Frank Lampardin valinta kertoo, kuinka kaukana ulapalla Everton on

JalkapalloValioliiga

Frank Lampardin valinta kertoo, kuinka kaukana ulapalla Everton on

Frank Lampard palaa vuoden tauon jälkeen näyttämölle Evertonin managerina. Jukka Rönkä pitää Lampardin valintaa riskivalintana.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.1.2022 | KUVAT All Over Press

Everton on nimittänyt uudeksi managerikseen Chelseasta vuosi sitten potkut saaneen Englannin maajoukkueen entisen pelaajalegendan, Frank Lampardin. Jukka, millainen valinta Lampard on?

Nämä Evertonin managerivalinnat Farhad Moshirin viisi vuotta kestäneen valtakauden aikana ovat todistaneet, kuinka kaukana ulapalla Everton on tällä hetkellä organisaationa. Myöskään Lampardin valinta ei vakuuta millään muotoa.

Moshiri on varmasti pätevä liikemies, mutta miksi ihmeessä Evertonilla ei ole urheilutoimenjohtajaa pohtimassa ja ratkaisemassa tällaisia asioita, vaan Moshirin täytyy itse mestaroida näissä asioissa epämääräisen esikuntansa ja hyyhmäisten neuvonantajiensa kanssa? Jo yksistään se, että Lampardin pääkilpailija manageriksi oli Vitor Pereira, kertoo, miten sattumanvaraisella prosessilla Everton hoiti tätäkin valintaprosessia.

Jos seurajohdosta puuttuu todellinen jalkapalloilullinen ymmärrys, silloin tehdään helposti hyvältä kuulostavia teoreettisia valintoja. Kuunnellaan sitä – kuten Evertonissa on tehty –, miten manageriehdokkaat selviytyvät haastattelusta. Todellinen ammattilainen erottaisi puheen ja puheen toisistaan, mutta jos todellista ymmärrystä ei ole, silloin näissä haastatteluissa mitataan enemmän managerin vakuuttavuutta esittää asiansa. Sekin kertoo toki jotakin, mutta peli kertoo aina enemmän – ja se ei kerro Lampardista hyvää.

Lampard on edelleen kokematon manageri, joka ei millään muotoa vakuuttanut luotsatessaan puolitoista kautta Chelseaa. Hänellä oli käsissään joukkue, joka voitti Thomas Tuchelin alaisuudessa viime kaudella Mestarien liigan, kun Lampard itse oli saanut potkut tammikuussa. Kaiken lisäksi samainen Chelsea, joka Lampardin saadessa potkut oli sarjassa yhdeksäntenä, voitti Tuchelin johdolla viime keväänä ylivertaisena pidetyn Manchester Cityn kolmesti – Valioliigassa, FA Cupissa ja Mestarien liigan finaalissa. Se kertoi, mitä eroa ammattilaisella ja toisen asteen ammattilaisella on.

Mutta en kuitenkaan hautaisi Lampardia suorilta jaloilta. Hän on ollut vuoden sivussa ja jos hän on käyttänyt tämän ajan viisaasti hyödykseen – kuten esimerkiksi Mixu Paatelainen teki aikoinaan –, hän voi olla kypsempi ja valmiimpi luotsaamaan nyt Evertonia, ja ne pelin organisoimisessa olleet ongelmat, joita hänellä oli Chelseassa, saattavat olla huomattavasti paremmassa mallissa.

Eli ennen lopullista tuomiota Lampardille on annettava tilaisuus näyttää, onko hän ottanut Chelsea-potkuistaan opiksi vai ei. Mutta se ei poista sitä, että Lampardin valinta Evertonin manageriksi oli Evertonille tyypillinen hattuarpavalinta. Nimi on hyvä ja siinä on seksiä, mutta osaamista sopii epäillä.

Mitä uskot, onko Lampard ottanut opikseen Chelsea-flopistaan?

Toivon todellakin, että olisi. Ei hän vieläkään valmis manageri ole, mutta jos hänellä on oikea asenne ja oikeanlaista nöyryyttä opiskella ja oppia, hän voi ja hänen pitäisi olla parempi valmentaja kuin Chelseassa tai Derbyssa.

Mutta oleellista tässä asiassa on, etten usko, että Evertonissakaan osataan tähän kysymykseen vastata. Pidän siksi Lampardin valintaa riskivalintana, jossa pelataan todella suurilla panoksilla, sillä putoamisviivaan ei ole pitkä matka.

En kuitenkaan millään jaksa uskoa, että Everton putoaisi tällä kaudella. Joukkueessa on potentiaalia olla selvästi korkeammalla sarjataulukossa kuin mitä se nyt on, mutta se potentiaali pitää pystyä ulosmittaamaan.

Donny van de Beek on paperilla erinomainen laina loppukaudeksi, mutta ei hänestä suurta iloa ole, jos hänestä saadaan sama irti, mitä Manchester Unitedissa on saatu. Sen lisäksi Lampardin pitäisi ajaa sisälle kolme aiemmin tässä kuussa tehtyä hankintaa, Vitaliy Mykolenko, Nathan Patterson ja Anwar El Ghazi. Siinä sitä haastetta riittääkin kaikkien muiden haasteiden lisäksi.

Kaiken lisäksi tilanne voi vielä siirtoikkunan viimeisenä päivänä muuttua, varsinkin, jos Dominic Calvert-Lewin lähtisi seurasta. Calvert-Lewinin päästäminen tässä tilanteessa olisi kuitenkin silkkaa hulluutta Evertonilta, mutta odotetaan nyt vielä maanantai-iltaan ja lasketaan tulleet ja lähteneet sitten.

Itse ennakoin, että Lampard tuo mukanaan jonkinlaisen piristysruiskeen, joka heittää Evertonin kuivalle maalle, mutta Lampardin todellinen onnistuminen Goodisonilla riippuu siitä, millä asenteella hän on vuoden aikana kehittänyt itseään ja miten hän kehittää itseään jatkossa.