TPS on alkukauden suurin positiivinen mysteeri – mitä ihmettä Turussa on tapahtunut?

JääkiekkoLiiga

TPS on alkukauden suurin positiivinen mysteeri – mitä ihmettä Turussa on tapahtunut?

TPS on nousi Liigassa alkukaudella jo kärkijoukkueiden tuntumaan. Päävalmentaja Raimo Helminen on saanut vielä tänäkin syksynä kritiikkiä. Mikä selittää TPS:n onnistumista?

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 11.12.2020

TPS käänsi pala kerrallaan pelillistä kurssiaan syksyn aikana, ja nousujohteisen alkukauden jälkeen turkulaiset ovat kivunneet sarjataulukossa viidenneksi. Pelaako TPS urheilujohtaja Rauli Uraman kuvailemaa maajoukkuelätkää vai valemaajoukkuelätkää?

Elmo arvioi viisi joukkuetta, jotka kuuluvat Liigan alkukauden onnistujiin. TPS:n lisäksi listalle yltävät Pelicans, Lukko, Ilves ja KalPa.

Pelicans: Tulokasvalmentajan onnistunut syksy

Tommi Niemelän alku Liigassa päävalmentajana on ollut toistaiseksi vakuuttava. Pelicans on pelannut kelvollista viisikkopeliä ja tehnyt hyvää tahtia tulosta.

Jatkoa ajatellen herää muutama kysymys.

Kuinka paljon peli on perustunut eräänlaiseen flow-tilaan ja siihen, että Niemelä on omalla johtamisotteellaan tuonut Pelicansiin kauan odotettua muutosta? Ja kuinka kauan flow kestää?

Kuten todettua, Pelicans on pelannut viisikkotasolla ihan kelvollisesti, mutta toisaalta alkukauden perusteella se ei ole saanut millään pelin osa-alueella organisoinnissa etua.

Toinen kysymys liittyy pelaajistoon. Pelicansilla on ollut riveissään Liigan yksi parhaista pelaajista, SHL:ssäkin hurjaa jälkeä tehnyt Ryan Lasch. Hänen vaikutuksensa on ollut Pelicansille merkittävä.

Lasch on pelannut Pelicansin yhteistyökumppaneiden avittamana ottelukohtaisella sopimuksella. Hankalassa taloustilanteessa voi tähtipelaajan pitäminen seurassa olla vaikeaa.

Lukko: Saatiin mitä odotettiin

Näin valmista Lukon pelaaminen heti kauden alussa ei ole ollut kertaakaan Pekka Virran alaisuudessa. Siitä Lukko on repinyt valtavan etumatkan moneen muuhun joukkueeseen nähden.

Itse pelitapa tuo etua, mutta niin tuo myös sen saumaton toteuttaminenkin.

Pelin on kuitenkin kehityttävä. Jos koko arsenaali on jo puskettu ulos, eikä peli kehity kauden aikana, Raumalla ei välttämättä jatketakaan lentomoodissa.

Muut joukkueet kirivät. Ja se näkyi jo syksyllä. Esimerkiksi KalPa ja KooKoo tiesivät, miten Lukkoa vastaan kannattaa pelata.

Näitä erityisiä pelisuunnitelmia nimenomaan Lukkoa vastaan nähtäneen Liiga-joukkueilta yhä enemmän, kun pelit jatkuvat.

Ilves: Nuorten temmellyskenttä

Poistumaa tulee ja on jo tullut. Lukas Dostal, ykkösmaalivahti, siirtyi NHL-organisaationsa riveihin. Samoin teki Juuso Välimäki ja Barret Hayton.

Välimäki oli alkukaudella Liigan paras puolustaja.

Näiden kolmen lisäksi useita pelaajia on niin ikään vaakalaudalla, etenkin jos Pohjois-Amerikassa käynnistyy NHL:n lisäksi myös AHL.

Ilveksen pelin organisoinnissa keskeinen osa-alue on ollut alkukaudella nopeat vastahyökkäykset. Ilves on hionut toimintansa kiekonriistojen hetkellä erittäin tehokkaasti.

Mutta mitä on sen jälkeen? Pelissä on jonkin verran toisteisuutta, mutta on myös sellaista nuorten miesten temmellystä.

Nyt, jos noista nuorista miehistä osa siirtyy NHL-organisaatioihin, miltä temmellyskenttä näyttää sen jälkeen?

TPS: Tiimityötä ja yhdessä kehittymistä

TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama avasi Elmo-lehden haastattelussa joukkueen alkukautta ja pelitapaa.

”Ei se ole yhden miehen show”, hän sanoi ja viittasi ennen kaikkea päävalmentajaan Raimo Helmiseen ja TPS:n pelin organisointiin.

Koko haastattelun voi lukea tuoreesta Elmon numerosta 12/2020.

Helmisen ympärillä on paljon osaavia ihmisiä, niin valmennustiimissä kuin urheilujohdossa. Myös Urama kertoo sparraavansa aktiivisesti TPS:n pelaamista.

Valmennustiimin sisältä esimerkiksi maalivahtivalmentaja Ari Moisanen on antanut täsmällisiä kommentteja pelin organisointiin liittyen. Helminen on puhunut tyylinsä mukaisesti luistelusta, yrittämisestä ja kamppailuista.

TPS:n tavoite on pelata jääkiekkoa samoin periaattein kuin Suomen maajoukkueet. Pitkään peli oli valemaajoukkuelätkää, mutta hiljalleen siinä on ruvennut näkymään tuttuja elementtejä.

Iso kysymys TPS:n kannalta on se, että kuinka hyvin kokonaisuus on nimenomaan päävalmentajan hallussa? Onko TPS:n peli idealistisesti liiankin tiimityövoittoista? Kuka pitää langat käsissään? Kenen visiota toteutetaan?

Joka tapauksessa TPS on ollut tuloksellisesti onnistuja alkukaudella.

KalPa: Kurinalaista joukkuepeliä

KalPa on ollut alkukaudella Liigan yksi kurinalaisimmin organisoiduista joukkueista. Pelillinen pohja on hyvä, mikä antaa lupaavia signaaleja jatkoa ajatellen.

KalPan yksi selkeä perusperiaate on pitää pelaajien etäisyydet mahdollisimman lyhyinä niin puolustaessa kuin hyökätessä.

KalPa puolustaa Liigassa kenties eniten ja voimakkaimmin nimenomaan keskialueen trapin kautta.

Kiekollisessa pelaamisessa on KalPan ideologiasta tuttua monipuolisuutta ja pyrkimystä pysyä kiekossa.

Syksyn trendi oli laskeva. KalPan pelit tuppaavat olemaan tasaisia vääntöjä illasta toiseen. Siinä kysytään myös henkistä kykyä kääntää peli toisensa jälkeen tuloksia.

Pelitavasta paikka kuuden sakissa ei pitäisi jäädä kiinni.