Maailman tunnetuin pesäpalloilija on pelaajana näkymätön timantti

Teemu Nurmio on mennyt tällä kaudella kentälle hurjilla 83,5 prosentin tehoilla.

PesäpalloViistopolkumies

Maailman tunnetuin pesäpalloilija on pelaajana näkymätön timantti

Hyvinkään Tahkon Teemu Nurmio maailman tunnetuin pesäpalloilija, mutta pelillisesti hän on taitoihinsa nähden näkymätön timantti.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 12.6.2023 | KUVAT All Over Press

Yksi urheilun erikoispiirre on suurten otsikoiden taipumus rakastaa tiettyjä pelaajia ja tiettyjen pelipaikkojen pelaajia eri tavalla.

Logiikka pätee myös pesäpallossa. Kaikki tuntevat roopekorhoset, juhapuhtimäet, tuomasjussilat, jukkapekkavainionpäät ja lukemattomat muut suuret ratkaisupelaajat, mutta suurten otsikoiden takaa löytyy lukematon määrä elintärkeitä pelaajia, joita otsikot eivät herkästi huomaa. Peli kuitenkin rakastaa heitä samalla tavalla kuin suurten otsikoiden sankareita.

Yksi tällainen näkymätön, mutta oman joukkueensa kannalta korvaamaton pelaaja on Hyvinkään Tahkon kärkimies Teemu Nurmio.

Nurmio sai tosin viime kesänä suuren hetkensä maailmanlaajuisessa julkisuudessa syöksyttyään päistikkaa Saarikentältä Savonjokeen Vimpeliä vastaan pelatussa runkosarjan ottelussa. Video Nurmion hurjasta syöksystä levisi hetkessä ympäri maailmaa ja teki Nurmiosta maailman tunnetuimman pesäpalloilijan.

Nyt ei kuitenkaan puhuta tuosta syöksystä ja sen mukanaan tuomasta julkisuudesta, vaan siitä, millainen pesäpalloilija löytyy legendaarisen videoklipin takaa.

***

Nurmio on Jokioisten Koetuksen kasvatti, joka pelasi nuorempana Jokioisissa ja Pöytyällä. Nuoressa miehessä nähtiin potentiaalia, sillä Kouvola hankki hänet 17-vuotiaana Superin miehistöönsä kaudeksi 2013.

Nurmio pelasi Kouvolassa kuusi kautta, mutta suuri läpimurto jäi tekemättä. Hän pelasi Kouvolassa pääsääntöisesti 1-vaihdon purkajajokerina. Vasta siirto kärkimieheksi ja lähtö suuremman vastuun perässä kausiksi 2019 ja 2020 Imatralle heitti Nurmion uran uusiin sfääreihin. Hän sai Imatralla betonoitua paikkansa numero ykkösenä ja luvan mennä kentälle palojenkin uhalla.

Imatralla Nurmio kasvoi kärkimiehenä ja oppi luottamaan omiin lyönteihinsä tiukoissakin paikoissa – myös sillä kuuluisalla kolmannella lyönnillä. Sen jälkeen se onkin ollut yhtä menoa.

Nurmio on loistava etenijä. Hän on pesien välillä tehdyissä mittauksissa osoittanut olevansa Superin ehdotonta kärkeä. Jalkanopeuden lisäksi myös hänen nopeuskestävyytensä on erinomaisella tasolla. Nurmio jaksaa painaa hurmiossa läpi ottelun.

Nopeudesta ei ole kuitenkaan kärkimiehelle hyötyä, jos hän ei pääse kentälle. Juuri tässä on Nurmion taian suurin salaisuus.

Hän on mennyt tällä kaudella kentälle kymmenessä ottelussa 56 kertaa eli 5,6 kertaa ottelua kohden hurjilla 83,6 prosentin tehoilla. Kärkilyöntejä Nurmio on lyönyt 66 ja hän pitää tällä hetkellä hallussaan koko Superpesiksen kärkilyöntitilaston ykköspaikkaa. Myös kentällemenojen määrä on Superin korkein.

Nurmion tämän kauden lukemat ovat kovia jopa hänen omalla urallaan. Hän on mennyt kärkimieheksi siirryttyään normaalisti yli 70 prosentin tehoilla kentälle, mutta kaudella 2019 Imatralla hän ylitti ensimmäisen kerran 80 prosentin rajan. Nurmio meni tuolloin kentälle 30 ottelussa 154 kertaa 81,5 prosentin tehoilla.

Kentällemenoja määrissä Nurmio on ollut Superin ykkönen 2019 ja 2022 ja kakkonen 2020. Paras noteeraus etenijätilastossa on viime kauden kolmas sija.

***

Hyvinkään kannalta Nurmion onnistuminen on ollut kriittistä. Tahkon kakkoskärki on korkeintaan keskitason kakkoskärki, joten paineet kohdistuvat ykköskärkeen.

Ykköskärjen onnistumisen tärkeyttä korostaa se, ettei Tahkolla ole huippuluokan etenijäjokeria, minkä lisäksi se on joutunut kaventamaan ykköskärkeään viime kaudesta. Jesse Eskelinen korvaa hyvin Jere Vikströmin lähdön, mutta Kalle-Tapio Huuskon jättämään aukkoon numeroksi 3 on jouduttu siirtämään Santtu Patova, joka oli yksi joukkueen pääkotiuttajista.

Tahko voi tehdä toki kakkoskärjelläänkin juoksuja, mutta todellisuudessa se seisoo tai kaatuu ykköskärkensä mukana – ja kun siltä puuttuu huippuluokan etenijäjokeri, Nurmion on pakko onnistua kärkimiespelissään, jotta sisäpeli saadaan auki ja rullaamaan optimaalisella tavalla.

Nurmion parhaat aseet kentällämenolyönneissä ovat pystymaila ja pomppu, minkä lisäksi hän käyttää tilanteesta riippuen myös ykkösrajanäppiä. Nurmion pystymaila on äärimmäisen tarkka ja hänellä on siihen kova luotto, sillä hän käyttää pystymailaansa usein vielä viimeiselläkin lyönnillään.

Ulkona Nurmio on pelaa Tahkossa vaihtotilanteissa hakevaa kopparia. Hän on pallovarma ja pystyy juoksemaan huippunopeiden jalkojensa ansiosta palloja kiinni erinomaisesti. Huippukoppareihin verrattuna ero tulee heittokädessä.

Nurmio on vasta 27-vuotias, joten hänellä on vielä reilusti hyviä pelivuosia jäljellä. Hänen nykyinen sopimuksensa Tahkon kanssa kattaa myös ensi vuoden ja on varmaa, että Tahko pitää timantistaan jatkossakin kiinni kynsin hampain.