TILANNEHUONE

Red Bull sähläsi isosti – Verstappen voitti silti

23.10.2022 23:48

Red Bull sähläsi isosti – Verstappen voitti silti

Mestari voitti myös Yhdysvaltojen GP:n. ©AOP

Formula 1

Yhdysvaltojen F1 GP:n voittoon ajoi jälleen Red Bullin Max Verstappen. Hollantilainen lähti matkaan toisesta lähtöruudusta ja kiihdytti kisan kärkeen jo heti startissa. Verstappenin toinen varikkopysähdys meni täysin pieleen ja vaaransi lähes varman voiton. Mestarikuski nousi viidenneltä sijalta taas kärkeen. Kiivaassa menossa hän sai lopussa vielä ratarajojen ylityksestä varoituksen. Voitto on Verstappenille kauden 13:s.

Red Bull varmisti kisassa myös valmistajien maailmanmestaruuden. Red Bull omisti voiton lauantaina edesmenneelle tallin omistajalle Dietrich Mateschitzille.

”Tämä oli rankka kisa. Ensin näytti hyvältä, sitten varikolla kesti. Annoimme kaikkemme ja tämä on Dietrichille. Saatoimme tänään vain voittaa. Meillä oli hyvä sauma voittaa valmistajien mestaruus ja se onnistui”, Verstappen kommentoi F1-sarjan haastattelussa.

Kisan kakkoseksi ajoi hienolla suorituksella Mercedeksen Lewis Hamilton. Britti haki kovasti kauden ensimmäistä voittoaan, mutta ei onnistunut. Toinen sija sivuaa Hamiltonin kauden parhaita. Hän ajoi toiseksi myös Ranskassa ja Unkarissa. Myös Hamilton sai ratarajavaroituksen kisan lopulla.

Kilpailun kolmanneksi nousi Ferrarin Charles Leclerc, joka lähti kisaan lähtöruuturangaistuksen vuoksi vasta paikalta 12.

Kisan startti oli täysi katastrofi Ferrarille. Paalupaikalta lähtenyt Carlos Sainz sai huonon lähdön ja heti ensimmäisessä mutkassa hän kolahti George Russellin Mercedeksen kanssa yhteen. Sainz nilkutti varikolle, mutta joutui keskeyttämään kisan sen ensimmäisellä kierroksella. Autosta pamahti jäähdytin. Russell todettiin tälliin syylliseksi ja hän sai siitä viiden sekunnin rangaistuksen.

Valtteri Bottas lähti kisaan ruudusta seitsemän, mutta putosi heti lähdössä sijalle 11. Kierroksella 18. Bottas pyörähti ja kisa tyssäsi hiekalle. Sen vuoksi radalle tuli myös turva-auto.

Turva-auto tuli radalle pian uudelleen, kun Fernando Alonso ja Lance Stroll kolaroivat. Katastrofin ainekset olivat olemassa, mutta molemmat kuskit selvisivät kovasta täräyksestä säikähdyksellä. Turva-auto lähti radalta jo neljän kierroksen jälkeen. Alonso pystyi jatkamaan kisaa, mutta Strollin matka päättyi kolariin.

Ajoa kiusasi puuskittainen tuuli, joka häiritsi tiimiradion mukaan erityisesti Verstappenin ajamista. Sää oli muuten kuiva ja aurinkoinen.

Katso tulokset tästä.