Suomen EM-haaveille raskas takaisku Ljubljanassa

14.10.2023 20:56

Jalkapallo

Suomen haaveet EM-kisapaikasta kokivat kovan kolauksen, kun Slovenia kaatoi Huuhkajat maalein 3-0 (2-0) Ljubljanassa lauantaina.

Slovenia otti ottelun hallinnan heti itselleen ja Suomi oli avausjaksolla pahasti köysissä. Isäntien johtomaali syntyi 16 minuutin pelin jälkeen, kun Leo Väisänen rikkoi Andraž Šporaria rangaistusalueen sisällä ja Benjamin Šeško pisti rangaistuspotkun sisälle. Lukas Hradecky sai sormenpäänsä pallon tielle, muttei pystynyt estämään vasempaan kulmaan suuntautunutta Šeškoon kovaa laukaista.

Šeško lisäsi Slovenian johdon 2-0:aan 12 minuuttia myöhemmin karattuaan läpiajoon ja vedettyään vasemmallaan tarkasti maalin oikeaan alakulmaan.

Toisella puoliajalla Suomi pääsi paremmin pelin mukaan, kun Slovenia tyytyi varmistelemaan johtoaan. Kesken Suomen hyvän jakson Slovenia pisti sen sijaan pallon kolmannen kerran Suomen maaliin 70 minuutin pelin jälkeen, mutta Šeškon tilalle vaihdosta tullut Zin Vipotnik oli läpiajoon lähtiessään niukasti paitsiossa.

Benjamin Källmanin tilalle tauolla vaihdettu Joel Pohjanpalo vapautti hetkeä myöhemmin toisen vaihdosta tulleen pelaajan, Daniel Håkansin, erinomaiseen maalipaikkaan hyvällä pudotuksella, mutta Jan Oblak torjui ilmiömäisesti Håkansin sijoituksen.

Slovenia rokotti vaisua Suomen vielä lisäajalla, kun Erik Janza laukoi kulman jälkitilanteesta pallon maaliin.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva oli ottelun jälkeen Ylen haastattelussa pettynyt mies.

”Vaikea ottelu, mikä oli odottavissa. Ensimmäisellä jaksolla emme olleet tasollamme. Toisella jaksolla tuli sitten kasvojen kohotus, saimme luotua uhkaa ja maalipaikkoja, mutta kokonaisuus ei missään tapauksessa tyydytä. Kirpaisee, kirpaisee kaikkia kopissa ja myös faneja.”

”Maalit olisi helpompi hyväksyä, jos vastustaja on vain parempi, mutta vähän me niissä hölmöiltiin.”

Kanerva myönsi, että tappio vaikeutti Suomen mahdollisuuksia selviytyä karsinnoista EM-kisoihin.

”Tilanne on hankala, koska jatkopaikka ei ole enää omissa käsissä. Ei voida muuta kuin voitta kolme jäljellä olevaa peliä ja katsoa, miten muut pelaavat. Toivo vielä elää”, Kanerva sanoi.

Suomen tie EM-lopputurnaukseen karsintojen kautta vaikeutui tappion myötä merkittävästi, sillä Slovenia karkasi Suomelta neljän pisteen päähän. Slovenia kohtaa kolmessa viimeisessä ottelussaan Tanskan ja Pohjois-Irlannin vieraissa ja Kazakstanin kotonaan.

Jos Suomi voittaisi kaikki kolme jäljellä olevaa otteluaan, Slovenian pitäisi menettää vähintään viisi pistettä (esimerkiksi tappio Tanskalle ja tasapeli Pohjois-Irlannissa). Jos joukkueet päätyisivät tasapisteisiin, Slovenia menisi EM-kisoihin oltuaan keskinäisissä otteluissa parempi maalein 3-2.