Valioliigaa ravistelee jättiyllätys – Liverpool maksaa ennätyssumman Moises Caicedosta

Moises Caicedolle on buukattu perjantaiksi lääkärintarkastus ennen siirtopapereiden allekirjoittamista.

JalkapalloValioliiga

Valioliigaa ravistelee jättiyllätys – Liverpool maksaa ennätyssumman Moises Caicedosta

Liverpool nousi puskista yllätysvoittajaksi kilpajuoksussa Brightonin Moises Caicedosta. Jukka Rönkä avaa, mitä yöllä tapahtui.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 11.8.2023

Valioliigan siirtoikkunassa nähtiin perjantain vastaisena yönä todellinen jättipaukku, kun Liverpool voitti viime hetken tarjouksella kilpajuoksun Brightonin Moises Caicedosta. Jukka, mitä ihmettä yöllä tapahtui?

Lyhyesti sanottuna se, että Liverpool teki Brightonille sellaisen tarjouksen, joka löi pitkään Caicedon kimpussa olleen Chelsean laudalta ja jonka myös Brighton hyväksyi.

Liverpoolin kiinnostus Caicedoa kohtaa ei tullut toki täysin puskista, sillä ecuadorilainen on ollut pitkään Liverpoolin kiinnostuksen kohteena, mutta pitkään näytti myös siltä, että Caicedon hinta nousee Liverpoolin kannalta liian korkeaksi.

Ja onhan siirtosumma kieltämättä korkea, sillä kokonaispaketin on sanottu olevan 110 miljoonaa puntaa, mikä on historian suurin englantilaisseuran maksama siirtosumma pelaajasta.

Miksi Liverpool teki tarjouksen vasta nyt, eikä aiemmin kesällä?

Se on hyvä kysymys. Liverpool on toiminut ennenkin samalla tavalla eli se on vaaninut siirtoneuvotteluja ja antanut muiden seurojen tingata hinnasta ja siirron yksityiskohdasta ja iskenyt aivan viimeisillä hetkillä.

Näin kävi esimerkiksi viime vuoden tammikuussa Luis Diazin siirrossa. Tottenham oli sopinut kaiken Diazin kanssa valmiiksi ja hinkkasi vielä viimeisiä puntia Porton kanssa, kunnes Liverpool iski ja käänsi kaiken yhdellä iskulla ylösalaisin.

Nyt kävi samoin. Liverpool otti yhteyttä Brightoniin, teki tarjouksen ja manageri Jürgen Klopp soitti myöhään torstai-iltana Caicedolle ja vakuutti hänet siirron järkevyydestä.

Tällä kertaa Chelsea jäi nuolemaan yllättäen näppejään. Toki siirtoa ei ole vielä virallisesti julkistettu, mutta kaikki tiedot Englannista kertovat, että pallo on Kopin päädyssä olevassa maalissa.

Yksi yllättävä piirre tässä siirrossa on se, että Liverpool maksaa tällaisen jättimäisen siirtosumman. Mistä tällaiset rahat löytyivät?

Ei tämä nyt mikään jättiyllätys ole, että Liverpool hankkii pelaajia valtavilla summilla. He ovat viime vuosina maksaneet yli 70 miljoonan punnan summia Virgil van Dijkista ja vuosi sitten Darwin Nunezista.

Kysymys ei ole ollut myöskään siitä, etteikö Liverpolin omistavan FSG:n takana olisi rahaa. Sitä kyllä löytyy ja jos sitä pitää käyttää, amerikkalaisomistajilla on kyllä kanttia ja valmiutta käyttää sitä.

Can Liverpool win the English Premier League 2023/2024? Check all the odds for the new season and play at Stake.com!

Se on sitten hyvä kysymys, onko Caicedon hinta ylihinta. Toki jokaista jättikauppaa voidaan siunailla, mutta Liverpoolin tarjoama 110 miljoonaa puntaa on klassista termiä käyttäen päivän hinta. Chelsea tarjosi vielä viime metreillä 100 miljoonaa puntaa, mutta se ei riittänyt Liverpoolin tehtyä oman tarjouksensa.

Tässä on silti onniteltava Brightonin johtoa kovapäisyydestä. Vielä kesän alussa oltiin varmoja, että Caicedon hinta olisi 80 miljoonan punnan suuruusluokassa, mutta Brighton vaati koko ajan 100 miljoonaa puntaa ja piti siitä tiukasta kiinni – ja nyt se sai kilpailutilanteesta johtuen vielä 10 miljoonaa puntaa extraa.

Liverpool ja Chelsea ovat kilpailleet myös Southamptonin Romeo Laviasta ja siinä kilpajuoksussa näytti käyvän juuri päinvastoin Chelsean tehtyä loppumetreillä ohittamalla Liverpoolin korkeamman tarjouksen Laviasta. Kostiko Liverpool tämän Chelsean peliliikkeen?

En usko mihinkään kostoteoriaan, sillä kostaminen on huono peruste ostaa pelaajia. Sitä paitsi kysymys Caicedon kaupassa on kysymys yli 60 miljoonaa puntaa suuremmasta siirtosummasta kuin Lavian kohdalla.

Jokaisella pelaajalla on hintansa ja ostava seura joutuu aina punnitsemaan, ketä ja millä hinnalla heidän kannattaa ostaa. Paljon todennäköisempää on, että Liverpool oli asettanut Lavian hinnalle rajan, mitä heidän mielestään ei kannata ylittää – ja samaan aikaan he seurasivat, mitä tapahtuu Chelsean ja Caicedon neuvotteluissa. Mihinkään muuhun agendaa on vaikea uskoa.

Mitä Liverpool saa Caicedon ostamalla 110 miljoonalla punnalla?

Liverpool saa yhden maailman lupaavimmista nuorista keskikenttäpelaajista.

Hänen nousunsa huipulle on ollut häikäisevä, sillä Brighton maksoi Caicedosta kaksi vuotta sitten kesällä 4,5 miljoonaa puntaa ecuadorilaiselle Independiente del Vallelle ja laittoi hänet saman tien lainalle belgialaiseen Beerschotiin. Kun Brightonilta alkoivat loppua keskikenttämiehet kesken kauden, Caicedo kutsuttiin tammikuussa 2022 kotiin ja viime kaudella tähtiportit lensivät sitten auki.

Caicedo pelasi Brightonissa suurimmaksi osaksi puolustavana keskikenttäpelaajana, mutta hän pystyy pelaamaan myös ylempänä ja enemmän peliä tekevässä roolissa.

Caicedon suurin lahja on kuitenkin hänen erinomainen pelinlukutaitonsa yhdistettynä uskomattomaan fysiikkaan. Caicedo liikkuu ottelun aikana järkyttävän suurella säteellä. Hän on erinomainen suojaamaan omalla sijoittumisellaan toppareiden ja koko linjan pelaamista, mutta hän on myös erinomainen prässääjä ja sitäkin hän tekee hurjan fysiikkansa turvin valtavalla alueella.

Tällaisen ihmekoneen Liverpool saa. Caicedo on toki vielä nuori – 21-vuotias – ja pelaajana kokematon, mutta hänen ominaisuutensa on tehty Kloppin gegenpressiin ja siihen vauhtijalkapalloon, jota Liverpool pelaa.

Kaikissa pelaajasiirroissa on omat riskinsä, mutta Kloppin ohjissa Caicedolla on kaikki edellytykset onnistua ja osoittaa olevansa jättiläismäisen siirtosumman arvoinen.

Miten kriittinen pelaaja Caicedo on Liverpoolin tulevan kauden kannalta?

Liverpool tulee ilman muuta olemaan yksi kärkiseuroista ja jos Caicedo jatkaa siitä, mihin hän Brightonissa jäi, Liverpool on entistä lähempänä Manchester Citya ja Arsenalia, joka oli tammikuussa itse lähellä onnistua kaappaamaan Caicedon.

Liverpoolin liigamestaruuteen tulevalla kaudella en kuitenkaan vielä usko.