TILANNEHUONE

Zhou tuo F1-sarjaan tullessaan erityisen mahdollisuuden

17.11.2021 15:17

Zhou tuo F1-sarjaan tullessaan erityisen mahdollisuuden

Guanyu Zhou on toisena F2-sarjassa. @AOP

Formula 1

Kiinalaisen Guanyu Zhou, 22, nimitettiin tiistaina Alfa Romeon F1-tallin toiseksi kuljettajaksi. Tallin toista autoa ajaa ensi kaudella suomalainen Valtteri Bottas. Zhoun kiinnittäminen talliin sai pienoista kritiikkiä ajopaikkansa menettäneeltä Antonio Giovinazzilta. Italialaiskuski sanoi heti, että raha ratkaisi tämän ajopaikan. Zhoun on veikkailtu tuovan mukanaan talliin 30 miljoonaa euroa.

Alfa Romeon Fredric Vasseur myönsi BBC:lle, että Zhoun mukanaan tuoma raha vaikutti valintaan. Maksukuskit ovat olleet F1:ssä kuuma peruna jo kauan. Varsinkin pienemmät F1-tallit tarvitsevat rahaa voidakseen pysyä mukana sarjassa. Nikita Mazepin kiinnittäminen Haassille viime keväänä pohditutti monia ja venäläisen ajotaitoja on kritisoitu kovalla äänellä koko kausi. Myös Lance Strollia ja Nicholas Latifia voidaan pitää esimerkkeinä maksukuskeista.

Zhou on F1-sarjan ensimmäinen kiinalainen kuljettaja. Hänen tuomansa rahamassin lisäksi Alfa Romeolla piirretään taivaanrantaan jo muitakin taloudellisia mahdollisuuksia. Aivan varmasti  monet kiinalaisyritykset ovat kiinnostuneita tukemaan omaa poikaa mm. sponsoroinneilla ja muilla toimilla. Lisäksi tallin olemassa olevat yhteistyökumppanit ovat kiinnostuneita Kiinan markkinoista. Alfa haluaa aivan varmasti siivun tällaisesta kaupallisesta potentiaalista omaan kassaansa. Ja aivan varmasti osansa haluaa myös koko F1-sirkus.

Zhou on ajanut kolme viimeistä kautta Formula 2 -sarjaa Uni-Virtuosi -tallissa. Hän on ollut  mukana myös Ferrarin kuljettaja-akatemiassa. Tuoko hän F1-sarjaan muutakin kuin mahdollisuuden kaupalliseen menestykseen jää nähtäväksi.