Vain turiminen, tyriminen ja sade voivat viedä Max Verstappenilta voiton

Max Verstappen kuroi aika-ajojen viimeisessä sektorissa Fernando Alonson 0,2 sekunnin etumatkan kiinni.

Formula 1

Vain turiminen, tyriminen ja sade voivat viedä Max Verstappenilta voiton

Max Verstappen kruunasi kauden huikeimman aika-ajonäytelmän ottamalla paaluun ja tarrautumalla kaksin käsin kiinni kisan voittoon.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.5.2023 | KUVAT All Over Press

Monacon F1-aika-ajo lauantaina oli kauden jännittävin aika-ajo. Vaikka Red Bullin Max Verstppen kuittasi paalun, Aston Martinin Fernando Alonso teki tapahtumasta trillerin.

ElmoTV:n F1-analyytikko Erkki Mustakarin mukaan Alonso osaa ruuvata autostaan kaiken irti.

”Tämä oli jännittävin aika-ajo Monacossa muutamiin vuosiin, mutta olen kyllä nähnyt jännittävämpiäkin aika-ajoja siellä joskus muinoin. Muistissa on vielä esimerkiksi se, kun Michael Schumacher hyydytti autonsa radalle niin, ettei hyvää nopeaa kierrosta ajanut Alonso päässyt enää ohi”, Mustakari naurahtaa.

”Muistan myös Mika Häkkisen sanoneen joskus, että Monacossa täytyy autosta ottaa irti ihan kaikki, jos haluaa paalun. Vedon on oltava niin mieletön, että pyörät voivat hipaista kaiteita. Juuri niinhän Verstappen paaluvetonsa kiskaisi tällä kertaa. Hänen renkaansa hipoi kaiteita.”

Monacon GP:ssä ohittaminen on usein vaikeaa, joten Verstappen on erittäin vahva voittajaehdokas.

”Jonkun täytyy mokata Red Bullin taktiikka, ryssiä varikkokäynti, kolaroida tai vettä täytyy tulla taivaalta urakalla, jos Verstappen halutaan peitota. Mutta tapahtuuhan noita. Aika-ajossakin Sergio Perez pamautti seinään.”

”Monacon rata on armoton ja siinä on tämän GP:n magiikka. Kaiteet ovat heti ottamassa avosylin vastaan, jos kuski ei ole hereillä ihan joka sekunti.”

Valtteri Bottas oli aika-ajon 15:s. Lähtöpaikka kympin joukosta jäi saavuttamatta päivityksistä huolimatta.

”Bottaksen suoritus oli pettymys. Hän sanoi, että radalla oli ruuhkaa viimeisen nopean aikana. No, se on varikkomuurin tehtävä kalkuleerata ne paikat, johon kuski radalla joutuu, kun varikolta lähdetään.”

”Tässä sormi osoittaa nyt siis sinne. Kun kuskin jalka nousee kaasupolkimelta, hidastuu vauhti heti niin merkittävästi ja sitä on vaikeaa enää paikata.”