FC Lahti teki oikean ratkaisun tehdessään jatkosopimuksen pelastajansa kanssa

Akseli Puukko ja FC Lahti juoksivat syksyllä onnistuneesti karkuun karsintapaikkaa ja suoraa putoamista.

JalkapalloVeikkausliiga

FC Lahti teki oikean ratkaisun tehdessään jatkosopimuksen pelastajansa kanssa

FC Lahti jatkaa päävalmentaja Toni Lindbergin komennossa myös ensi kaudella. Joel Perovuo pitää ratkaisua oikeana.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.10.2023 | KUVAT All Over Press

FC Lahti julkisti tehneensä 1+1-vuotisen jatkosopimuksen elokuussa Mikko Mannilan tilalle päävalmentajaksi palkatun Toni Lindbergin kanssa. Joel, oikea vai väärä ratkaisu?

Minusta Lindberg ansaitsi ilman muuta tämän syksyn näytöillä mahdollisuuden jatkaa FC Lahden päävalmentajana myös ensi kaudella. Varmasti tarjolla olisi ollut muitakin nimiä, sillä Veikkausliigan valmentajarintamalla on tapahtunut isoja muutoksia ja niitä tapahtuu myös jatkossa, mutta FC Lahden johto uskalsi katsoa nimien taakse ja minusta se oli oikea ratkaisu.
Lindberg tuli Lahden päävalmentajaksi elo-syyskuun vaihteessa, kun Lahti oli erittäin uhkaavassa tilanteessa sarjapaikan suhteen. Lindberg sai kuitenkin todella nopealla aikataululla Lahden pelaamisessa positiivisen muutoksen aikaan ja Lahti voitti saman tien kolme ottelua peräkkäin, joiden myötä se varmisti sarjapaikkansa.

Sen jälkeen tuli toki tappio Hakalle ja maaliton tasapeliä kahden miehen vajaalla pelannutta IFK Mariehamnia vastaan, mutta Lindberg palkattiin pelastamaan sarjapaikka ja sen hän myös teki.

Millä lääkkeillä Lindberg sai Lahden säilyttämään sarjapaikkansa?

Ymmärrän toki henkisten asioiden merkityksen jalkapallossa, mutta Lindbergissä vakuutti eniten se, että hän valmensi peliä ja sai sitä kautta aikaan positiivisen muutoksen Lahden pelaamisessa.

Lindberg halusi selkeästi Lahden kontrolloivan kentän keskustaa ja siinä hän myös onnistui. Pelaajien sijoittumisia korjattiin siten, että pelaajia siirrettiin keskemmälle kenttää. Tämän seurauksena Lahti sai luotua ylivoimia ja parhaimmillaan jopa neljän pelaajan nopeita vastaiskuja.

Myös Lahden prässipelaaminen oli heti aivan eri näköistä kuin Mannilan aikana. Kun laiturit käynnistivät prässin, laitapuolustajat liittyivät hyvin prässitriggereihin tukemaan prässiä. Tämäkin muutos tapahtui todella nopeasti.

Lindberg on saanut Lahden pelaamaan vaikean lähtötilanteen huomioon ottaen todella hyvää jalkapalloa ja hän on ilman muuta yksi kauden suurimmista onnistujista Veikkausliigassa.

Millaista Lahtea odotat ensi kaudella?

Tähän kysymykseen on vaikea tarkkaan vielä vastata. Ensimmäinen iso asia on se, miten joukkue muuttuu ja millaiset pelaajapakan Lindberg saa käsiinsä ensi kaudella.

Myös Lindberg itse punnitaan nyt toisenlaisella vaa’alla. Nyt hän tehtävänsä oli pelastaa Lahti ja siinä hän onnistui. Nyt edessä on pre-season ja sen prosessin vetäminen ja sen jälkeen päälle tulevat ensi kauden haasteet.

Ennusmerkit ovat syksyn näyttöjen perusteella lupaavat ja jos Lindberg saa riittävän vahvan materiaalin, en näe mitään syytä, miksi Lahti ei voisi ensi kaudella ponnistaa Veikkausliigan pohjalta selvästi ylöspäin. Sen pitäisi ainakin olla niin Lindbergin kuin Lahden tavoitteena, mutta kuten sanoin, katsotaan ensin, millainen Lahden joukkue on ensi kaudella ja milloin se saadaan kasaan.

Suomessa joukkueen rakentaminen jää usein liian viime tinkaan. Jos jengi saadaan valmiiksi vasta pari viikkoa ennen kauden alkua, silloin lähtökohdat ovat aivan erilaiset kuin jos joukkue olisi koottu ajoissa.

Siinäkin mielessä Lindbergin jatkosopimuksen tekeminen jo nyt on positiivinen asia. Joukkue tietää nyt yhden tärkeän muuttuja ja ensi kauteen valmistautuminen voi alkaa saman tien.