TILANNEHUONE

Verstappen voitti värikkään Kanadan GP:n – Bottas 13:s

09.06.2024 23:04

Verstappen voitti värikkään Kanadan GP:n – Bottas 13:s

Lando Norris antoi kovan vastuksen Max Verstappenille. @ Red Bull Content Pool

Max Verstappen otti kauden kuudennen voittonsa Kanadan GP:ssä sunnuntaina.

Kisa oli kuitenkin kaikkea muuta kuin väritön. Montrealissa nähtiin kaksi turva-autoepisodia ja kisan kärkisijat vaihtuivat useampaan otteeseen. Lisäksi oman värinsä toi etenkin kisan alkua värittänyt sade.

Paalulta lähtenyt Mercedeksen George Russell johti kisaa alkukierrosten aikana ja näytti ajavan Verstappenin kanssa karkuun, sillä ero kolmantena olleeseen McLarenin Lando Norrisiin ehti kasvaa jo yli kahdeksaan sekuntiin.

Norris aloitti kuitenkin hurjan hyökkäyksen ja ohitti ensin Verstappenin ja sen perään Russellin. Norrisin loistoveto valui kuitenkin hiekkaan, kun Williamsin Logan Sargeant ajoi kierroksella 24 seinään ja radalle tuli turva-auto.

Verstappen ja Russell tulivat heti varikolle, mutta Norris jäi radalla ja ajoi turva-auton poistuttua vielä kaksi kierrosta, kunnes tuli vaihtamaan renkaansa. Taktiikka löi kuitenkin näpeille, sillä Verstappen pääsi ohi britistä.

Verstappen veti letkaa kierrokselle 58 asti, kunnes Ferrarin Carlos Sainz pyörähti radalla ja osui Williamsin Alex Alboniin. Turva-auto tuli jälleen radalle, mutta Verstappen piti uusintalähdössä muut takanaan.

Hollantilaisen takana käytiin värikästä taistelua. Russell ehti nousta jo toiseksi, kunnes menetti paikkansa ensin Norrisille ja sen jälkeen Piastrille. Kun Russell yritti ohittaa Piastrin, kaksikko osui toisiinsa ja Russell putosi viidenneksi tallitoveri Lewis Hamiltonin taakse.

Russell aloitti uudelleen nousunsa ja ohitti kisan lopussa Hamiltonin ja Piastrin. Myös Hamilton pyyhkäisi vielä Piastrin ohi. Verstappenin voittoa ja Norrisin kakkosijaa Russell ei enää pystynyt uhkaamaan.

Valtteri Bottaksen kisa oli pettymys. Hän lähti tallitoverinsa Guanyu Zhoun kanssa varikolta, sillä Sauber päätti tehdä kaksikon autoihin uudet säädöt ja vaihtaa takasiivet sääennusteiden luvattua sadetta.

Bottas nousi kisassa hetkellisesti 12:nneksi ensimmäisen turva-autoepisodin aikana, sillä hän ei tullut vaihdattamaan lainkaan renkaita. Kun Bottas tuli lopulta vaihtamaan renkaat, hän putosi kolmanneksi viimeiseksi radalla olleista kuljettajista.

Bottaksen lopullinen sijoitus oli 13:s. Hänen taakseen jäivät maaliin tulleista kuljettajista vain RB:n Yuki Tsuonada ja Zhou.

Muut sijoitusparannukset tulivat keskeytysten kautta. Ferrarin Charles Leclercin kisa oli vaikea moottoriongelmien vuoksi ja lopulta monacolainen keskeytti. Sainzin matka päättyi kolarointiin Albonin kanssa. Sama kolari päätti myös Albonin kisan.

Myös Red Bullin Sergio Perez joutui keskeyttämään kolhittuaan autoaan kaiteeseen.

Bottas oli kisan jälkeen pettynyt sijoitukseen sekä tallin taktisiin ratkaisuihin. Bottaksen autoon vaihdettiin ennen kisaa takasiipi ja muutettiin samalla auton säätöjä. Talli yritti vaihtoehtoista taktiikkaa myös kisan aikana jättämällä vaihtamatta renkaita ensimmäisen turva-autoepisodin aikana ja vaihtamalla sen jälkeen kuivan kelin renkaat, vaikka rata oli vielä märkä.

”Vaihdettiin slicksit vähän liian aikaisin ja sitä kautta tuli takkiin. Ne alkoivat kyllä toimia, mutta silloin oli jo myöhäistä. Myöskään takasiiven vaihtaminen ei kauheasti vaikuttanut. Vauhti ei ollut paljon sen parempaa ja ohittaminen oli muutenkin vaikeaa”, Bottas harmitteli.