Tulikuumalle sensaatiolle on löydettävä paikka Huuhkajien avauksessa

Robert Taylor ja Lionel Messi ovat saaneet tuuletella jo useamman kerran Inter Miamissa.

HuuhkajatJalkapallo

Tulikuumalle sensaatiolle on löydettävä paikka Huuhkajien avauksessa

Mitä ihmettä Huuhkajien karsintaryhmässä tekee Kevin Kouassivi-Benissan ja millaisen roolin Robert Taylor saa Huuhkajien avauksessa?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 30.8.2023 | KUVAT All Over Press

Markku Kanerva nimesi Huuhkajansa kahteen elintärkeään EM-karsintaotteluun. Suomi kohtaa ensin ensi viikon torstaina Astanassa Kazakstanin ja seuraavana sunnuntaina Helsingissä Tanskan.

Suomi on neljän kierroksen jälkeen karsintalohkossaan piikkipaikalla ennen tasapisteissä olevaa Kazakstania ja kaksi pistettä perässä olevaa Tanskaa. Jokainen ymmärtää, millaisista panoksista ensi viikolla pelataan.

Maajoukkuevalinnoista nousee harvoin suurta hälyä, sillä Suomella ei ole käytössään sellaista pelaajamassaa, josta voitaisiin valita monenlaisia kombinaatioita varsinkaan elintärkeisiin otteluihin.

Best odds for Finnish Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga, Superpesis and other top sports! Play now at Stake.com!

Siksi paljon oleellisempi kysymys on se, miten maajoukkue rakennetaan ja roolitetaan: Ketkä ovat avauksessa, miten joukkue ryhmitetään kentälle ja millaisella taktiikalla otteluita lähestytään?

***

Myös näiden maajoukkuevalintojen mielenkiintoisin kysymys kohdistuu siihen, nouseeko tämän hetken kuumin ja puhutuin suomalaispelaaja avaukseen ja millaisen roolin hän mahdollisesti saa.

Kysymys on luonnollisesti Robert Taylorista, joka on valloittanut internetin upeilla otteillaan Lionel Messin rinnalla Inter Miamissa.

Monet ovat olleet ihmeissään Taylorin nopeasta noususta maailmallakin kohutuksi tähdeksi. Taylorin lahjat ovat olleet kuitenkin pitkään tiedossa ja hän olisi ansainnut suuremman roolin Huuhkajissa jo aiemmin. Myös hän itse on harmitellut sitä, että hänen roolinsa maajoukkueessa on jäänyt varsin vähäiseksi – varsinkin, kun Taylor ei ole enää mikään poikapelaaja, vaan hänellä on ikää jo 28 vuotta.

Taylor on pelannut Inter Miamissa vasemmalla laidalla, josta hän on ruokkinut jalkapallomaailman oikeaa Kuningasta upeilla ja tarkoilla syötöillään. Suomella on kuitenkin laitapelaajista jopa ylitarjontaan ja esimerkiksi vasemmalla laidalla viimeisissä maaotteluissa on pelannut Oliver Antman.

Kysymys ei ole kuitenkaan niin mustavalkea, että Kanervan pitäisi tehdä valinta Taylorin ja Antmanin väillä. He ovat eri tyyppisiä pelaajia ja siksi heille molemmille on löydettävissä oma roolinsa maajoukkueessa.

Luonnollisin ratkaisu olisi pelata 4-5-1-puolustusmuodossa, jolloin Taylor voisi pelata keskikentän keskikolmiossa vasemmassa taskussa 8-paikalla ja Antman vasempana laitahyökkääjänä.  Jos Jere Uronen pelaisi vasempana pakkina, silloin vasemmalla sivustalla olisi vahvaa pallollista osaamista, mikä toisi Huuhkajille paljon mahdollisuuksia pallollisen vaiheen pelaamiseen.

Roolittipa Kanerva joukkueensa miten tahansa, tulikuuman Taylorin pudottaminen avauksesta olisi kova, mutta myös erittäin kiistanalainen ratkaisu, jota olisi vaikea ymmärtää.

***

Kanervan valinnoissa pistää silmään muutama asia. Olisin itse nähnyt mielelläni joukkueessa Belgiassa pirteästi pelanneen Casper Terhon, Middlesbroughin Marcus Forssin ja Augsburgin Fredrik Jensenin.

Eniten silmään pistää kuitenkin HJK:n Kevin Kouassivi-Benissanin valinta ensimmäisen kerran Huuhkajiin.

Pelillisiä syitä Kouassivi-Benissanin valintaan on vaikea löytää. Hän on pelannut hyviä otteluita Veikkausliigassa, mutta HJK:n tämän kauden euro-ottelut ovat osoittaneet, ettei Kouassivi-Benissan ole vielä valmis kansainväliselle tasolle.

Hän on ollut jatkuvasti suuria vaikeuksia pysyä Klubin euro-otteluissa pelin mukana. Nämä ongelmat konkretisoituivat kriittisessä Qarabaq-ottelussa, jossa hän pelasi usein itsensä ulos tilanteista ja yritti paikata virheensä hölmöillä virheillä, jotka johtivat hänen ulosajoon HJK:n oltua 1-0-johdossa. Molde-ottelut olivat Kouassivi-Benissanille myös haasteellisia, mutta niissä hän selvisi ilman lappuja ja ulosajoa.

Kouassivi-Benissanin valintaa on siinäkin mielessä vaikea ymmärtää, että joukkueessa on jo Pyry Soiri. Kouassivi-Benissan on kevyempi painos Soiria. Hänellä on vielä paljon kehitettävää pelin ymmärtämisessä ja pelin lukemisessa, eikä hän – Soirin tavoin – ole vahva pelinrakenteluvaiheessa tai hoitaessaan puolustusvelvollisuuksia. Soiri on myös selvästi parempi juoksemaan linjan taakse ja haastamaan vastustajia, joten siinäkin mielessä yhden paikan uhraaminen Kouassivi-Benissanille on tarpeetonta.

***

On myös mielenkiintoista nähdä, mikä on Glen Kamaran asema Huuhkajissa. Hän on pelannut jo jonkin aikaa pintakaasulla ja välillä jopa jalka kokonaan poissa kaasulta. Siksi en näe häntä enää tällä hetkellä avauksen pelaajana.

Siinä mielessä tapetilla oleva siirto Leedsiin olisi Kamaran uran kannalta kriittinen. Hän voi tarttua saamaansa tilaisuuteen ja kääntää uransa uuteen nousuun – tai sitten ura huipulla ja kansainvälisillä kentillä alkaa olla taputeltu.