Tässä ovat EM-kisojen suurimmat sammuvat supertähdet – ja kiitos jalkapallojumalille

Hetki historiaan! Cristiano Ronaldo epäonnistuu rangaistuspotkussa Sloveniaa vastaan jatkoajalla.

Euro2024Jalkapallo

Tässä ovat EM-kisojen suurimmat sammuvat supertähdet – ja kiitos jalkapallojumalille

Tiistaiseura katsoi ilta-aurinkoon ja katsoi, ketä supertähtiä siellä ratsastaa jalkapallon EM-kisojen suurilla areenoilla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.7.2024 | KUVAT All Over Press

EM-kisojen sammuvat supertähdet

1. Cristiano Ronaldo

Tätä parempaa loppua tälle jalkapallokenttien vihatuimmalle narsistille ei voinut toivoa. Hän epäonnistuisi rangaistuspotkussa ja päättäisi epäonnistumisellaan Portugalin EM-kisat ja samalla oman uransa huipulla. Se olisi  karman  arpi, jota hänen uratarinastaan ei voisi koskaan pyyhkiä pois.

Kiittäkäämme tänä aamuna kuitenkin jalkapallojumalia, että niin ei Sloveniaa vastaan maanantaina käynyt. Elämä ei ole aina oikeudenmukainen ja yksi urheilun hienouksista on, että urheilu kumartaa aina tulosta. Jossakin kulkee kuitenkin raja, jota myös urheilun kuuluisi kunnioittaa. Ja maanantai-iltana se kulki juuri siinä, että jalkapallojumalat armahtivat Cristiano Ronaldon. Sen hän oli ansainnut.

Ronaldon loppu on väistämättä tulossa. Sen nämä EM-kisat ovat osoittaneet. Nyt kysytään vain, milloin ja miten Ronaldo ura huipulla päättyy. Päättyykö se jo näissä EM-kisoissa vai nähdäänkö hänet vielä vuoden 2026 MM-kisoissa – ja poistuuko hän näyttämöltä pää pystyssä vai häpäistynä. Kyyneliin se päättyy joka tapauksessa?

2. Pepe

Ronaldon kyyneleet peittivät maanantaina alleen sen, että jalkapallojumalat armahtivat toisenkin suuren jalkapalloilijan, Pepen. Benjamin Sesko karkasi Pepen kompuroiduttua läpiajoon ja oli tehdä sen, minkä Ronaldon epäonnistuminen samaisella jatkoajalla rankkarissa olisi myös voinut tehdä – päättää Portugalin kisat.

Myöskään Pepeä eivät kaikki ole aina rakastaneet., ennemminkin rottana pitäneet. Uransa viimeisinä vuosina hänestä on tullut kuitenkin rakastettu hurttiukko, jonka jalkapalloilullista tarinointia iltanuotiolla on ollut pakko arvostaa.

3. Luka Modric

Ne kuvat kertoivat suuresta ja lähtemättömästä tuskasta. Luka Modric tiesi jo ennen kisoja, että Kroatian vanhojen miesten yhdistys ei välttämättä juhlisi kisojen päättymistä finaalissa, kuten vuoden MM-kisoissa.

Mutta tapaa, jolla Kroatian tarina päättyi, kukaan ei uskonut näkevänsä. Italia oli lähdössä lauluun jo alkulohkovaiheessa ja Kroatia menossa jatkoon. Kunnes kaikki muuttui yhdessä hetkessä – lisäajan viimeisillä sekunneille.

Modric olisi myös ansainnut muunlaisen poistumisen arvokisojen näyttämöltä, mutta armoa ei näissä kisoissa riittänyt kaikille sammuville supertähdille.

4. Romelu Lukaku

Romelu Romuluisen ura on jo pitkään ollut laskussa. Ainoa kysymys on ollut se, voisiko Lukakusta vielä oikealla roolituksella puristaa ulos hurjia tehoja, kuten Antonio Conte teki kaudella 2020-2021 Interissä?

Nämä kisat ovat vastanneet, ettei voi. Kun ruoka ei maistu, se ei enää maistu, vaikka lautanen tuotaisiin suoraan naaman eteen.

5. Thomas Müller

Thomas Müller oli parhaimmillaan kasvot saksalaiselle jalkapallolle. Ne kasvot eivät aina silkkistä katseltavaa, mutta voittavaa se jalkapallo on ollut – jos ei aina Saksan maajoukkueessa, niin ainakin Bayern Münchenissä, jossa Müller on pelannut koko uransa 10-vuotiaasta lähtien.

Julian Nagelsmann päästi vielä Müllerin EM-kisoihin, mutta toistaiseksi hänellä on ollut käyttöä vasta 16 minuuttia.

6. Antoine Griezmann

Antoine Griezmann oli parhaimmillaan pelaaja, joka parhaimmillaan tanssi samaa balettia Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kanssa. Mutta vanhaa Griezmannia ei enää ole. On vain Griezmann, jonka pää pelaa edelleen, mutta jalat eivät enää.

7. Robert Lewandowski

Robert Lewandowski teki kaudella 2020-2021 Bayern Münchenissä sensaatiomaiset 41 liigamaalia ja kaudella 2021-2022 35 liigamaalia, mutta sen jälkeiset vuodet ovat esittäneet kysymyksen: Kuinka paljon kysymys oli Lewandowskin loistokkuudesta ja kuinka paljon siitä, että Bundesliiga on niin epätasainen sarja, että siellä on myös jäähtyvällä jalalla helpompi tehdä maaleja?

Lewandwoskin tähti ei ole vielä kokonaan sammutettu, mutta selkänoja on jo nostettu pystyasentoon ja lentokentän lähestymisvalot näkyvät.

8. Harry Kane

Harry Kane on eri koneessa kuin Lewandowski, mutta matkalla samaan osoitteeseen. 36 liigamaalia Bayern Münchenissä päättyneellä kaudella oli toki kovan luokan temppu Kanelta, mutta nämä EM-kisat ovat osoittaneet sen, mitä monet epäilivät jo päättyneellä kaudella. Suuri Harry ei ole enää entisellään.

Nyt jännitetään vain sitä, miten pitkään Kane pystyy kaksinumeroisiin liigakausiin – ja saako hän palkintokaappiinsa Audi Cupin mestaruuspokaalin lisäksi jonkun toisenkin pokaalin.

9. Kevin De Bruyne

Kun Kevin De Bruyne palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen Valioliigan kentille Manchester Cityssa, kaikki haukkoivat henkeään, millainen nero hän edelleen on. Näky oli kuitenkin illuusiota. Nero belgialaisen jalkapallon suuri kultapoika oli ja on edelleen, mutta hän ei enää pysty kantamaan yksin hartioillaan kokonaisia joukkueita.

Ja sen hän tietää itsekin, mikä näkyi hiiltymisestä arvostetulle italialaiselle jalkapallotoimittajalle Tancredi Palmerille Ranskalle putoamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Tancredin kysyttyä turhauttiko De Bruyenea se, ettei Belgian kultainen sukupolvi ole voittanut mitään, De Bruyne nimitti Tancredia idiootiksi ja poistui lehdistötilaisuudesta.

10. Toni Kroos

Toni Kroosin upea jalkapallotarina saa arvoisensa lopun näissä EM-kisoissa. Hänen tähtensä ei sammu. Kroos sammuttaa sen itse.