Suomen mitalihaave mureni Ruotsin ankkurin hirmuhiihtoon

12.02.2022 10:30

Krista Pärmäkosken isku ei riittänyt Jonna Sudlingia vastaan ankkuriosuudella. @ AOP

Peking 2022

Suurin toivein kultamitalijahtiin lähtenyt Suomi joutui tyytymään lopulta neljänteen sijaan naisten viestissä lauantaina. Pronssimitalin kohtalo ratkesi maalisuoralla, jolla Ruotsin ankkuri Jonna Sundling pystyi lyömään Krista Pärmäkosken. Ruotsalaisen viimeisen osuus hiihto oli huima, sillä hän lähti ankkuriosuudelle 17 sekuntia Pärmäkoskea myöhemmin.

Olympiakullan vai Venäjä ennen Saksaa. Norja oli viides.

Venäjä siirtyi kisan johtoon jo ensimmäisellä osuudella. Sen jälkeen Venäjä ja Saksa dominoivat kisaa viimeisen osuudelle saakka, kunnes Venäjän ankkuri Veronika Stepanova teki ratkaisunsa ja hiihti olympiakultaan.

Suomi oli ensimmäisen osuuden alun jälkeen koko ajan takaa-ajoryhmässä. Anne Kyllönen toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon 12,3 sekuntia Venäjän perässä. Toisella osuudella Johanna Matintalo jäi kärkeen lisää. Suomi tuli vaihtoon viidentenä 25,5 Saksan Katharina Henningia perässä. Ero Venäjään oli tässä vaiheessa 21,2 sekuntia. Norjan viestihaaveet kokivat pahan takaiskun, kun  Tiril Weng kaatui ja eroa kärkimaihin tuli 25 sekuntia lisää.

Kolmannella osuudella Kerttu Niskanen pystyi kaventamaan eroa kärkeen ja nostamaan Suomen sijoitusta. Niskanen tuli vaihtoon neljäntenä 18,1 sekuntia johtavan Saksan perässä. Venäjä oli jäänyt tässä vaiheessa Saksasta 5,0 sekuntia ja Ruotsi peräti 35,0 sekuntia.

Sitten alkoi viimeisen osuuden dramatiikka. Stepanova ajoi Saksan kiinni ja ratkaisi toisella 2,5 kilometrin kierroksella olympiakullan kohtalon. Sofie Krehl toi Saksan värit maaiin 5,3 sekuntia Venäjän perässä. Suomen mitali näytti varmalta, kunnes Sundlingin hurja loppuveto osoitti, että hän oli kestänyt Suomen ja Norjan kiinni ottamisen ja 17 sekunnin eron kuromisen.