TPS siirsi yllättävällä aseella mestaruuden ratkaisua, mutta ei mestaruutta

Elmeri Eronen iski neljännessä finaalissa ottelun ainoan maalin.

JääkiekkoLiiga

TPS siirsi yllättävällä aseella mestaruuden ratkaisua, mutta ei mestaruutta

TPS otti ensimmäisen voittonsa finaalisarjassa, mutta Samuel Savolaisen mukaan mestaruus on edelleen tukevasti matkalla Tampereelle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.4.2022 | KUVAT All Over Press

TPS torppasi Tapparan mestaruusjuhlat kaatamalla kirvesrinnat hurmioituneessa kotihallissaan tiistaina Elmeri Erosen maalilla 1-0. Samuel, nähtiinkö tänään sarjan paras TPS?

Nähtiin – ja nähtiin myös ottelusarjan heikoin Tappara, kuten Tapparan Waltteri Mereläkin myönsi ottelun jälkeen todeten, että nyt oli ”paskaa”. Odotin eilen, että TPS olisi lyönyt kaikkensa pöytään Tampereella, mutta se lyönti jäi tekemättä. Nyt sen sijaan se lyönti nähtiin.

Se, missä TPS tänään onnistui ja missä Tappara epäonnistui, oli pelin vauhdin säätäminen. Tappara osaa hidastaa peliä ja se osaa tappaa tunteen pelaamalla pitkiä hyökkäyksiä, vaihtamalla kiekolla ja jäädyttämällä peliä muutenkin. Tänään näitä elementtejä ei kuitenkaan juurikaan nähty, vaan Tappara lähti mukaan TPS:n vauhtijääkiekkoon ja TPS sai sitä kautta ottelun käsikirjoituksen itselleen mieluisammaksi. Ja kuten tänään nähtiin, sen jääkiekon TPS hallitsee.

Vaikka marginaalit olivat pienet ja ne olisivat voineet pomppia myös Tapparalle, TPS oli tänään juuri sen verran parempi, että se ansaitsi voittonsa. Oli hienoa, että peli kiitti yhtä uskollista soturiaan eli Elmeri Erosta, joka laukoi ottelun ainoan maalin. Eronen joutui lähtemään TPS:sta ja hakemaan suurempaa vastuuta HPK:sta ja vaikka hän ei olekaan ollut tällä kaudella TPS:ään palattuaan mikään pistehirmu, hän on pelannut muiden tähtien varjossa todella hienon kauden ja voisi taitojensa puolesta koputtaa jopa Leijonien MM-ryhmän portteja. Eronen on todella laadukas huippupakki.

Toinen vastausta vailla jäänyt kysymys on se, miksi ihmeessä Veli-Matti Savinaisen kaltainen kokenut pelaaja otti ottelun lopussa tyhmän jäähyn. Sen jäähyn hintaa on turhaa jossitella, mutta täytyy sanoa, että jäähyn logiikka ei auennut, oli Savinainen kuinka turhautunut tahansa ja olipa Juhani Jasu miten paljon tahansa syyllinen jäähyyn johtaneeseen tilanteeseen. Tämä oli niitä harvoja hetkiä, kun Tapparalla on näyttänyt kontrolli pettävän koko finaalisarjassa.

Tappara on edelleen voiton päässä mestaruudesta, kun TPS:llä on sinne matkaa kolme voittoa. Joko mestaruuslippikset kannattaa torstaina ottaa mukaan Nokia-areenalle?

Ehkä ne lippikset ja viirit kannattaa ottaa käden ulottuville, mutta ei mennä asioiden edelle. Pidän varmana, että torstaina täyden Nokia-areenan edessä nähdään aivan toisenlainen Tappara kuin tänään. Toista tällaista notkahdusta se ei tee.

TPS:n haaste on siinä, että se on pelannut Turussa selvästi paremmin kuin Tampereella ja nyt sen pitäisi pystyä haastamaan Tappara myös Nokia-areenalla. Se on kova haaste. Yksi asia, jossa TPS:n pitäisi pystyä erityisesti parantamaan, on sen ylivoimapelaaminen. Se ei antanut tänään yhtään jäähyä, mutta pääsi itse pelaamaan kolmesti yv:llä. Se viimeinen ylivoima oli toki asia erikseen, mutta niiden kahden muun yv:n anti oli jälleen todella heikko. Ja kuitenkin ylivoimien pitäisi olla otteluissa niitä marginaaleja, joissa ottelut voidaan voittaa tai ne voidaan hävitä.

Mutta jos tuo kysymyksesi tarkoitti sitä, että ratkeaako mestaruus jo torstaina, vastaan, että on se todella lähellä. Se on mielipide. Se sen sijaan on fakta, että kolmea kertaa TPS:n salama ei iske tähän Tapparaan, joten mestaruuden suhteen uskon tilanteen olevan selvä. Sitä juhlitaan tänä keväänä Tampereen torilla. Saa todistaa vääräksi, mutta en millään usko, että todistetaan.