TILANNEHUONE

Ratarajat ylittyivät useasti – Verstappen voitti taas

02.07.2023 17:41

Ratarajat ylittyivät useasti – Verstappen voitti taas

Max Verstappen teki pitstopin vielä aivan kisan lopussa.©AOP

Formula 1

Max Verstappen oli ylivoimainen Itävallan F1 GP:ssä. Verstappen voitti viikonlopun GP:n sunnuntaina ylivoimaisella suorituksella. Lisäksi hän voitti viikonloppuna myös sprintin ja aika-ajot. GP-voitto on Vertappenille jo kauden seitsemäs ja viides peräkkäinen.

Sunnuntain kisassa hän putosi kerran kolmanneksi varikkopysähdyksen vuoksi, mutta muutamien kierrosten jälleen hollantilainen suhasi jälleen ykkösenä. Verstappen tuli kolmannelle varikkopysähdykselle kaksi kierrosta ennen kisan loppua, koska halusi taistella vielä kisan nopeimmasta kierrosajasta. Sen hän nappasi viimeisellä kierroksella.

Toiseksi GP:ssä ajoi Ferrarin Charles Leclerc, jota talli suosi alkukisasta tallikaveri Carlos Sainzin kustannuksella. Sainz ei saanut ohittaa hitaammin ajanutta monacolaista. Sittemmin kolmantena ajanut Sainz joutui antautumaan Red Bullin Sergio Perezille kymmenen kierrosta ennen ruutulippua. Perez teki kovan nousun. Hän lähti kisaan ruudusta 15 ja oli maalissa kolmas.

Valtteri Bottas jäi kauaksi MM-pistetavoitteestaan lempiradallaan. Bottas oli kisan 16. Kisan alkupuolella hän oli hetken kympin joukossa varikkostoppien ansiosta. Lopulta suomalainen joutui itsekin pysähtymään ja samalla Alfa Romeoon vaihdettiin pitkään rikkinäisenä retkottanut etusiipi. Bottas putosi samalla häntäryhmään. Toinen varikkostoppi ei parantanut tilannetta, vaan Bottas kaasutteli loppukisan viimeisten joukossa. Tallikaveri Guanyu Zhou peittosi  jälleen Bottaksen. Hän oli 14:s.

Viikonlopun teema radalla oli kuskien ratarajojen ylitykset. Itse kisassakin niitä tapahtui riittämiin. Mercedeksen Lewis Hamilton sai ensimmäisenä viiden sekunnin aikasakon rajojen ylityksestä. Brittikuski purnasi tiimiradiossa, että autoa on mahdotonta kääntää mutkissa terävästi.

”Tiedämme, että auto on huono, mutta aja sillä silti”, Toto Wolff tsemppasi tiimiradiossa kisan loppupuolella.

Myös Ferrarin Carlos Sainz, Williamsin Alex Albon, Alpinen Pierre Gasly, Haasin Kevin Magnussen ja Williamsin Logan Sargeant saivat viisi sekkaa penaltia rajan ylityksistä. AlphaTaurin Yuki Tsunodaa rangaistiin peräti kahdesti rajaylityksistä.