Uusimman F1-kohun voisi ratkaista samalla tavalla kuin Kimi Räikkösen vastaavan kohun

Colton Hertan superlisenssistä on syntymässä kova taistelu.

Formula 1

Uusimman F1-kohun voisi ratkaista samalla tavalla kuin Kimi Räikkösen vastaavan kohun

Erkki Mustakari tarjoaa Colton Hertan superlisenssikohun ratkaisemiseksi samaa mallia, jolla Kimi Räikköselle juonittiin aikoinaan vastaava lisenssi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.9.2022

Amerikkalaiset ovat ottaneet herneen nenään, kun formulapomo Stefano Domenicali ei suostu joustamaan F1-superlisenssisäännöissä ja myöntämään amerikkalaiskuljettaja Colton Hertalle ajolupaa ensi kaudelle F1-sarjaan.

Herta, 22, on ajanut pitkään Indycareilla, mutta ajokokemus sieltä ei tunnu Domenicalille riittävän, jotta ovi aukeaisi kuninkuusluokkaan.

F1-toimittaja Erkki Mustakari antaisi amerikkalaiskaverin näyttää taitonsa.

”Hertan kohdalla joustaminen tuskin olisi huono asia koko F1-sarjaa ajatellen, pelkästään jo markkinamielessä. Jos sarjassa ajavat maksukuskit, kuten Nicholas Latifi ja Lance Stroll, joilla ei selvästi ajo-osaaminen ole tarvittavalla tasolla, on Hertan blokkaamista sarjasta hyvin vaikeaa uskottavasti perustella”, Mustakari toteaa.

Hertasta on erityisesti ollut kiinnostunut AlphaTauri, jonka takana operoi juomajätti Red Bull.

”Amerikkalaiskuljettaja olisi markkinoinnillisesti F1-sarjassa todella merkittävä asia. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä asia vielä kehittyy. Epäilen, että tämä jäisi vielä tähän, varsinkin kun tiedetään, että Formula ykkösten kaupalliset oikeudet omistava Liberty ja Red Bull haluavat amerikkalaisen kuskin sarjaan.”

Somessa on paljon amerikkalaiskommentteja, joissa Formula ykkösiä haukutaan elitistiseksi lajiksi.

”Se tosiaan on elitististä, että joku maksaa kymmenen miljoonaa, jotta oma poika saa ajaa F1-sarjassa kilpaa, vaikka taidot eivät siihen riitä. Herta on kuitenkin jo osoittanut, että osaa ajaa kilpa-autoja. Jos taso halutaan vielä varmistaa, tässä voisi tehdä kuten Kimi Räikkösen kanssa aikoinaan. Antaa Hertalle vaikka neljän GP:n etsikkoajan. Jos hän pääsee siitä läpi kunnialla, superlisenssi vahvistetaan.”

”Pitää muistaa, että Indy on ihan kovaa kilvan ajoa. Säännöt ovat erilaiset ja antavat mahdollisuuden heikommallekin kuskille pärjätä, mutta se ei tarkoita, että siellä silti suhaisi vain jotain nollatason kuskeja. Sielläkin ajaa ihan huippujätkiä.”

”Herta ei ehkä ole ihan terävintä kärkeä tuloksissa, mutta 2020 hän oli kuitenkin sarjan kolmonen. Jos amerikkalaiskiinnostusta halutaan pitää F1-sarjassa yllä jatkossakin, on amerikkalaiskuskin pestaaminen avainasia.”