Sotkamo pani ulkopelissään kaiken uusiksi, mutta suurimmat kysymysmerkit löytyvät sisältä

Aapo Komulainen on ottanut lukkaripelissään selviä kehitysaskeleita talvikauden aikana.

Pesäpallo

Sotkamo pani ulkopelissään kaiken uusiksi, mutta suurimmat kysymysmerkit löytyvät sisältä

Sotkamo on uusinut ulkokenttänsä lähes täysin. Pekka Arffmanin mukaan muutokset ovat olleet järkeviä, mutta sisällä riittää kysymysmerkkejä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.3.2022 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy on uusiutunut reippaasti tulevaksi kaudeksi. Pekka, millaisen Sotkamon näemmä halli-SM-lopputurnauksessa?

Erittäin mielenkiintoisin, joskin hallipelit ovat aina hallipelejä ja Jymyn todellinen vahvuus nähdään vasta kauden alettua. Joka tapauksessa Sotkamossa tehtiin viime kaudella erittäin mielenkiintoisia ja samalla jopa radikaalejakin muutoksia ja linjauksia.

Näiden muutosten rajuutta kuvaa se, että Jymyn ulkokentällä on vain yksi pelaaja – lukkari Aapo Komulainen –, joka pelasi tarkalleen samassa roolissa jo viime kaudella. Kokonaan uusia pelaajia on kolme – Juho Keinänen, Ville Kotro ja paluumuuttaja Jussi Korhonen – ja kaikilla muilla ulkopelipeliroolia on säädetty ja ruuvattu.

Mikä näiden muutosten taustalla on?

Jymyn menestys on aina pohjautunut kivikovaan ulkopeliin. Toki Jymy on ollut myös erinomainen sisäpelijoukkue, mutta kivijalka on tehty ulkopelistä – ja viime vuosina ulkopeli ei ole ollut sillä tasolla kuin Jymyssä olisi haluttu.

Ja nyt siihen on reagoitu. Keinäsen hankinta etukentälle oli erinomainen veto, sillä hän on nimenomaisesti koulutukseltaan etukenttäpelaaja. Joni Rytkönen on pelannut kaksi erinomaista kautta etukentällä, mutta hänenkin roolia on muutettu siten, että hän pelaa takatilanteissa kakkosrajaa.

Jymyn yksi heikkous oli viime kaudella, että kakkospuolelta lyötiin useita helpohkoja juoksuja. Nyt kakkosvahtina on joukkueen varmin ulkopelaaja, Niko Korhonen. Pallovarmuutensa lisäksi Korhonen on myös kovakätinen kulmapelaaja.

Kalle Kuosmasen kehitykselle on raivattu tilaa ja hänestä on tehty etulukija ja linjan johtava pelaaja, joka pelaa takatilanteissa vaativassa tappimiehen roolissa, jossa hän toki pelasi jo viime kaudellakin. Antti Kiiskinen on siirretty takalukijaksi ja takatilanteessa kolmosvahdiksi, ja syksyllä hankittu Ville Kotro hoitaa vaihtotilanteissa kolmosvahdin tontin ja menee takatilanteissa kakkospolttajaksi. Kotrolla on myös hyvä käsi, joten Jymyllä on molemmissa kulmissa nyt erinomaiset kulmapelaajat.

Kempeleestä palannut Jussi Korhonen on ilman muuta valtakunnan johtavia koppareita ja ottaa omakseen tutun 3-kopparin tontin. Nuori Iivari Vihanto on puolestaan kakkoskoppari.

Kokonaisuudessaan ulkopelin muutokset ovat mielenkiintoisia ja järkeviä. Tietenkin siinä on muutama pelaaja, joita punnitaan kesällä, mutta tämä uusi kooste voi olla myös todella toimiva.

Ja ehkä sitten tärkein asia: lukkari Aapo Komulainen on ottanut talven aikana ison loikan eteenpäin lukkaripelissään. Hänen syöttönsä on todella vaikea ja hän rytmittää peliä erinomaisesti. Myös näppien hakemisessa Komulainen on yksi sarjan parhaista lukkareista.

Entä sitten sisäpeli?

Sisäpelin on suurempi kysymysmerkki. Kuosmanen, Rytkönen ja Korhonen muodostavat erinomaisen kärjen. Keinänen on kovassa paikassa nelosena ja Komulaisella on ilman muuta suurin vastuu numerolla lyövillä kotiuttajista. Vihanto ja Kiiskinen menevät kuutosena ja seiskana, mutta Jussi Korhonen ja Kotro ovat enemmän tai vähemmän ylihypättäviä pelaajia sisällä.

Sitten tullaankin siihen tärkeimpään kysymykseen: Kuka lyö Jymyn juoksut?

Roope Korhosta ei tässä valtakunnassa tarvitse esitellä, mutta yksi viime kauden suurista opetuksista oli, riittääkö pelkkä Roope ja mitä tapahtuu, jos Roope saadaan kiinni? Manse sai välierissä Roopen kiinni – ehkä ensimmäisenä joukkueena pesäpallon historiassa – ja se olikin sitten siinä.

Lauri Rönkön on pakko nostaa tasoaan ja varmuuttaan ja tässä mielessä hallissa vastuuta saanut Jere Heikkinen voi olla hyvä kirittäjä Rönkölle. Ainakin hän tietää, ettei jokeripaita tule ilmaiseksi.

Mutta sen jälkeen alkaakin metsä harveta. Komulainen pystyy kotiuttamaan ja saa varmasti paljon vastuuta, mutta mitä Jymy saa Keinäsestä irti kotiuttajana? Se on iso kysymys. Keinänen on kuitenkin enemmän vaihtaja kuin kotiuttaja, eivätkä hänen näyttönsä kotiuttajana ole mitenkään ihmeellisiä.

Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, mikä on Niilo Piiponniemen rooli jokerina. Totta kai Piiponniemellä on nopeat jalat, mutta hän on paljon monipuolisempi pelaaja ja saa varmasti vastuuta myös vaihtajana ja myös kotiuttajana. Piiponniemi voisi olla jopa tällainen yllätysase kotiuttajana.

Eli mikä on prognoosisi Sotkamon osalta?

Hallissa välieräottelu Joensuuta vastaan on ympäripyöreä ja jos Jymy menee finaaliin, kyllä sille pitää antaa siinäkin saumansa, jos ja kun vastaan tulee Manse.

Kesä onkin sitten mielenkiintoisempi kysymys. Jymy on ilman muuta yksi viidestä suuresta, mutta miten hyvä se on runkosarjassa ja miten hyvä pudotuspeleissä, sen näyttää vasta kesä. Tuossa joukkueessa ja varsinkin sisäpelissä on kysymysmerkkejä, mutta vastaavasti Jymyssä on myös potentiaalia.

Kuten sanoin jo aiemmin, Manse ja Kouvola ovat tämänhetkisessä valossa suurimmat suosikit ja Jymy tulee sitten Joensuun ja Vimpelin kanssa seuraavassa vaunussa.