Tommi Miettinen on Liiga-valmentajien nouseva tähti ja velho KalPan lennon takana

Tommi Miettinen toimii toista kautta KalPan päävalmentajana

JääkiekkoLiiga

Tommi Miettinen on Liiga-valmentajien nouseva tähti ja velho KalPan lennon takana

Tommi Miettinen on nostanut KalPan pelitavallisesti yhdeksi Liigan parhaista joukkueista.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 25.11.2020 | KUVAT All Over Press

Tommi Miettinen on nousemassa kovaa vauhtia Liiga-valmentajien eliittiin. KalPa on pelannut varsin mainiosti alkukaudella niin tuloksellisesti kuin pelillisesti. Kehitystä Miettisen ensimmäisestä kaudesta on tapahtunut selvästi.

Sami Kapasen perintönä jäänyt pelillinen sotku on siivottu, ja Kuopiossa on jälleen kirkas linja.

Toista kautta KalPaa luotsaava Miettinen solmikin muutama viikko sitten uuden jatkosopimuksen ja jatkaa kuopiolaisseurassa aina kevääseen 2023 asti.

Miettinen, vielä melko tuoreena Liiga-valmentajana, on osoittanut olevansa etenkin pelin organisoinnin näkökulmasta jo nyt Liigan parhaimmistoon lukeutuva valmentaja.

Jatkosopimus olikin ansaittu ja odotettu.

Selkeät isot linjat

Miksi nimenomaan Miettinen voi olla, ja kenties onkin, valmentaja, joka pystyy murtautumaan Liigan eliittiin?

Moni valmentaja sitä on Liigassa yrittänyt. Kapasen taival jäi ohkaiseksi. Ville Niemisen samoin.

Tero Lehterän prosessi SaiPassa on junnannut ja nyt hän on lomautettu.

Miettisellä vaikuttaisi olevan terve ja analyyttinen lähtökohta valmentamiseen ja pelin organisointiin. Siinä missä moni ”nuorempi” Liiga-valmentaja hakkaa päätään seinään jonkinlaisella ihannepelillään, Miettinen on rakentanut KalPan pelaamista analyyttisesti ja johdonmukaisesti tulos edellä.

Millä tavoin KalPan pitäisi pelata, jotta se maksimoisi omaa potentiaaliaan? Ei pelata ihanteiden jääkiekkoa. Tai ”yleisönkosiskelujääkiekkoa”.

Tämä on mitä herkullisinta pelin evoluution näkökulmasta. Miettinen ymmärtää invaasiopelin syvän logiikan.

On isoja linjoja. Pääperiaatteita. KalPa esimerkiksi pitää viisikkonsa hyvin tiiviinä molempiin suuntiin sekä haluaa pitää itsellään kiekkoa niin, että viisikko kykenisi ylittämään keskialueen ”puhtaasti” ja tarkoituksenmukaisesti.

Tommi Miettinen on ajanut nämä joukkueen pelaamisen pääperiaatteet hyvin, mutta se ei ole koko tarina.

Täsmävalmennettu

Miettisellä on kykyä organisoida joukkueensa pelaamista myös suhteessa vastustajaan ja tehdä pieniä fiksauksia ottelukohtaisesti. Pääperiaatteet pysyvät, mutta siihen oheen tuodaan joitain tiettyjä täsmävalmennettuja osa-alueita, joilla isketään vastustajan kriittisimpiin pelin osa-alueisiin. Ja joilla yllätetään.

Tiistaina KalPa kaatoi toistamiseen Lukon parin viikon sisään. Nyt Miettinen oli organisoinut hieman eri tavalla KalPan keskialueen puolustuspelaamisen muodon ja mekanismit.

KalPa halusi vaikeuttaa Lukkoa pelaamasta pudotussyöttöjä pelin rakentelussa. KalPa asetti painottoman puolen hyökkääjänsä korkealle niin, että Lukko ei päässyt pelaamaan pudotus- tai poikittaissyöttöjä isoon pelitilaan. Näin Lukko ikään kuin pakotettiin yhdelle kaistalle, eikä se kyennyt liikuttamaan vastustajan muotoa.

Lukon ylimmät pelaajat vartioitiin, eivätkä raumalaiset löytäneet vapaata pelaajaa KalPan muodon sisältä.

Samalla KalPan puolustajille oli täsmennetty, että olisi puolustettava terävästi eteenpäin ja katkottava syöttöjä. Se oli erinomainen ansa, johon Lukko jäi kiinni.

Tämä osa-alue oli hyvin tarkkaan täsmävalmennettu sijoittumisineen ja mailan asentoineen. Se oli yksi iso tekijä KalPan voitossa. Lukko ei saanut riittävää määrää puhtaita siniviivan ylityksiä.

On kerrassaan hienoa nähdä tällaista kahden kollektiivin välistä, tarkoituksenmukaista invaasiotoimintaa. Se, jos mikä, tekee pelille ja sen kehitykselle hyvää.

Ja on hienoa, että Liiga-kartalla on uusi valmentaja, Tommi Miettinen, joka vaalii tällaista peli- ja valmennuskulttuuria.