Honka löysi keskikentälleen yhden Veikkausliiga-kauden suurista timanteista

Kevin Jansen on koitunut nopeasti Hongan keskikentälle.

JalkapalloVeikkausliiga

Honka löysi keskikentälleen yhden Veikkausliiga-kauden suurista timanteista

Kun tämän kauden päätteeksi aletaan rankata kauden parhaita ostoja, Kevin Jansenia on mahdoton sivuuttaa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 19.7.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan tämän hetken paras keskikenttäpelaaja löytyy Espoosta. 30-vuotias hollantilaispelaaja Kevin Jansen ei ole vain dominoinut Hongan keskikenttää. Hän on palauttanut Espooseen Joga Boniton, kauniin pelin.

Nimitän Jansenin siksi itseni mantteliperijäksi Hongassa.

Honka oli pitkään kiinnostunut yli 200 ottelua Hollannin sarjoissa pelanneesta Jansenista. Täksi kaudeksi siirto viimeinen toteutui. Jansenin hankinta on ollut iso onnistunut Hongan scouttaukselta.

Jansen ei tokikaan ole saanut yksin kaikkea hyvää aikaa, mitä Hongassa on tällä kaudella nähty. Hän on kuitenkin kaiken hypetyksen arvoinen. Jansen on pelaajana sellainen, että hänen pelaamistaan haluaa nähdä koko ajan lisää. Sellaiset pelaajat ovat Veikkausliigassa harvassa.

***

Vesa Vasara on muovannut Hongan pelaamista selvästi viime kaudesta – ja useammassa pelin vaiheessa.

Hongan nyt käyttämä 4-5-1 sopii Jansenille loistavasti, sillä se antaa hänelle enemmän aikaa esimerkiksi palata pystyynjuoksuilta takaisin alas, kun kaksi muuta keskikenttäpelaajaa ovat jo asemissa.

Omalla peliurallani yksi vahvuuteni oli juosta päästä päähän väsymättä. Tunnen kuitenkin maitohapot vieläkin keuhkoissani, kun vastustajan linjan takaa oli kiire takaisin alas. Puolustimme 4-4-2-muodossa, jolloin meillä ei ollut varaa pitää yhtä pelaajaa keskustassa, eikä juoksujeni paikkaaminenkaan ollut aina mahdollista.

Juuri tämä Hongan kyky saada ehjä puolustusmuoto kasaan nopeasti on ollut yksi asia Hongan tämän kauden menestyksen takana. Jansen ei ole ollut ainoa pelaaja, joka tästä on hyötynyt. Siitä on hyötynyt koko joukkue.

Honka on onnistunut tylsyttämään monen joukkueen hyökkäyspelin saamalla 4-5 blokin pallon alle nopeasti ja pakottamalla vastustajan pelaamaan laitoihin tai alaspäin. Vastapainona on tietysti ollut vahva korkea prässi, jonka sai viimeksi kokea FC Lahti Tapiolan vierailullaan.

Jansenilla on myös Hongan prässäämisessä iso rooli. Hänet nähdään välillä prässäämässä jopa vastustajan kulmalipulla saakka.

***

Jansen on teknisesti korkealla tasolla ja hänen syöttövalikoimansa on kansainvälistä tasoa. Vaativatkin puolenvaihdot lähtevät nopeasti ja tarkasti yhdellä askeleella ja molemmin jaloin.

Jansen hoitaa myös puolustusvelvoitteensa kelvollisesti, mikä ei ole mitenkään selvä asia Jansenin kaltaiselle hyökkäysorientoituneelle pelaajalle. Toki Jansenkin sortuu välillä oikomaan puolustamisessa.

Jansen on myös riittävän nopea ja pystyy myös viimeistelemään molemmilla jaloilla. Hän on myös osa Hongan erikoistilannepelaamista ja maalin edessä vaarallinen.

Jansen tuo Hongalle aikaa. Hän osaa loistavasti pelata helppoja syöttöjä, jotka antavat muille aikaa liikkua paikoilleen ja vastaavasti löytää hetken, jolloin iskeä ja lähteä etenemään tai suoraan murtautumaan.

Jansen on hyvä esimerkki kokonaisvaltaisesta keskikenttäpelaajasta, jollaisia ei jokaisesta joukkueesta löydy. Hän on myös yksi avain Hongan taistelussa Veikkausliigan mestaruudesta. HJK ja KuPS ovat satsanneet joukkueisiinsa suuremmalla rahalla, mutta Vasaran taitava valmennus ja Jansenin kaltaiset erinomaisesti onnistuneet hankinnat ovat nostaneet Hongan mukaan mestaruustaisteluun.

Veikkausliiga ja Honka ovat todella onnekkaita, että tämän tason pelaaja on pelaamassa Veikkausliigassa. Toivottavasti hän viihtyy Espoossa pidempäänkin, sillä Hongan edellinen tällainen pelaaja, joka muistaakseni pelasi numerolla 21, ei kuuleman mukaan ole enää käytettävissä.

Näin olen itselleni kertonut.

Hongan edellinen Kevin Jansen.