TILANNEHUONE

Saudi-Arabian MM-kisaisännyys lähes selvä

31.10.2023 17:46

Jalkapallo

Isolla rahalla moniin urheilulajeihin viime vuosina satsannut Saudi-Arabia on saamassa jalkapallon kisaisännyyden 2034. Näin, vaikka maa velloo syvällä ihmisoikeuskysymysten, sanavapauden, kuolemantuomioiden ja monen muun asian ristiaallokossa enemmän kuin jopa viime joulukuun kisaisäntä Qatar.

Vaikuttaa, että Fifa halusi myöntää kisat Saudeihin, sillä se muutti hakuaikataulua hyvin tiukaksi. Haku avautui lokakuun neljäs ja päättyi lokakuun lopussa. Saudi-Arabia jätti oman hakemuksensa heti alkumetreillä. Myös Australia oli kiinnostunut kisoista, mutta vetäytyi yllättäen tiukentuneesta hakuprosessista. Australialaisten uskotaan ajatelleen, että hakemus olisi ollut täysin turha ja lisäksi kallis prosessi. Nyt Saudi-Arabia on ainoa hakija.

Lisäksi Fifa muutti hakukriteerejä yllättäen stadioni-vaatimuksen kohdalla niin, että valmiina tarvitseekin olla vain neljä 40 000 katsojaa vetävää pelipyhättöä, kun aiemmin vaatimus oli seitsemän.

Saudi-Arabian lähes selvä valinta on jo saanut paljon kritiikkiä kansainvälisesti. Fifa ei ole suostunut selventämään tilannetta.