Tuomariasiantuntija tyrmää väitteet Juha Puhtimäen suosimisesta

Juha Puhtimäki on pelannut loistokauden Manse PP:n lukkarina. Kaikki eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita hänen syöttönsä oikeellisuudesta.

Pesäpallo

Tuomariasiantuntija tyrmää väitteet Juha Puhtimäen suosimisesta

Suosivatko syöttötuomarit valtakunnan näkyvimmäksi pesäpalloilijaksi noussutta lukkari Juha Puhtimäkeä? Mikko Meriläisen mukaan eivät.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.8.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Pesäpallon sisäpiirissä on noussut esille kiista, suosivatko syöttötuomarit Mansen PP:n huippulukkaria Juha Puhtimäkeä.

Osa Mansea vastaan pelanneista pelaajista väittää, että syöttötuomarit eivät uskalla kovin herkästi tuomita Puhtimäen syöttöä vääräksi, vaikka syöttöliike ja alkuasento eivät olisikaan sääntöjen mukaisia ja sisäpelijoukkue olisi vedonnut syötön vääräksi.

ElmoTV:n erotuomariasiantuntija ja entinen huippusyöttötuomari Mikko Meriläinen tyrmää väitteet.

”Ymmärrän hyvin, mikä Puhtimäen syötössä tällä hetkellä puhuttaa. Hän on nopeuttanut syöttöliikettään ja varmasti se näyttää erilaiselta kuin aiemmin, mutta syöttö on täysin sääntöjen mukainen. Itse asiassa Puhtimäen syöttö on teknisesti todella puhdas”, Meriläinen sanoo.

”Toinen kriittinen kohta on se, että Puhtimäki syöttää usein viimeisellä suoran syötön, mutta tekee sellaisen hämäysliikkeen, että hän olisi antanut lautasväärän itseensä päin. Tämä on syöttötuomarille erittäin vaativa valvottava, sillä sääntöjen mukaan alkuasentoa ei voi muuttaa ennen kuin pallo on irronnut lukkarin kädestä ja syöttötuomarin pitää seurata samanaikaisesti lukuisia muitakin asioita. Tässäkin kohtaa Puhtimäen syöttö on kuitenkin sääntöjen mukainen ja ajoitus täydellinen.”

”Tietenkään kaikki Puhtimäen syötöt eivät ole aina oikeita, sillä hän osaa liikkua sääntöjen molemmilla puolilla, mutta lähtökohtaisesti noissa syötöissä ei ole ongelmaa”, Meriläinen painottaa.

Parhaat kertoimet kierroksen pesäpallo-otteluihin Expektiltä!

Lisäksi jotkut pitävät myös Puhtimäen matalan syötön rajaa muita lukkareita matalampana. Meriläinen myöntää, että tässä kohtaa syöttötuomareiden linja voi hieman vaihdella sen mukaan kuka syöttää.

”Olen itse tuomariasioissa puritaani ja minun pitäisi sanoa, että lukkarin nimi ei vaikuta siihen, missä matalan raja kulkee. Mutta sanotaan näin, että tilanne on tässä suhteessa parantunut. Muutenkin linja on nyt yhtenäisempi matalan syötön suhteen, mutta ehkä se joillakin syöttötuomareilla edelleen alitajuntaisesti vaikuttaa, onko syöttäjänä esimerkiksi Puhtimäki vai joku nimettömämpi lukkari”, Meriläinen sanoo.

Meriläisen mukaan kysymys ei ole vain syöttötuomareista, vaan yhtä lailla myös sisäpelijoukkueista itsestään, miten he vetoavat eri lukkareiden syöttöjä vääriksi.

”Hyvä esimerkki on Toni Kohonen, jolla oli tapana väärän jälkeen syöttää usein seuraava syöttö, sanotaanko, hyvin kevyestä alkuasennosta. Sen olisi voinut vedota vääräksi, mutta sisäpelijoukkueet eivät sitä herkästi tehneet. Joko he eivät pitäneet alkuasentoa vääränä tai sitten he ajattelivat, että syöttötuomarit eivät kuitenkaan tuomitsisi sitä vääräksi, koska kyseessä on Toni Kohonen.”