Yhdysvallat on mestari – Ruotsi kaatui finaalissa

05.01.2024 23:09

U20MM

Yhdysvallat juhlii alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Se voitti Göteborgissa pelatussa MM-finaalissa isäntämaa Ruotsin maalein 6–2 (1–0,2–2, 3–0). Ottelu pelattiin Skandinavium-hallissa, joka oli täpötäynnä keltapaitaisia ruotsalaiskannattajia ja jotka hurrasivat omilleen äänekkäästi aivan loppuun asti. Se ei haitannut amerikkalaisia.

Yhdysvallat teki meni johtoon kovatempoisessa matsissa jo ensimmäisessä erässä. Ottelun avausmaalista vastasi Gabe Perreault erän loppupuolella. Syötön osumaan antoivat Will Smith ja Rutger McGroarty.

Otto Stenberg toi Ruotsin tasoihin toisen erän alussa. Osumassa auttoivat Mattias Hävelid ja Elias Pettersson. Yhdysvaltojen Isaac Howard viimeisteli kaksi seuraavaa maalia, jotka tulivat noin viiden minuutin erolla toisistaan. Jälkimmäisen ruotsalaisvahti Hugo Hävelid imaisi patjallaan sisään. Toisen erän lopulla Jonathan Lekkerimäki kavensi tilanteen 2–3:een ylivoimalla. Syöttpisteet keräsivät Axel Sandin-Pellikka ja Noah Östlund.

Kolmannessa erässä Yhdysvallat meni taas kahden maalin johtoon Zeev Buiumin osumalla. Sitä syöttivät Smith ja Perreault. Ruotsin tilanne vaikeutui ajassa 46.57, kun Östlund otti huitomisesta 2+2-minuutin istunnon. Maaleja sen aikana ei kuitenkaan tullut. Yhdysvaltojen viidennen iski Ryan Leonard nelisen minuuttia ennen ottelun loppusummeria. Auttamassa oli jälleen Perreault. McGroarty iski kiekon vielä tyhjiin ajassa 56.50. Ottelu päättyi mauttomasti nyrkkitappeluun, josta jaettiin rutkasti jäähyjä.Ruotsin

Jonathan Lekkerimäki valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Yhdysvallat ei hävinnyt turnauksessa yhtäkään ottelua. Se palasi mestariksi kahden vuoden tauon jälkeen. Se voitti mestaruuden viimeksi 2021 korona-aikana Edmontonissa pelatussa turnauksessa. Ruotsi voitti viimeksi hopeaa 2018. Se on nuorten kisojen historiassa voittanut 12 MM-hopeaa.

Turnauksessa pronssimitalit kuittasi Tshekki, joka voitti aiemmin perjantaina pelatussa pronssiottelussa Suomen maalein 8–5. Suomi on viimeksi ollut nuorten kisoissa neljäntenä talvella 2020.