Saksan Gündogan vauhdissa – Kroatia pulassa

19.06.2024 23:54

Euro2024

Saksa varmisti paikkansa EM-jatkopeleissä voittamalla toisenkin EM-ottelunsa. Nyt kaatui Unkari Stuttgartissa pelatussa ottelussa maalein 2–0.

Kokenut Ilkay Gündogan oli terävänä yhdessä Jamal Musialan kanssa. Gündogan syötti ensin Musialan tekemän 1–0-maalin 22. minuutin kohdalla ja teki sitten itse 2–0-osuman Maximilian Mittelstädtin upeasta syötöstä ja Musialan alustuksesta 67. minuutin kohdalla. Unkari ei ollut ottelussa mikään heittopussi, mutta sen yritykset eivät kantaneet maaleja. Ensimmäisen jakson lopulla Unkarin Roland Sallai tasoitti 1–1:een, mutta juhlat olivat ennenaikaiset, sillä maali hylättiin paitsiona. Saksa mittaa A-lohkossa vielä Sveitsin. Unkari hakee voittoa Skotlannista ensi sunnuntaina.

B-lohkon Kroatia ja Albania kohtasivat keskiviikkona kamppailussa, jossa olivat myös ensimmäistä kertaa kentällä vastakkain. Ottelu päättyi 2–2-tasatulokseen huikean loppuhuipennuksen jälkeen. Albania johti matsia pitkään Qazim Lacin 11. minuutin maalilla. Kroatia mätti ottelun kuitenkin tasoihin toisen puoliajan 74. ja 76. minuuttien osumillaan. Ensin onnistui Andrej Kramaric 1–1:een ja sitten pallo pamahti Albanian maaliin osuttuaan riparina ensin oman keskikenttämiehen Klaus Gjasulan polveen. Gjasula maksoi potut pottuina lisäajan 7. minuutilla, kun Kroatian puolustus petti ja Gjasula taiteili pallon näyttävästi maalvahti Dominik Livakovicin ohi. Lopputulos oli Kroatialle karvas pettymys. Turnauksen jatko on vaarassa jo kolmen ottelun jälkeen, sillä joukkue hävisi jo lauantaina Espanjalle 0–3. Sillä on vielä edessä Italia ensi maanantaina. Albania kohtaa samaan aikaan Espanjan.

Keskiviikon myöhäisillassa Skotlanti ja Sveitsi mittasivat paremmuuttaan. Siitä ei juuri tullut selvyyttä, sillä ottelu päättyi tasatulokseen 1–1 (1–1).

Skotlanti meni ottelussa johtoon vain 13. pelatun minuutin jälkeen Scott McTominayn mallikkaalla vedolla. Aluksi maali merkittiin Sveitsin omaksi maaliksi, mutta se korjattiin myöhemmin. Sveitsi pinnisti tasoihin 26. minuutilla Xherdan Shaqirin yläkulmaan vetämällä maalilla. Sveitsin Breel Embolo teki vielä johtomaalin 83. minuutilla, mutta se hylättiin paitsiona. Tasuri pitää molempien joukkueiden jatkotoiveet hengissä.