TILANNEHUONE

Historiallinen rallivoitto – Rovanperä on mestari

02.10.2022 06:12

Historiallinen rallivoitto – Rovanperä on mestari

Kalle Rovanperä ajoi ensimmäistä kertaa Uudessa-Seelannissa.©AOP

MM-ralli

Kalle Rovanperä voitti yhdessä kartturinsa Jonne Halttusen kanssa Uuden-Seelannin MM-rallin. Voitollaan Toyota-kuski varmisti myös rallikauden 2022 maailmanmestaruuden kaksi osakilpailua ennen kauden päätöstä.

Rovanperä johti MM-sarjaa 53 pisteellä ennen tämän viikonlopun rallia. Toisena sarjassa oleva virolainen Hyundai-kuljettaja Ott Tänak jäi nyt kolmanneksi. Tänak jäi Rovanperälle Power Stagella vain 0,6 sekuntia. Lopputuloksissa ero oli 48,5 sekuntia.

Toyota otti Uudessa-Seelannissa kaksoisvoiton, kun rallissa tuli toiseksi ranskalainen Sebastian Ogier. Kahdeksankertainen mestarikuski jäi Rovanperälle 34,6 sekuntia.

Rovanperä otti johtoaseman rallissa lauantaina ajetun yhdeksännen erikoiskokeen jälkeen. Hän ajoi pohjat viidellä erikoiskokeella ja jälleen myös Power Stagella.

Rovanperä on kuluvalla kaudella voittanut kuusi rallia. Hän olisi voinut varmistaa mestaruuden jo aiemmin, mutta kolme viimeistä rallia eivät sujuneet, vaan Tänak voitti Suomessa ja Belgiassa ja hänen tallikaverinsa Thierry Neuville Kreikassa.

Uuden-Seelannin ralli ajettiin läpi epävakaisessa säässä. Välillä satoi jopa kaatamalla ja rallin soratiet olivat mutaisia ja niljakkaita. Se sopi suomalaishurjpäälle.

Rovanperä on ensimmäinen suomalainen maailmanmestari 20 vuoteen. Edellinen suomalaisvoittaja oli Marcus Grönholm Peugeotilla vuonna 2002. Rovanperä täytti lauantaina 22 vuotta. Hän on rallihistorian nuorin maailmanmestari.