Vain yksi asia ratkaisee, miten Ilveksen shokkiratkaisu myöhemmin arvioidaan

Jouko Myrrä sai väistyä Antti Pennasen tieltä kesken kauden, vaikka Ilves löytyykin sarjataulukon kärjestä.

JääkiekkoLiiga

Vain yksi asia ratkaisee, miten Ilveksen shokkiratkaisu myöhemmin arvioidaan

Samuel Savolainen pureutuu keskiviikon uutispaukkuun, jossa sarjakärjessä oleva Ilves potki pihalle päävalmentajansa Jouko Myrrän ja pestasi tilalle Antti Pennasen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 5.10.2022 | KUVAT Mika Kylmäniemi / All Over Press

Ilves pudotti keskiviikkoaamun uutispommin. Seura laittoi ovesta ulos päävalmentaja Jouko Myrrän ja apuvalmentaja Marko Ojasen ja palkkasi välittömästi Antti Pennasen päävalmentajakseen vuoteen 2025 ulottuvalla sopimuksella. Samuel, mitä ajatuksia tämä ravisteleva uutinen sinussa herättää?

Onhan tämä kaikin tavoin poikkeuksellinen ratkaisu. Tuskin koskaan on sarjakärjestä annettu liigahistoriassa potkuja päävalmentajalle kesken kauden, mutta nyt Ilves teki niin. Kyllähän tässä tullaan siihen mitä jo epäilin muutama viikko sitten, kun Raimo Helminen palkattiin melko yllättäen remmiin apuvalmentajaksi, että luotto Jouko Myrrään ei ole voinut olla sataprosenttinen. Jo Helmisen palkkaus oli poikkeuksellinen ratkaisu, joka oli ollut Ilveksen valmennustiimin sisällä jo järkytys. Se söi ilmapiiriä sisältä ja vene keikkui.

Sekin panee kysymään, että mikä rooli Helmisellä tässä kaikessa on lopulta ollut. Ja myös sitä, että onko Ilveksessä mennyt sukset ristiin niin pahasti, että tämä muutos tehtiin näin radikaalilla aikataululla. Tietyllä tavalla Ilves myönsi tällä päätöksellä, että Myrrän työhön ei oltu lopulta tyytyväisiä. Miksi muuten tällainen ratkaisu olisi tehty?

Kaiken lisäksi nopealla soittokierroksella on jo tullut ilmi, että Ilves teki päätöksen todella nopeasti ja valmentajia oltiin kartoitettu laajemminkin. Se herättää kyllä kysymyksiä, että mitähän se tällainen veivailu on. Mutta koska on lähdetty veivailun tielle, se piti nyt ilmeisesti viedä maaliin saakka.

Iso kysymys on, että miten tämä lopulta vaikuttaa Ilvekseen sisällä ja seuran liepeillä. Mutta siihen kysymykseen saamme vastauksen vasta myöhemmin.

Onko Antti Pennanen oikea mies Ilveksen päävalmentajaksi? Nouseeko Ilves nyt mestaruustaistoon?

Paperilla Pennanen on erinomainen valmentaja Ilvekselle. Hän on osoittanut olevansa valmentajataivaan kovimpia nimiä Suomessa ja myös sen, että hän on pystynyt voittamaan paljon pienemmilläkin resursseilla Liigassa kuten HPK:ssa mestaruuden keväällä 2019. Jos Ilves olisi julkistanut Pennasen ensi kauden valmentajaksi kauden jälkeen, olisin onnitellut Ilvestä laadukkaasta rekrytoinnista.

Mutta koska valinta tulee nyt ja Ilveksen tilanne on mikä on, teoria ja paperi on yksi vain asia ja käytäntö toinen. Miten joukkue reagoi tällaiseen ratkaisuun? Yhtenäistääkö se joukkuetta vai hajaannuttaako se joukkuetta? Siinäpä on terapeutiksikin opiskelleelle Pennaselle iso ihmisjohtamishaaste. Saako hän joukot ja varmasti omat, kenties äänekkäätkin mielipiteensä varmasti asiassa omaavan Petri Kontiolan, taakseen?

Pennanen asettaa tässä kuitenkin itsensäkin kovaan paikkaan. Kun Ilves on sarjakärjessä jää ikuiseksi arvoitukseksi, miten joukkue olisi voinut pärjätä nykyisellä valmennustiimillä. Ja asetelma ei ole helppo edes Pennaselle. Riskitekijöitä on olemassa.

Mutta ei se asetelma lopulta Pennasen vika ole, että hänet on palkattu, hän on vain vastannut kutsuun myöntävästi. Suurimpaan paineeseen itsensä tässä kuitenkin asetti Ilveksen seurajohto.

Miksi Myrrään ei luotettu?

Ilveksellä on kova paine nousta Tampereella Tapparan varjosta finaalijoukkueeksi. Siihen Myrrä ei pystynyt. Jo aikoinaan pidin yllättävänä sitä, että valinta kohdistui juuri Myrrään eikä Olli Saloon. Ja kun katsoo Salon valmennustyötä KooKoossa, ei sitä arviota ole ollut syytä vaihtaa.

Siihen, olisiko Myrrä pystynyt saavuttamaan finaalipaikan tällä kaudella, ei tulla koskaan saamaan vastausta. Nyt kun Tapparakin oli Pennasen kintereillä, jos uutisointiin on uskominen, Ilves tuli, näki ja otti Pennasen itselleen.

Tässä on nyt sekin mielenkiintoinen asia seurattavaksi, että mihin ratkaisuun puolestaan Tappara nyt päävalmentajakysymyksessä päätyy Jussi Tapolan jälkeen, kun Pennanen ei tule olemaan heidän valintansa.

Se tulee olemaan Tapparan kannalta niin merkittävä ratkaisu, että siinä on pelissä se, onko Tappara jatkossa enää Liigan kestomenestyjä ja suunnannäyttäjäseura, vai kääntyykö se harhapoluille. Huipulta pääsee kuitenkin niin paljon nopeammin alas kuin huipulle pääsee kiipeämään. Mutta puhutaan tässä yhteydessä nyt Ilveksestä.

Miksi Pennanen meni juuri tällä hetkellä Ilveksen päävalmentajaksi?

Tässä vaiheessa en voi vielä kuin spekuloida.

Tilanne kuitenkin on se, että nyt oli Pennasen valmentajamarkkinat, sillä valmentajamarkkinat olivat kohtuullisen suppeat. Pennanen oli näkökannasta riippuen niiden markkinoiden kovin nimi. Pennasesta piti tulla Jokereiden päävalmentaja rahakkaalla ja monivuotisella sopimuksella, mutta kuten tiedetään Jokereiden paluuhanke Liigaan on ollut yksi valtava sotku. Ei sen hankkeen tulevaisuudella ollut näillä näkymin mitään tarjottavaa Pennaselle.

Ilves on myös houkuttava seura. Se on takonut rahaa niin paljon, että tällaisten tempausten jälkeen ei ole ihan varmaa, että tietääkö se mitä se sillä rahalla oikeastaan tekee. Asiassa on tietysti se inhimillinen puoli, että varmasti Pennanenkin tarvitsi töitä. Ja niinhän sanotaan, että tilaisuudet tekevät varkaita.

Mutta sitten on myös moraalinen puoli. 14 vuoden jääkiekkotoimittajan kokemuksella valmentajamarkkinoilla ei erityisesti ole arvostettu sitä, että ”joku syödään”. Ei ole Pennasen vika, että hänelle soitettiin, mutta kyllä moni hänen kollegansa tulee miettimään myös, että miksi hän nyt juuri otti pestin vastaan. Ja mistä se kertoo. Toki voi kysyä, mitä valmentajat tekisivät itse siinä tilanteessa, jos heille tarjottaisiin Ilveksen päävalmentajan paikkaa.

Samalla tietysti on ymmärrettävä, että ei Pennanen lopulta syönyt Myrrää. Sen teki Ilveksen seurajohto.

Indikoiko tämä tilanne sitä, että pukuhuoneessa ja siinä maailmassa on ollut turbulenttinen tilanne?

Toistan vielä, että jotain asiassa täytyy olla muutakin kuin Ilveksen meriselitykset tiedotteessa. On toki totta, että valmentajasopimukset tehdään jo varhain, eikä se ole uutta. Mutta harvoin ne ovat johtaneet siihen, että sarjakärjessä ollut seura olisi vaihtanut koutsiaan. Miettikää nyt, jos Lukko vaikka olisi vaihtanut Pekka Virran Marko Virtaseen, vaikka tiedossa oli, että Virta valmentaa viimeistä kauttaan. Sehän olisi ollut skandaali ja Lukko olisi ottanut ison riskin sen suhteen, että kevät olisi päättynyt toisella tavalla kuin lopulta kävi.

Samahan se tilanne on Ilveksessäkin nyt. Lopulta päätöksen oikeellisuuden ratkaisee kuitenkin vain yksi asia: Lopputulos. Se on se asia, jolla ainoastaan Ilves voi tätä temppua perustella ja se tuleekin kaiken määrittelemään, miten tätä asiaa lopulta katsotaan ja arvioidaan ensi kesänä.

Jos Ilves ei hyppää tällä kaudella finaaliriman yli tai tulokset alkavat putoamaan, joudutaan seurassa vastaamaan vielä moneen kiusalliseen kysymykseen. Joka tapauksessa Ilves otti nyt ison riskin ja kun riskillä pelataan, on käden parempi olla voittava.