ja ajoi EK:n uskomattomaan aikaan 8:01.7 ja otti sillä uransa ensimmäisen Power Stage -voiton. Hän voitti toseksi erikoiskokeella tulleen Tänakin 3,8 sekuntia.

Lauantain jälkeen rallia vahvasti johtanut Hyundain Thierry Neuville ajoi EK18:lla  pöpelikköön. Hänkin pääsi jatkamaan, mutta aikaa paloi yli parikymmentä sekuntia ja kärkipaikka livisti. Hän putosi kokonaistuloksissa kolmanneksi. Neuville syytti mokasta kartanlukijaansa, sillä Martijn Wydaeghen nuotti tuli kuulemma myöhässä. Hän menetti rytäkässä autostaan myös takasiiven, eikä hänestä ollut Power Stagella enää kärkitaistelijaksi, sillä päivähuoltoa ei ollut tarjolla auton korjaamiseksi. Hän oli Powerilla vasta 11:s, mutta keräsi rallista yhteensä 19 pistettä lauantain ykkösijan turvin.

Vielä EK 17:lla kärkimies Neuvillea väkevästi kiinni ottanut Toyotan Elfyn Evans puolestaan spinnasi ja rusikoi autoaan EK18:lla. Siihenkin kului noin parikymmentä sekuntia aikaa, mutta hänkin pääsi jatkamaan. Hän pystyi pitämään kiinni rallin kakkossijastaan. Powerilla hän oli viides.

Power Stagen voiton vei Toyotan Takamoto Kastuta, Hyundain Ott Tänäk oli toinen ja Ogier kolmas.

Rally2-luokan voitti Citroenin Nikolay Gryazin ja Konstantin Aleksandrov. Toiseksi tuli tallikaverit Yohan Rossel ja Arnaud Dunand. Toyotan autolla ajaneet Sami Pajari ja Emmi Mälkönen olivat luokan kolmansia ja kokonaiskilpailussa kymmenensiä.

Rallin tuloksia tästä.