Tottenhamin katastrofi voi johtaa jättiläismäiseen remonttiin kesällä

Harry Kane, Clément Lenglet ja Eric Dier joutuvat katsomaan tulevaisuutta epävarmoissa tunnelmissa.

JalkapalloValioliiga

Tottenhamin katastrofi voi johtaa jättiläismäiseen remonttiin kesällä

Tottenhamilla on Jukka Röngän mukaan edessään väistämätön remontti, joka voi viedä mukanaan muitakin kuin Antonio Conten.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.3.2023 | KUVAT All Over Press

Tottenhamin matka Mestareiden liigassa päättyi Milan tasapelin myötä keskiviikkona. Samalla varmistui käytännössä se, ettei Tottenham voi voittaa yhtään pokaalia tälläkään kaudella. Jukka, mitä Spursissa tapahtuu seuraavaksi?

Kaikki signaalit viittaavat siihen, että Tottenhamilla on tämän kauden katastrofin jälkeen edessään ison mittaluokan remontti, jonka aikana joudutaan ratkaisemaan moni asia seuran omistuksesta, joukkueesta ja Antonio Conten asemasta alkaen.

Tottenham toki taistelee edelleen pääsystä ensi kauden Mestarien liigan paikoille Valioliigassa, mutta viimeaikaiset esitykset viittaavat siihen, että sekin taistelu päättyy pettymykseen. Ja vaikka Spurs saisi jollain ihmeen kaupalla keploteltua itsensä Mestarien liigaan, sekään ei ratkaisisi näitä kriittisiä kysymyksiä.

Aloitetaan purkaminen Contesta. Onko hänen tarinansa Pohjois-Lontoossa ohi?

On. Viimeisimpien tietojen mukaan Tottenham ja Conte keskustelivat MM-kisojen aikaan mahdollisesta jatkosta, mutta neuvottelut katkesivat tuloksettomina, eikä neuvotteluja ole sen jälkeen jatkettu. Tilanne on se, ettei kumpikaan osapuoli todennäköisesti halua jatkaa yhteistyötään. Kysymys on enää siitä, päättyykö Conte aikakausi jo keväällä vai vasta kauden loputtua.

Mauricio Pochettino on puheenjohtaja Daniel Levyn kiistaton ykkösehdokas, mutta urheilupuolesta vastaava toimitusjohtaja Fabrcio Paratici haluaisi tehtävään mieluummin Thomas Tuchelin. Kolmas vahvasti esillä ollut nimi on Brightonin manageri Roberto De Zerbi.

Levy käyttää puheenjohtajana suurinta valtaa, mikä nostaa Pochettino paluun osakkeita. Myös Pochettino itse on useissa yhteyksissä korostanut, miten hyvin hän ja hänen perheensä viihtyivät Lontoossa ja, että hänellä jäi tekemättömiä töitä Tottenhamin kanssa, kun hän sai yllätyspotkut marraskuussa 2019.

Eli siirtyykö Tottenham siis Pochettinon aikaan?

Pidän selvimpänä asiana tässä yhtälössä sitä, että Conte palaa viimeistään kesällä takaisin perheensä luokse Italiaan. Manageri siis vaihtuu, nyt kysytään vain, kuka uusi manageri on.

Tällä hetkellä Pochettino on ilman muuta vahvin ehdokas Conten seuraajaksi. Mikään ei ole kuitenkaan Tottenhamissa varmaa ennen kuin nimet ovat paperissa ja salamavalot välähdelleet.

Kaikki haukkoivat henkeään, kun Tottenham sai houkuteltua Conten managerikseen, mutta täytyy muistaa, että puolta vuotta aiemmin Tottenhamin managerinetsintä meni täydelliseksi farssiksi, kun Spurs ei saanut haaviinsa ketään haluamaansa ehdokasta. Lopulta pelastajaksi löytyi Nuno Espirito Santo, mutta hän kesti lauteilla vain kolme kuukautta, kunnes sai potkut.

Tottenhamin kannalta olisi tärkeää nyt se, että valintaprosessi hoidettaisiin maaliin ammattimaisesti ja Conten seuraajaksi saataisiin manageri, joka palauttaisi uskon Tottenhamin tekemiseen. Nyt Tottenhamin uskottavuus ja sitä kautta lähivuosien tulevaisuus on veitsenterällä.

Mitä muutoksia pelaajistossa on odotettavissa?

Tässä on kaksi kriittistä muuttujaa, jotka pitää ensi ratkaista – kuka on manageri ja pelaako Tottenham ensi kaudella Mestarien liigassa.

Vaikka Paratici vastaakin virallisesti siirroista, managerilla on myös oma sanansa sanottavana. Paratici haluaisi The Athleticin mukaan sellaisen managerin, joka jatkaisi kolmen linjalla pelaamista, koska koko joukkue on rakennettu sen identiteetin mukaan. Kysymys ei ole vain pelkistä toppareista, vaan ennen kaikkea siitä, millaisen profiilin wing-backeja ja mahdollisia laitapuolustajia Tottenhamilla olisi.

Tuchel voisi jatkaa kolmen linjalla peluuttamista, mutta esimerkiksi Pochettino on ainakin tähän asti suosinut neljän linjalla pelaamista. Tätä kautta manageriratkaisulla voi olla suora vaikutus siihen, missä joukkueen uudistamisen painopiste on.

Tottenhamin haasteita nostaa se, että myös muuta joukkuetta pitäisi pystyä remontoimaan kovalla kädellä. Joukkueeseen viime kesänä hankitut uudet pelaajat ovat olleet Richarlisonista, Yves Bissoumasta, Djed Spencesta ja Ivan Perisicistä alkaen pahoja pettymyksiä. Heille pitäisi tehdä joka tapauksessa jotain – joko myydä tai saada heidät pelaamaan uudella tasolla.

Avoimista kysymyksistä suurin on kuitenkin tapaus Harry Kane. Yleinen otaksuma on, että Kane voisi harkita Tottenhamiin jäämistä vain, jos Spurs selviytyy Mestarien liigaan.

Itse en olisi yhtä vakuuttunut Kanen lähdöstä. Jalkapallossa on – ketään tuomitsematta – lukematon määrä pelaajia, jotka arvostavat tietynlaista turvallisuutta enemmän kuin itsensä testaamista äärioloissa tai kaiken riskeeraamista esimerkiksi seuraa vaihtamalla. Kanelle voi tässä kohtaa hyvinkin riittää historiaan jääminen Tottenham-legendana, varsinkin kun hänen unelmasiirtonsa Manchester Cityyn kaatui kaksi vuotta sitten.

Kanen lisäksi avoimia kysymyksiä ovat myös Heung-Min Son, Perisic, Richarlison, Spence ja Emerson Royal. Lisäksi maalivahti Hugo Llorisin lähtöä pidetään jo varmana.

Kaiken yläpuolella on vielä se, millä strategialla Tottenham lähtee ratkomaan yhtälöitään. Jos se pelaa Mestarien liigassa ensi kaudella, sen vetovoima siirtomarkkinoilla on suurempi ja Mestarien liiga tuo kassaan myös rahaa isolla kädellä. Tällöin Kanen ja muiden avainpelaajien pitäminen ja satsaaminen ensi kauteen on todennäköisin strategia.

Jos taas Tottenham jää rannalle Mestarien liigasta, silloin yksi vaihtoehto on aloittaa arsenalimainen projekti, jossa joukkuetta nuorennetaan ja tulevaisuutta lähdetään rakentamaan astetta maltillisemmin. Tällöin joukkueessa voi tapahtua suuria muutoksia jopa Kanea ja Sonia myöten.

Viittasit myös mahdollisiin muutoksiin omistuspohjassa. Miten ne vaikuttavat Tottenhamin tulevaisuuteen?

Tottenhamin on tutkinut jo pidempään mahdollisuuksia myydä seura tai saada kelkkaan uusia omistajia ja uutta pääomaa. Toki radikaalit muutokset ovat edelleen mahdollisia, mutta viimeiset tiedot viittaavat enemmän siihen, että Joe Lewis ja Daniel Levy eivät välttämättä olisi luopumassa vallasta.

Jos Tottenham jatkaa Lewis-Levyn askelin johdolla, silloin raamit ovat nuo, josta jo aiemmin puhuttiin. Jos taas Tottenham myytäisiin ja valtaan nousisi joku Jahm Najafin kaltainen amerikkalainen miljardööri, silloin peli menisi kokonaan uusiksi.

Oman sivumausteensa asioihin antaa myös Paraticin tulevaisuus. Hän sai kovimman tuomion Juventuksen talousskandaalissa ja jos tuomio jää voimaan ja Paratici saa 30 kuukauden maailmanlaajuisen toimitsijakiellon, silloin Spurs joutuu etsimään myös uuden urheilujohtajan.

En pitäisi Paraticin lähtöä välttämättä kovinkaan suurena tappiona, sillä toistaiseksi hänen kädenjälkensä Tottenhamissa on loistanut enemmän puheissa ja lehtien otsikoissa kuin kentällä. Esimerkiksi viime kesänä Tottenham epäonnistui likimain täydellisesti siirtomarkkinoilla, vaikka sitä pidettiin siirtoikkunan suurimpana voittajana.

Eli mikä on Tottenhamin tulevaisuus?

Spursilaisen maailman yllä on useita epävarmuustekijöitä, mutta se ei tarkoita, että edessä olisi välttämättä katastrofi. Jos Tottenham selviytyisi jotenkin Mestarien liigaan, palkkaisi manageriksi esimerkiksi Tuchelin, saisi pidettyä Kanen ja onnistuisi siirtomarkkinoilla, se taistelisi ilman muuta ensi kaudella kärkisijoista. Tuchelin kaltainen manageri voisi saada kaivettua esimerkiksi Richarlisonin kaltaisesta ongelmapelaajasta aivan erilaiset tehot irti kuin mitä nyt on nähty.

Pochettino on toki raskaan sarjan valmentaja, mutta hän tähtensä on ollut laskussa jo useamman vuoden, eikä hänen onnistumisensa Spursissa olisi mitenkään taattua. Pochettinon voima voisi olla siinä, että lähtisi rakentamaan Tottenhamin uutta tulemista hieman hitaammalla kaarella ja nuoremmalla verellä kuin vuoden tai kahden tähtäimellä.

Suurin riski on kuitenkin siinä, että Tottenham joutuisi turvautumaan taas johonkin hätävaramanageriin. En väheksy yhtään Steve Cooperin tekemää työtä Nottinghamissa, mutta olisihan se Tottenhamilta lähes Christian Crossin tasoinen veto manageriksi.

Mitä taas omistajanvaihdokseen tulee, niin sekin on uhka, mutta myös mahdollisuus. Tottenham pitää itseään suurseurana, mutta onhan se erikoinen suurseura, sillä sen edellisestä liigamestaruudesta on kulunut jo 62 vuotta. Joku voisi nähdä, että jos Tottenhamissa jatketaan samalla ladulla jatkossakin, mikä silloin muuttuisi vai muuttuisiko mikään?

Tilanne on joka tapauksessa kehittymässä siihen suuntaan, että taistelu Valioliigan kärkipaikoista tiivistyy tulevina vuosina entisestään. Ensi kautta on turha sen enempää purkaa, mutta jokainen ymmärtää, että kärkisijoilla on ensi vuonna todella ahdasta. Manchester City ja Arsenal ovat siellä varmasti, samoin Liverpool ja Manchester United. Sen päälle tulee Chelsea ja Newcastle.

Jos Tottenham lasketaan mukaan kärkijoukkoon, silloin kaksi isoa seuraa jää väkisin ulos kauden 2024-2025 Mestarien liigasta – ja sen päälle tulee vieläkin kapeampi salmi päästä mukaan mestaruustaisteluun.