Tottenham ei ostaisi Gareth Balessa jalkapalloilijaa, vaan olemassaolonsa perustan

JalkapalloValioliiga

Tottenham ei ostaisi Gareth Balessa jalkapalloilijaa, vaan olemassaolonsa perustan

Tottenham on mennyt sekaisin uutista, joiden mukaan Gareth Bale olisi siirtymässä takaisin Pohjois-Lontooseen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.9.2020 | KUVAT All Over Press

Tottenham on erikoinen jalkapalloseura. Sen dna:ta ei ole tehty voittamisesta, vaan spursilaisen maailmankatsomuksen mukaan paljon suuremmista arvoista.

Tyylistä. Näyttävyydestä. Rahasta ja sen ihailemisesta. Spursilaisesta tavasta tehdä asioita ja nähdä maailmaa.

Siksi yö Tottenhamissa voi vaihtua päiväksi ilman, että kentällä tapahtuu mitään.

Tarvitaan vain yksi otsikko: Tottenham neuvottelee Gareth Balen hankkimisesta.

Kun Tottenham hävisi sunnuntaina Evertonille kotonaan aneemisen ja hengettömän esityksen jälkeen 0–1, Spursin kannattajat oli lyöty maahan. Kysymys ei ollut vain yhdestä tappiosta, vaan sen ohuen ohuen toivon ja valon katoamisesta, että José Mourinho saisi koskaan nostettua Spursia lentoon.

Ei saisi. Ei tuosta suosta, ei tuosta hengettömyyden tilasta.

Mutta sitten kaikki muuttuu – yhdellä otsikolla.

Maaginen muisto

Bale on Tottenhamin kannattajille poikkeuksellinen pelaaja. Mystinen löytö Southamptonista, josta kasvoi Tottenhamissa maailmanluokan pelaaja, josta Real Madrid maksoi syyskuussa 2013 91 miljoonaa euroa tehdäkseen hänestä uusimman galácticon.

Balen kohdalla 91 miljoonaa euroa oli merkittävä siksi, että spursilaisessa maailmassa on aina rakastettu rahan kumartamista. Jimmy Greaves ei ollut Tottenhamin siirtyessään 1961 vain yksi maailman sen hetken jumaloiduimmista maalintekijöistä, vaan ennen kaikkea maailman kallein jalkapalloilija, joka maksoi 99 999 puntaa. Joukkue, jota kutsuttiin Englannin pankin joukkueeksi, ei ostanut uusia pelaajia halpahalleista, vaan maailman kalleimmista erikoisliikkeistä.

Se oli tottenhamilaista mielenlaatua silloin ja se on sitä myös tänään.

Maailman kaikkien aikojen suurin siirtosumma aateloi lopullisesti myös Balen suuruuden. Bale oli toki loistava jalkapalloilija ja varmasti jokaisen Real Madridin maksaman euron arvoinen, mutta harva Tottenhamin kannattaja muisti siirron toteutessa, että he olivat vielä muutamaa vuotta aiemmin buuanneet Balelle ja hänen surkeille esityksilleen – ja että Tottenham tarjosi Balea oma-aloitteisesti West Hamille vuonna 2009 vain reilulla kolmella miljoonalla eurolla.

Bale oli Real Madridissa Tottenhamin kannattajille pitkään petturi, kunnes yhtenä syyskuisena aamuna 2020 kaikki muuttui. Hänen ei ollut enää Juudas, vaan uuden toivon tuoja.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Tottenham neuvottelee oikeasti Balen hankkimisesta, mutta tässä hetkessä Tottenhamin kannattajille riittää jo pelkkä ajatus valosta.  Vielä viikonloppuna Tottenhamin kannattajat olivat lukeneet järkyttyneitä uutisia, että Tottenham olisi ostamassa norjalaista hyökkääjää Alexander Sørlothia – pelaajaa, jonka Crystal Palace oli lainannut kahdeksi vuodeksi turkkilaiseen Trabzonsporiin. Sørloth ei ole huono jalkapalloilija, mutta hänessä ei ole sellaista glamouria, josta Tottenhamin ja niin monen muunkin seuran kannattaminen on tänä päivänä tehty.

Lupa unelmoida

Sunnuntai-iltana Tottenhamin kannattajilla ei ollut lupa unelmoida, mutta nyt taas on. On ymmärrettävää, että tottenhamilaisessa tarinankerronnassa kaivetaan esille Gary Linekerin ja Paul Gascoignen siirrot  1980-luvun lopulta ja Osvaldo Ardilesin ja Ricky Villan sensaatiomaiset kaappaukset kymmenen vuotta aikaisemmin, sillä siitä Tottenham on tehty.

Totta kai Tottenham saisi Balen myös maailmanluokan jalkapalloilijan ja maailmanluokan vasemman jalan, jolla voitaisiin syöttää ja laukoa taikuutta – mutta se on siltikin toissijaista, aivan kuten se, että Bale ei ole tehnyt enää 5–6 vuoteen niitä katsojien hengen salpaavia tempokuljetuksia, joista hänet aiemmin tunnettiin.

Me voisimme tietenkin nauraa Tottenhamin kannattajilla ja irvailla siitä, kuinka moni ihminen muistaa sen, kun Tottenham voitti viimeksi – kaudella 1960–61 – liigamestaruuden, ja että Mikel Arteta on voittanut Arsenalissa kahdeksassa kuukaudessa yhtä paljon pokaaleita kuin Tottenham tällä vuosituhannella.

Totta toki, mutta kuka tässä näytelmässä on kuitenkaan lopulta hölmö?

Tottenhamin kannattajat vai ne, jotka nauravat Tottenhamille ja sen arvoille – sille, että jalkapallossa ja urheilussa on paljon muutakin kauneutta kuin se, kuka voittaa liigamestaruuden.

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Syyskuun Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!