Ferrarin liekkimeri kertoo siitä, millaisilla limiiteillä Ferrari taistelee Red Bullia vastaan

Carlos Sainzille tuli kiire ulos autostaan, kun liekit ottivat vallan Ferrarissa.

Formula 1

Ferrarin liekkimeri kertoo siitä, millaisilla limiiteillä Ferrari taistelee Red Bullia vastaan

Carlos Sainzin auton syttyminen tuleen kesken kisan kertoo Erkki Mustakarin mukaan siitä, miten äärirajoilla Ferrarin ja Red Bullin taistelussa liikutaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.7.2022 | KUVAT All Over Press

F1-asiantuntija Erkki Mustakari suhtautuu ristiriitaisin tuntein Carlos Sainzin Ferrarin syttymiseen tuleen kesken Itävallan GP:n. Sainz oli kiinni kisan kakkossijassa ja Ferrarit matkalla kaksoisvoittoon, kun Sainz joutui keskeyttämään teknisten ongelmien vuoksi 57. kierroksella. Kun Sainz ohjasi Ferrarinsa radan turva-alueelle, hänen autonsa syttyi palamaan ja roihusi hetken päästä ilmiliekeissä

”Se, että Ferrarin tasoisen tallin auto syttyy palaamaan kesken kisan, on toisaalta anteeksiantamatonta, mutta se myös kertoo siitä, miten äärimmäisillä limiiteillä Ferrarilla joudutaan autoa kehittämään ja ottamaan siitä tehoja irti. Kun autosta ja moottorista halutaan kaikki marginaalit ja kaikki maksimit irti ja haetaan sitä viimeistä viiltoa, kaiken on osuttava kohdalleen tai sitten voi käydä huonosti, kuten nyt nähtiin”, Mustakari sanoo.

Who will take the crown this year – Verstappen, Leclerc or a dark horse? Check the odds at Expekt!

”Eikä kysymys ole vain Ferrarista. Myös Red Bull joutuu tässä tilanteessa, jossa he kamppailevat Ferrarin kanssa, menemään limiiteillä. Heillä ongelmat ovat kuitenkin kasautuneet valtaosin Sergio Perezille. Joku voi nähdä siinä Max Verstappenin suosimista, mutta minusta kysymys on pelkästä sattumasta.”

Mustakarin mukaan auton syttyminen tuleen kesken kisan on vakavan mittaluokan asia ja esimerkiksi Alfa Romeon kaltaisessa tallissa se olisi vakava takaisku.

”Avainkysymys on nyt, mitä Ferrarin pitää tehdä, että tällainen ei enää tällä kaudella toistuisi. Ferrarin onneksi sillä on asiaa miettimässä pohtimassa valtava määrä päitä. Siellä on moottoripuolen päät, aerodynamiikan päät ja elektroniikkapuolen päät ja kaikki muut mahdolliset päät ja muutenkin valtava määrä resursseja. Sainzin auton syttymistä tuleen on mietitty varmasti jo läpi yön, jotta korjausliikkeet ehditään tehdä ennen kahden viikon päästä ajettavaa Ranskan kisaa.”

”Ferrarin kohdalla tämä tarkoittaa puolta askelta taaksepäin auton kehitystyössä ja uutta hyökkäystä. Pienemmillä talleilla tilanne olisi toinen. Jos tämä olisi sattunut esimeriksi Alfa Romeolle, siellä olisi jouduttu ottamaan auton kehitystyössä kuvainnollisesti kolme askelta taaksepäin ja uutta nousua olisi lähdetty rakentamaan niistä asetelmista”, Mustakari sanoo.