TILANNEHUONE

Valtteri Bottas ajaa Austinissa suurista seteleistä

23.10.2022 12:54

Valtteri Bottas ajaa Austinissa suurista seteleistä

Valtteri Bottaksen Alfa Romeo lensi seitsemänteen ruutuun aika-ajoissa. @ AOP

Formula 1

Vaikka formula ykkösten maailmanmestaruus on jo ratkaistu, kauden neljässä päätöskisassa riittää Erkki Mustakarin mukaan vielä panosta. Talleja kiinnostaa varsinkin valmistajien MM-sarjan sijoitukset ja niistä jaettavat massiiviset palkintorahat. Esimerkiksi viime kaudella valmistajien MM-tittelin voittanut Mercedes kuittasi MM-tittelistään yli 60 miljoonaa euroa.

”Talleille valmistajien sarjan tilanne on erittäin tärkeä asia rahallisesti ja näissä lopuissa kisoissa ajetaan siitä. Red Bull on vahvoilla varmistaa kauden valmistajien mestaruuden jo tänään Austinissa, sillä vain täysin mönkään mennyt kisa voi sen heiltä viedä. Ferrari on vahva kakkonen ja Mercedes vahva kolmonen tässä kisassa, mutta sen jälkeen käydään tasaisempaa kisaa ja sijoitukset ja sitä kautta myös palkintorahojen suuruus voi vielä heitellä suuntaan jos toisenkin, Mustakari sanoo.

Kuljettajien MM-titteli ratkesi jo edellisessä kisassa Suzukassa, kun Max Verstappen kruunattiin mestariksi toisena kautena peräkkäin.

”Max kruunattiin mestariksi hieman koomisissa olosuhteissa, sillä kukaan ei aluksi oikein tiennyt, että mestaruus on ratkennut. Verstappenkin hämmästyi asiaa kesken varikkohaastattelun”, Mustakari naureskelee.

”Mestaruus on siis paketoitu, mutta muista sijoista kuljettajien MM-taulukossa taistellaan edelleen. Kakkossijasta painivat Red Bullin Sergio Perez ja Ferrarin Charles Leclerc. Jätkien välillä pisteen ero tällä hetkellä Perezin eduksi, mutta se on hyvin pieni ero. Vaaka voi kääntyä kumpaankin puoleen jatkossa. Leclerc on ehkä piirun vahvempi suorituksissaan. Henkilökohtaisesti hänelle MM-sarjan toinen sijakin olisi nyt ok saavutus, vaikka monacolainen lähtikin kauden alussa taistelemaan mestaruudesta.”

Valtteri Bottas ei ole saanut edellisessä yhdeksässä kisassa pisteen pistettä. Lauantain aika-ajojen seitsemäs sijaa lupaa kuitenkin hyvää illan kisaan.

”Valtteri on itse MM-pisteissä kymmenes ja jos mitään yllättävää ei tapahdu, se on myös Valtterin lopullinen sijoitus. Yhdeksäntenä olevan Fernando Alonso on jo 19 pistettä edellä ja vastaavasti yhdentoista oleva Sebastian Vettel on jäänyt Valtterista 14 pistettä. Kuljettajien MM-sarjassa Valtteri ajaa vielä isoista pisteistä, sillä Alfa Romeon perässä kuudentena oleva Aston Marin on vain seitsemän pisteen päässä. Haas ja AlphaTauri ovat jo 18 pistettä Alfa Romeota perässä, mutta neljässä kisassa on vielä riittävästi pisteitä jaossa näidenkin takaa-ajajien tarpeisiin.”