TILANNEHUONE

Venäjän nuori taitoluistelutähti dopingkohun keskellä

10.02.2022 08:34

Venäjän nuori taitoluistelutähti dopingkohun keskellä

Kamila Valijevaa pidetään taitoluistelutaivaan kirkkaimpana tähtenä.@AOP

Peking 2022

Useat eri lähteet uutisoivat, että Venäjän taitoluistelun uusimman tähden Kamila Valijevan, 15, dopingnäyte ei ole puhdas. Vielä odotellaan virallista selvitystä tilanteesta, mutta Pekingissä on siirretty jo pitkään maanantaisen joukkuekisan palkintoseremoniaa asian vuoksi. Kyseessä on ilmeisesti Valijevan jo ennen olympialaisia antama testi. Reutersin tietojen mukaan kyseessä on trimetatsidiini, jota käytetään esimerkiksi angiinalääkkeissä ja sydänlääkkeenä, ja joka on kiellettyjen aineiden listalla.

Lahjakas ja taitava Valijeva on jo nuorella iällä tähti. Hän voitti EM-kultaa tammikuussa ja on voittanut myös nuorten MM-kultaa 2020. Hän on ensimmäinen naisluistelija, joka on tehnyt onnistuneen neloishypyn olympialaisissa. Hän teki hyppynsä Pekingin joukkuekisassa. Hän on ollut ehdoton olympiakultasuosikki Pekingin kisoissa tähän asti.

Asia on erittäin kiusallinen Venäjälle, jonka urheilijat eivät voi urheilla oman maan lipun alla olympialaisissa muutenkaan jäätyään ensimmäisen kerran kiinni 2015  järjestelmällisestä ja valtiorahoitteisesta doping-ohjelmasta.

Jos Valijevan dopingkäry vahistuu, hänen nimeään ei julkaista. Sen estää säännöt, koska hän on alle 16-vuotias.