Toni Kohosen valinta Mansen pelinjohtajaksi on suurista otsikoista huolimatta riskivalinta

Toni Kohonen kohtasi vuosi sitten Manse PP:n Kouvolan pelaajana SM-finaalissa. Ensi kaudella osat vaihtuvat, kun Kohonen johtaa Mansen peliä.

Pesäpallo

Toni Kohosen valinta Mansen pelinjohtajaksi on suurista otsikoista huolimatta riskivalinta

Toni Kohonen on Manse PP:n uusi pelinjohtaja. Pekka Arffman ymmärtää Mansen logiikan, mutta pitää Kohosta riskivalintana.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.10.2022 | KUVAT All Over Press

Manse PP julkisti perjantaina palkanneensa lukkarilegenda Toni Kohosen uudeksi pelinjohtajaksi kaksivuotisella sopimuksella. Pekka, miten kommentoit Kohosen nimitystä?

Ensimmäinen sana on yllättävä – ja yllättävä nimenomaan Kohosen puolelta.

Kaikki merkit ja Kohosen omat lausunnot viittasivat vielä kesällä siihen suuntaan, ettei hänellä ollut suuria suunnitelmia jatkaa pesäpallouraansa peliuransa päätyttyä. Totta kai olisi ollut yllättävää, jos Kohonen olisi kokonaan jättänyt pesäpallon. Olisin odottanut kuitenkin enemmän jonkinlaisia valmennuspuolen hommia ja ehkä vielä ennemmin nuorten ja junioreiden keskuudessa kuin aikuisten puolella.

Syksy on näköjään kääntänyt Kohosen pään ja ajatukset. Ehkä tässä voi olla taustalla ihan pelkästään se, että Kohonen ei itsekään osannut odottaa, että hänelle olisi tullut tällaisia tarjouksia, joita hän syksyllä sai ilmeisesti muutamalta muultakin seuralta. Ja totta kai Kohonenkin perheellisenä miehenä tarvitsee ammatin ja nyt hänellä on mahdollisuus jatkaa työn tekemistä itselleen tutun lajin parissa.

Mansen puolelta Kohosen valinta sopii siihen linjaan, että Manse haluaa pelinjohtajaksi ja keulakuvakseen tunnetun nimen. Mika Kulmala pantiin tylysti sivuun heti Superiin nousun jälkeen ja silloin otettiin pelinjohtajaksi sen hetken kenties kuumin nimi, Matti Iivarinen. Viime syksynä Iivarisen tilalle palkattiin Mansen Joensuu-taustaiset pelaajat hyvin tunteva Juhani Lehtimäki, joka myös kuulosti mestaruuden voittaneena pelinjohtajana hyvältä nimeltä.

Kohonen on Suomen tunnetuimpana pesäpallopersoonana markkinoinnillisesti loistava valinta, sillä julkisuus on satavarmasti taattu, kun Kohonen on kesällä viuhkassa.

Mutta entä pelillisesti?

Se onkin sitten monivivahteisempi kysymys.  Kohosen oma ura pelaajana kesti huipulle 30 kautta, joten siitä ei ole kahta sanaa, etteikö hän tietäisi, mistä pesäpallossa on kysymys. Hän on pelannut useiden huippupelinjohtajien alaisuudessa ja pohtinut lukkarina itsekin taktisia kysymyksiä yötä päivää.

Kohosen tietämys pesäpallosta ei ole ongelma, enkä usko, että myöskään taktinen pelinjohtaminen olisi ongelma. Hän kyllä ymmärtää pelin lainalaisuudet. Nyt on kuitenkin turha puhua pelkästä pelinjohtajuudesta, sillä Kohonen vastaa kokonaisuudesta, johon kuuluvat pelien lisäksi valmennus, pelaajat ja kaiken pohjalla viimeisenä tulokset.

Tämän kokonaisuuden hallitseminen on paljon moniulotteisempi asia kuin pelkkä pelinjohtaminen. Miten Kohonen pystyy johtamaan noin 15 pelaajan ja joukkueeseen liittyvän noin kymmenkunnan muun ihmisen toimintaa, ja miten hän pystyy siirtämään oman tietämyksensä pesäpallosta pelaajien ja joukkueen pelaamiseen ja tuloksiin?

Kohonen ymmärtää varmasti paljon myös valmennuksesta, mutta tähän saakka hänen valmennuskokemuksensa on pääsääntöisesti keskittynyt yksilövalmennukseen eli häneen itseensä. Siinä hän on ollut mestari, mutta miten hyvä hän on muiden valmentajana? Se on se kysymys.

Eli miten uskot Kohosen onnistuvan Mansen päävalmentajana ja pelinjohtajana?

Siihen on mahdoton vielä vastata, sillä sen näyttävät vasta hallikausi ja ensi kesä. Tässä mielessä Kohonen on Manselta ilman muuta riskivalinta, mutta toisaalta jos katsoo, millaisia pelinjohtajia Superissa on ollut, niin ei Kohosen tarvitse sitä taustaa vastaan luimistella. Ehkä sekin, että Mansen tasoinen seura vetää pelinjohtajaksi ja päävalmentajaksi Kohosen, joka on tässä tehtävässä vielä pystymetsäosastoa, kertoo siitä, ettei siellä ole mitään ylitarjontaa huippuluokan vaihtoehdoista.

Kohosen onnistumisen riippuu paljon myös siitä, miten hän alkaa rakentaa ja pyörittää käytännön tekemistä. Yksi iso plussa on se, että joukkueessa on Henri Puputin ja Juha Puhtimäen kaltaisia kokeneita pelaajia, jotka pystyvät olemaan Kohosen tukena ja turvana – aivan kuten Puputti oli Vimpelin vuosina Sami-Petteri Kivimäen apuna. Jos tämä kolmikko pitää yhtä, silloin muun joukkueen on turha kovin kummoisia vastakkaisia tanssiaskeleita esittää.

Kuulostat Kohosen nimityksen suhteen hieman skeptiseltä. Eikö esimerkiksi Jani Komulaisen esimerkki osoita, että peliuran jälkeen voi hypätä onnistuneesti pelinjohtajaksi myös huippuseurassa?

En tiedä, onko se skeptisyyttä, jos totean, etten pysty tässä kohtaa vielä varmuudella sanomaan miten Kohonen onnistuu pelinjohtajana ja tällaisen huippu-urheilujoukkueen tulosvastuullisena vetäjänä, koska siitä ei ole vielä mitään näyttöä.

En myöskään vertaisi Kohosen tilannetta suoraan Komulaisen tilanteeseen, sillä molemmat tapaukset ovat omia tapauksiaan. On myös muistettava, että Komulainen oli tehnyt jo useamman vuoden töitä junioreiden kanssa ja varmasti hänellä oli opettajana myös niin koulutuksellista kuin kokemuspohjaistakin osaamista pedagogisista asioista.

Tämä ei edelleenkään tarkoita, etteikö Kohonen voisi onnistua Mansessa ja etteikö Tampereella voitaisi juhlia ensi syksynä Suomen mestaruutta, mutta Kohosen nimittämiseen liittyy kiistatta myös kysymysmerkkejä, joihin emme tiedä vielä vastausta.