TILANNEHUONE

Verstappen voittoon – Hamiltonilta hieno onnistuminen

24.07.2022 17:35

Verstappen voittoon – Hamiltonilta hieno onnistuminen

Max Verstappen voitti Ranskassa.©AOP

Formula 1

Ranskan F1 GP ajettiin sunnuntaina erittäin kuumissa olosuhteissa. Radan lähes 60 asteen lämpötila pisti autot ja renkaat koville. Ykköseksi ruutulipulle kaasutti täydessä auringon paahteessa Red Bullin Max Verstappen. Voitto on MM-sarjan johtajalle jo kauden seitsemäs.

Kisa oli jättipotti Mercedekselle. Maaliin tuli toisena kauden parhaan tuloksensa tähän mennessä ajanut Lewis Hamilton. Hän jäi voittajalle +10.587. Kolmannen sijan kuittasi George Russell.

”Olipa kova kisa. Tiimimme tehnyt upeaa työtä. Ilman sitä, tätä ei olisi tapahtunut. Juomapulloni ei toiminut kisan aikana. Veikkaan laihtuneeni siksi kolmisen kiloa”, Hamilton totesi F1-sarjan haastattelussa.

Ferrarin kisa oli floppi. Paalulta lähtenyt Charles Leclerc pyörähti kierroksella 18. johtopaikalta. Monacolaisella jatkuivat jo Itävallassa vaivanneet ongelmat auton kaasun kanssa. Nyt kaasu hirtti kiinni kuljettajan tiimiradiokommentin mukaan ja auto pyörähti sitä myöten radalta tömähtäen ratavalliin. Pyörähdys ja keskeytys ratkaisi taistelun GP:n voitosta. Kisan jälkeen Leclerc otti pyörähdyksen omaan piikkiinsä.

Carlos Sainz lähti jonon hänniltä moottorin osien vaihdon tuoman lähtöruuturangaistuksen vuoksi. Hän pystyi pian nousemaan monta sijaa, mutta tallikaverin mällin jälkeen ja turva-auton tultua radalle, Sainz tuli varikkokäynnille. Hän lähti renkaanvaihdon jälkeen liikkeelle holtittomasti ja meinasi osua Williamsin Alex Alboniin. Tilanteesta seurasi hänelle viiden sekunnin rangaistus. Hän kärsi rangaistuksen kierroksella 43. kun hän oli jo noussut upeasti kisan kolmanneksi. Lopputuloksissa espanjalainen oli lopulta viides.

Alfa Romeon Valtteri Bottas ajoi koko kisan letkan loppupäässä. Hän lähti ruudusta 11. mutta startti sujui erittäin huonosti ja suomalainen putosi heti kuusi sijaa. Bottas, AlphaTaurin Pierre Gasly ja Ferrarin Sainz lähtivät kisaan kovailla renkaalla ja kaikilla muilla oli alla mediumit. Rengasvalinta ei tuntunut suosivan suomalaista. Bottas teki kaksi varikkopysähdystä. MM-pistepaikat valuivat lopulta ulottumattomiin. Tuloslistalla hän oli 14:s +76.666 voittajalle jääneenä.

Alfan Zhou Guanyn kisa oli myös heikko. Zhou ajoi koko kilpailun aivan häntäpäässä. Hän osui radalla Mick Schumacherin Haasiin ja sai siitä kärsittäväkseen viiden sekunnin aikasakon. Zhou keskeytti kisan auton hyydyttyä radalle kierroksella 49. Kisassa ajettiin 53 kierrosta.

Katso tulokset tästä.