Asiantuntija kyseenalaistaa Valtteri Bottaksen rajun ratkaisun – ”Pelkää turhaa mörköä”

Valtteri Bottas vahvisti, ettei hän siirry ensi kaudeksi ainakaan Mercedekselle.

Formula 1

Asiantuntija kyseenalaistaa Valtteri Bottaksen rajun ratkaisun – ”Pelkää turhaa mörköä”

Valtteri Bottaksen ratkaisu ruksia Mercedes pois ensi kauden tallivaihtojen joukosta ei yllätä Erkki Mustakaria - mutta oliko päätös oikea?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.7.2024 | KUVAT Sauber Group Media

ElmoTV:n F1-asiatuntija Erkki Mustakari pitää Valtteri Bottaksen päätöstä sulkea Mercedes pois ensi kauden tallivaihtoehtojensa joukosta odotettuna.

Bottas ilmoitti englantilaisen The Mirror -lehden haastattelussa, ettei häntä kiinnosta Mercedeksellä tarjolla oleva vuoden mittainen sopimus. Bottas sanoi haluavansa tehdä pidempiaikaisen ja selkeään suunnitelmaan pohjautuvan sopimuksen.

”Valtterin päätös ei ole yllätys siinä mielessä, että hän on jo pidemmän aikaan indikoinut haluavansa pidemmän sopimuksen. Valtterilla on liiankin kanssa kokemusta näistä yksivuotisista sopimuksista. Esimerkiksi Mercedeksellä hän sai aikoinaan vain vuoden mittaisia sopimuksia toinen toisensa perään”, Mustakari sanoo.

”Sellaisessa ilmapiirissä on stressaavaa ajaa, sillä kysymys on kuitenkin Valtterin pääelinkeinosta. Valtteri on jo 34-vuotias ja hän haluaa tässä kohtaa uraansa ja kalenteri-ikäänsä selkeästi saada asiat kerralla pakettiin pidemmäksi aikaa.”

”Se on toki ymmärrettävä näkökulma, mutta toisaalta on pakko kysyä, onko ratkaisu myös oikea? Siitä en olisi enää niinkään varma.”

”Vuoden sopimus on toki vain vuoden sopimus, mutta Mercedeksellä Valtteri saisi alleen auton, jolla hän voisi jälleen taistella kilpailujen voitoista ja erinomaisista sijoituksista. Samalla hänen markkina-arvonsa pomppaisi kertaheitolla sellaisiin lukemiin, millainen se oli Mersu-vuosina.”

”Silloin Valtteri tunnettiin kuljettajana, joka oli voittanut kymmenen GP-kisaa ja joka oli pistänyt monta kertaa nokkiin aika-ajoissa itseään Lewis Hamiltonia. Nyt hän on sen sijaan menneiden aikojen mies, joka köröttelee jonon jatkona.”

Lue myös: Nyt se on varmaa – Valtteri Bottas ei siirry ensi kaudeksi ainakaan Mercedekselle

”Valtterin sädekehä ei ole himmennyt vain katsojien silmissä, vaan myös tallipäälliköiden ja tallien päättäjien silmissä. Kuka muistaa vielä sen, miten nopea kuljettaja Valtteri oli parhaimmillaan – ja mikä hänen markkina-arvonsa on tänä päivänä?”

”Valtteri sanoi, että jos hän tekisi vuoden mittaisen sopimuksen nyt, hän joutuisi vuoden päästä jälleen kiikaroimaan, mistä seuraavan kauden tallipaikka löytyisi. Totta, mutta minusta Valtteri pelkää turhaa mörköä, sillä hän on edelleen erittäin nopea kuljettaja, joka olisi Mercedeksellä pystynyt vakuuttamaan nopeudestaan kaikki muutkin – ja silloin hänelle olisi ollut vuoden päästä avoinna useampikin ovi, kuten nyt Carlos Sainzille.”

Mustakarin mukaan Bottaksen Mercedes-ratkaisu viittaa siihen, että Bottas on saamassa haluamansa pituisen sopimuksen jostakin muusta F1-tallista.

”Jos Valtteri tietää saavansa toiveidensa mukaisesti ”useampivuotisen sopimuksen”, silloin se viittaa vahvasti Williamsin suuntaan. He voisivat tehdä Valtterin kanssa saman tien pidemmänkin sopimuksen. Williams teki samanlaisen ”multi-year ”-diilin aiemmin tänä vuonna jo Alex Albonin kanssa ja tällaiset pidempiaikaiset sopimukset kuuluvat Williamsin strategiaan.”

”Sen lisäksi Valtterin Williams-sopimusta puoltaa kaksi muuta tekijää. Hän ajoi aikoinaan Williamsilla neljä kautta ja vaikka iso osa henkilökunnasta on vaihtunut, Valtteri tuntee tallin toiminnallisen dna:n. Sen lisäksi Valtteri voisi tuoda mukanaan arvokasta tietoa Ferrarin myllyistä, joita Sauber käyttää”, Mustakari sanoo.