Tyly arvio hurjasta jättikaupasta: Kunhan Newcastle ei heittäisi 70 miljoonaa euroa harakoille

Alexander Isak on lähellä siirtoa Jackie Milburnin, Kevin Keeganin ja Ala Shearerin maahan.

JalkapalloValioliiga

Tyly arvio hurjasta jättikaupasta: Kunhan Newcastle ei heittäisi 70 miljoonaa euroa harakoille

Alexander Isak on lähellä 70 miljoonan euron siirtoa Newcastleen. Jukka Rönkä ei ole vakuuttunut ruotsalaisen onnistumisesta Valioliigassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Päivän suurin siirtouutinen Englannissa on Ruotsin maajoukkueen hyökkääjän Alexander Isakin mahdollinen siirtyminen 70 miljoonalla eurolla Real Sociedadista Newcastleen. Jukka, miten kommentoit siirtoa?

Jos siirto toteutuu, kuten nyt vahvasti näyttää, tämä olisi ilman muuta yksi kesän mielenkiintoisimmista siirroista. Kysymys ei ole vain pelkästään yhden pelaajan siirtymisestä, vaan tässä on myös kaksi muuta mielenkiintoista elementtiä – siirtosumma ja ostaja.

Enkä malta olla lisäämättä tähän päälle yhtä sivujuonta eli sitä, miksi ruotsalaisista pelaajista maksetaan jopa 70 miljoonaa euron siirtosummia, mutta kallein suomalaispelaajan siirto on edelleen Roman Eremenkon 12,5 miljoonan euron siirto kesällä 2011 Kiovan Dynamosta Rubin Kazaniin.

Aloitetaan siis Isakista. Millaista hyökkääjää Newcastle on hankkimassa?

Sanoisin, että se on ostamassa enemmän potentiaalia kuin keskushyökkääjää, joka tuosta noin latoisi heti 20-25 maalia kaudessa, kuten tuolla siirtosummalla voitaisiin olettaa.

Isak täyttää syyskuussa 23 vuotta eli hän ei ole enää ihan poikanen. Häntä on pidetty aina lupaavana ja lahjakkaana nuorena pelaajana. Tästä ehkä paras todiste ovat Isakin hyvät esitykset Ruotsin maajoukkueessa ja se, että hän iski toissa kaudella Real Sociedadissa 34 liigaottelussa 17 maalia.

Varsinkin toissa kauden ja viime vuoden EM-kisojen jälkeen hänestä tuli yksi siirtomarkkinoiden kuumimmista nuorista hyökkääjistä ja silloin Isakin yhteydessä alettiin ensimmäisen kerran puhua 60-70 miljoonan euron siirtosummista.

Mutta viime kaudella Isak teki La Ligassa 32 ottelussa vain kuusi maalia, mikä oli todella vaatimaton lukema, varsinkin, kun Isakin maaliodottama oli 10,84 maalia. Toki Isakin puolustukseksi on sanottava, että La Realin peli perustui Imanol Alguacilin pallonhallintaan perustuvaan erittäin puolustavaan pelitapaan, mitä kuvaa se, että joukkue päästi viime kaudella 38 La Ligan ottelussa vain 37 maalia – ja teki 41 maalia.

Alguacilin pelitavassa kärkimiehet joutuivat tekemään paljon töitä myös alaspäin ja osallistumaan erittäin aktiivisesti prässipeliin. Norjalaiselle Alexander Sørlothille tällainen työjuhtamainen pelitapa sopi, mutta Isak oli sen kanssa vaikeuksissa – mutta sitä hän ei voi paeta minkään verukkeen taakse, että hänen olisi pitänyt tehdä enemmän maaleja. Myös Ruotsin maajoukkueessa Isakin maalimäärä on aika vaatimaton – 9 maalia 34 maaottelussa.

Newcastle saa joka tapauksessa teknisesti taitavan ja hyvin niin boksin ulkopuolella kuin boksin sisälläkin liikkuvan modernin hyökkääjän, jonka tavaramerkkeinä ovat hyvä suojaus, nopeat käännökset sekä pallollinen näppäryys ahtaissa tiloissa. Heikkoutena hänellä on hänen 190-senttiseen varteensa nähden heikko pääpelaaminen, eikä hänen ensimmäisen kosketuksensa palloon ole aina silkkinen.

Suurin kysymysmerkki on kuitenkin se, millainen maalintekijä hän on Newcastlessa. Potentiaali on kiistaton, mutta pelkkä potentiaali ei lämmitä, jos verkot eivät soi näillä siirtoeuroilla.

Kuulostaa siltä, että pidät 70 miljoonan euron siirtosummaa kovana?

Sitä se on, kiistatta. Vapaa markkinatalous toimii kuitenkin siten, että omistaja määrittelee hinnan omistamalleen omaisuudelle – oli kyse sitten Jokereiden nimestä tai Alexander Isakista. Ostaja voi olla mitä mieltä tahansa, kenelle kannattaa maksaa ja miten paljon, mutta omistaja ja vain omistaja ratkaisee viime kädessä sen, millä hinnalla hän luopuu omistamastaan omaisuudesta.

Sama pätee tässäkin kohtaa. Newacastle ja kaikki muutkin arvostelijat voivat huutaa kuorossa, että siirtosumma on järjetön, mutta lopulta ainoa päätös, jonka Newcastle voi viimeisellä viivalla tehdä, on, tekeekö se kaupat vai jättää tekemättä? Ostaako se Isakin vai jättää ostamatta?

Ja nyt Newcastle on tekemässä sen päätöksen, että se ostaa Isakin.

Se, että Newcastle maksaa Isakista kesän kursseilla mitattuna selvästi ylihintaa, kertoo siitä, että se ei ole saanut haluamiaan pelaajia haluamillaan hinnoilla.

En kuitenkaan syyttäisi määräänsä enempää Newcastlea. He ovat todenneet, että heidän on pakko toimia näin, jos he haluavat huippuluokan vahvistuksia joukkueeseen, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Manchester United ja Chelsea joutuvat tällä hetkellä maksamaan myös härskejä ylihintoja pelaajista, jotta he ylipäätään saisi heidät.

Miten Newcastlen kannattajat ottaisivat vastaan Isakin?

Newcastle on siinä mielessä samanlainen seura kuin Tottenham, jossa seuran kannattamisen kiima ja ydin koostuu muustakin kuin vain voittamisesta. Tottenham on voittanut viimeksi liigamestaruuden 61 vuotta sitten ja Newcastle 95 vuotta sitten. Näissä seuroissa korostuvat kuitenkin muut arvot – ja yksi arvo Newcastlessa on rakkaus tähtikulttuuria ja ennen kaikkea rakkaus suuria keskushyökkääjiä kohtaan.

Meidän ei tarvitse mennä edes Hughie Gallacherin tai Jackie Milburnin aikoihin, sillä Newcastlella on ollut Malcolm Macdonaldin, Kevin Keeganin ja Alan Shearerin johdolla samanlaisia taikapölystä tehtyjä hyökkääjiä senkin jälkeen.

Tähän rakkauteen huutoon Newcastle yrittää nyt vastata, mutta tänä päivänä myös kannattajat osaavat  lukea tilastoja, eikä Isakin nimi herätä sellaisia intohimoja kuin siirtosumman koosta voisi päätellä. Jos Newcastle olisi esimerkiksi ostanut Darwin Nunezin 70 miljoonalla eurolla, silloin Newcastlen kaduilla tanssittaisiin.

Tämä kaikki tarkoittaa Isakin kannalta sitä, että parempi onnistua kuin epäonnistua, sillä kun peukalot kääntyvät Geordie-maassa alas, se on silloin menoa.

Eli mikä on ennusteesi Isakille Newcastlessa?

Toivon todellakin olevani väärässä, mutta pelkään pahoin, että Newcastle saa kyllä hyvän hyökkääjän, muttei mitään kivikovaa maalintekijää. 10-15 maalia olisi jo kova saavutus Isakilta tällä kaudella Newcastlessa.