Timo Lehkonen ei kiertele ja kaartele – Leijonat oli lirissä ja vain yksi mies pelasti voiton

Jussi Olkinuora antoi Timo Lehkosen mukaan Leijonille mahdollisuuden voittaa.

JääkiekkoLeijonatMM2021

Timo Lehkonen ei kiertele ja kaartele – Leijonat oli lirissä ja vain yksi mies pelasti voiton

Timo Lehkonen purkaa, miksi Leijonat oli pelillisesti lirissä MM-kisojen avausottelussa, vaikka USA kaatuikin lopulta 2-1.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 22.5.2021 | KUVAT All Over Press

Timo, Suomen avausottelu on pelattu ja Leijonat otti avausottelussaan avausvoittonsa. USA kaatui 2–1, mutta millaisia vastauksia Suomi antoi tässä ottelussa?

Näimme hyvän ja laadukkaan jääkiekko-ottelun, jossa oli korkea vaatimustaso. Suomi voitti ja sitä pitää arvostaa. Totuus kuitenkin on, että maalipaikat tasaviisikoin menivät USA:lle 14–6, erikoistilanteissa 2–2, joten voi sanoa, että Suomi oli vähän lirissä. 16 maalipaikkaa USA:lle on aivan liikaa. Jos maalipaikkoja katsoo, numeroiden olisi pitänyt itse asiassa olla toisinpäin. Mietittävää jätti, että USA:lla oli jopa läpiajoja siellä, mikä on Jukka Jalosen joukkueille hyvin harvinaista.

Miksi Suomi oli lirissä?

Suomen pakit eivät saaneet omalla alueella paineen alla hyökkääjiltä riittävää tukea ja jäivät pulaan. Pelattiin passiivista ”noppavitosta” puolustusalueella, jossa enemmän olisi pitänyt sumputtaa. Se johti siihen, että pakit eivät uskaltaneet kunnolla mennä kamppailemaan, vaan jättivät USA:n hyökkääjille liikaa ilmaa. Ongelma korostui puolustus- ja hyökkäyssuuntaan lähdettäessä, kun hyökkääjät varastivat. Siitä jenkit saivat paikkoja. Jos katsoi Suomen trap-pelaamista, rakenne oli ihan ok, mutta se oli liian passiivista. Jenkit pääsivät kävelemään liikaa maalipaikoille liian vaivatta. Ja kaikki kunnia USA:lle, vastustaja oli jopa yllättävän hyvä. Veikkaan, että USA tulee pärjäämään näissä kisoissa hyvin.

Ketkä olivat Leijonien onnistujia?

Jussi Olkinuora pelasi loistavan ottelun ja ilman hänen oikea-aikaisia torjuntojaan, Suomi olisi ollut suoraan sanottuna kusessa. Hän antoi mahdollisuuden voittaa – ja sen Suomi käytti. Silti: Ei tämä Leijonilta mitenkään erityisen hyvä peli ollut, mutta se kertoo myös voittamisen kulttuurista. Syystä tai toisesta voitot sattuvat tuppautumaan Jukka Jalosen joukkueille, vaikka peli olisi vähän heikompikin. Ei Suomi mennyt paniikkiin vaan voitto kairattiin. Lisäksi täytyy nostaa esiin Hannes Björnisen johtama nelosketju, joka oli Suomen paras. Ei heiltä hirveästi odotettu etukäteen, mutta muuten on paljon työstämistä hyökkäyskenttien osalta. Hyökkääjät eivät edes blokanneet puolustusalueen puolustuspelissä, vaan USA:n hyökkääjät pääsivät  suoraan pakkeihin kiinni. Enemmän pitäisi mennä luistelulinjalle ja estää – ja hyökkäyspeliin siirtyessä olla paremmin tarjottavana.

Keneltä ja miltä osa-alueilta odotat jatkossa enemmän?

Oikeastaan kaikilla muilla hyökkääjillä jäi vähän piippuun. Kun varastetaan pelistä ja yritetään hyökätä liian ahnaasti, hyvä rakennekaan ei auta, jos hyökkääjät ovat liian kaukana. Jotenkin hyökkäyksiin lähdöissä Suomen hyökkääjät ajattelivat liikaa, että puolustajat hoitaa kiekon lapaan. Pohjoisamerikkalaiset joukkueet ovat kuitenkin aina haastavia. Vaikka suomalaiset pelaajat ovat vuosien varrella kuroneet eroa kamppailupelaamisessa kiinni, edelleen ollaan takamatkalla. Pelin alla oltiin hieman arkoja, koska tunnuttiin olettavan, että kaksinkamppailut hävitään kuitenkin. Turnauksessa on kuitenkin nyt saatu karstat karistettua ja pää on saatu auki ja ensimmäinen voitto saatu kasaan. Paljon parannettavaa kuitenkin jäi.

Timo Lehkonen toimii ElmoTV:n asiantuntijana jääkiekon MM-kisoissa. Kuunte SoundCloudista MM-podcast, jossa Timo Lehkonen, Samuel Savolainen ja Juuso Kokkonen avaavavat, miksi maailmanmestaruus on ainoa asia, josta Leijonat pelaa Riikassa.

Lue myös: Leijonat on rakentanut logiikkansa eri tavalla kuin MM-valintojen arvostelijat meuhkaavat