Tilastot ja hollantilaiset rakastavat Max Verstappenia, mutta miksi eivät kaikki muut?

Max Verstappenin voittoa Zandvoortissa juhlittiin tavallista riehakkaammin.

Formula 1

Tilastot ja hollantilaiset rakastavat Max Verstappenia, mutta miksi eivät kaikki muut?

Max Verstappen on ajamassa kovaa vauhtia F1-legendojen joukkoon, mutta miksi kaikki eivät rakasta häntä varauksettomasti?

Erkki Mustakari
TEKSTI Erkki Mustakari
@mustakari
JULKAISTU 12.9.2023 | KUVAT All Over Press

Hollantilainen F1-kuljettaja Max Verstappen rikkoo erilaisia F1-ennätyksiä joka kerta, kun hän nykyisin istuu Red Bull Racing-kilpa-autoonsa.

Merkittävin niistä on Italian Monzan osakilpailun voitto, joka oli yhden kauden aikana otettu kymmenes peräkkäinen. Edellistä peräkkäisten voittojen ennätystä piti hallussaan niin ikään Red Bull Racing-tallin autolla 2010-luvun alussa ajanut, saksalainen Sebastian Vettel. Saman yhdeksän peräkkäisen voiton putken jakoi Vettelin kanssa 1950-luvun tähti, italialainen Alberto Ascari.

Verstappenin saavutukset ovat jo nyt likimain mykistävät. Kaiken yllä komeilee kaksi maailmanmestaruutta, mutta sen lisäksi 25-vuotias hollantilainen on kovaa vauhtia ajamassa uusiksi kaikkia muitakin ennätyksiä voittojen ja paalupaikkojen määrästä alkaen.

Verstappenin häikäisevä ura on tehnyt hänestä supersankarin Hollannissa. Toki hän on sankari muuallakin maailmassa, mutta samanlaista varauksetonta ihailua hän ei vielä ole saanut osakseen kuin monet muut legendaariset F1-kuljettajat, kuten Ayrton Senna, Niki Lauda, Alain Prost, Juan Manuel Fangio tai jopa Michael Schumacher ja Mika Häkkinen.

Who will be the king in Singapore? Check the odds for Formula One weekend and play now at Stake.com!

Se, miksi Verstappen ei ole valloittanut kaikkia sydämiä, liittyy hänen persoonansa. Hänen kehonkielensä, julkiset haastattelunsa ja muita kuljettajia väheksyvä asenteensa nostattaa enemmän negatiivisia kuin positiivisia tunteita F1-faneissa.

Verstappenin luonne on hänen kasvatuksensa tulosta ja sen ympäristön muokkaama, jossa hän on varttunut ensin teiniksi ja sittemmin nuoreksi aikuiseksi.

Siinä elämänvaiheessa nuoren Maxin varttumista ohjasi aika ajoin ankarallakin kädellä isä Jos Verstappen. Isä oli itsekin hyvä F1-kuljettaja, vaikkei koskaan onnistunut voittamaan yhtään GP-kisaa. Ehkä ne tavoitteet, jotka jäivät isältä saavuttamatta, kanavoituivat nuoren Maxin kasvuvuosina nuoreen mieheen väärillä metodeilla.

Ja nyt se näkyy Maxin käyttäytymisenä.

Verstappen on edelleen nuori mies ja voi halutessaan ajaa huipputasolla vielä kymmenen vuotta. Tulevat vuodet voivat muuttaa häntä niin ihmisenä kuin F1-kuljettajana siihen suuntaan, että hänestä aletaan pitää, kunnioittaa ja arvostaa muutenkin kuin vain jääkylmien tilastojen ja saavutusten kautta.

Mutta toisaalta, onko sillä loppujen lopuksi suurta väliä, mitä hänestä ajatellaan. Hollantilainen on joka tapauksessa ajamassa kovalla vauhdilla elävien ja kuolleiden F1-legendojen joukkoon.