TILANNEHUONE

Verstappen melkein kolaroi, mutta otti silti paalun

08.10.2022 10:17

Verstappen melkein kolaroi, mutta otti silti paalun

Max Vertappen on ollut urallaan paalulla kohta 18 kertaa.©AOP

Formula 1

Japanin GP:n aika-ajo ajettiin perjantain kovien sateiden jälkeen kuivassa säässä. Paalupaikka oli taistelu Red Bullin Max Verstappenin ja Ferrari-kuskikaksikon kesken. Verstappen kiersi radan lopulta nopeimmin ja kuittasi kauden viidennen paalupaikkansa. Lähtöpaikka on Verstappenille tärkeä. Hän voi varmistaa kauden F1- mestaruuden jo Suzukassa.

Paalutaistelu oli varsin tiukka. Aika-ajon kakkonen oli Ferrarin Charles Leclerc. Hän jäi paalusta vain +0.010. Kolmas oli Ferrarin Carlos Sainz +0.057 kärjelle jääneenä.

Verstappen koki viimeisen osion alussa hiukset pystyyn nostattavan hetken, kun McLarenin Lando Norris oli ajaa Verstappenin päälle 130R-mutkassa. Hollantilainen tukki mutkan ajolinjan ajokikkailullaan, eikä huomannut britin tuloa takaa. Tuomaristo tutkii tilanteen aika-ajon jälkeen. Lisäksi Verstappenin autosta irtosi aero-osia, mikä ei auttanut lopussa menoa.

”Upeaa olla paalulla täällä. Autot todella heräävät eloon täällä ykkössektorilla. Tein töitä renkaiden kanssa mutkassa, kun Lando tuli takaa. Onneksi mitään ei tapahtunut”, Verstappen totesi F1-sarjan lähtösuorahaastattelussa.

Valtteri Bottaksen Alfa Romeo sai päivityksenä uuden etusiiven. Se ei kuitenkaan siivittänyt suomalaista Q3-paikkaan asti. Bottas oli aika-ajon 12:s. Tallikaveri Guanuy Zhou oli ensimmäisellä jaksolla Bottasta neljä sijaa nopeampi, mutta jäi toisella jaksolla sijalle 14.

Sebastian Vettel yllätti ajamalla Aston Martinin kymmenen parhaan joukkoon. Suosikkiradallaan viimeistä kertaa urallaan ajava saksalainen oli aika-ajon yhdeksäs. Hän hehkutti tiimiradioon aika-ajon lopulla, kuinka upea Suzukan rata on.

Suzukaan ennustetaan sunnuntaille jälleen sadetta. Se, sataako GP:n aikana on epäselvää. Tallit joutuvat valmistautumaan kaikkiin säämahdollisuuksiin.