Valkoinen mörkö hyydytti KuPSin hymyn, mutta se voi tehdä saman tempun myös HJK:lle

Simo Valakaria ei nykyinen sarjatilanne naurata.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Valkoinen mörkö hyydytti KuPSin hymyn, mutta se voi tehdä saman tempun myös HJK:lle

Haka kolautti KuPSin mestaruushaaveita venymällä Kuopiossa maalittomaan tasapeliin. HJK:n on kohdattava sama mörkö sunnuntaina. Voitolla mestaruus matkaa Helsinkiin.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 5.10.2022 | KUVAT All Over Press

KuPSin mestaruushaaveet kokivat jälleen takaiskun, kun KuPS pelasi kotikentällään maalittoman tasapelin Hakan kanssa.

KuPS on sarjassa nyt toisena, mutta ero saman määrän otteluita pelanneeseen HJK:hon on jo neljä pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei KuPSille riitä välttämättä enää kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan Interin ja HJK:n voittaminen, jos HJK voittaa Hakan sunnuntaina Valkeakoskella.

KuPSin ja Hakan kohtaamisen tulos aika lailla ottelutapahtumien mukainen. Molemmilla oli pari maalipaikkaa, eikä KuPS saanut hallintaansa muutettua maalipaikoiksi riittävän hyvin.

Haka on hyvässä syysvireessä ja joukkueella oli selvä suunnitelma puolustuspelissään Kuopion illassa. Haka sai ohjattua KuPSin monesti laidoille, eikä antanut tiloja linjansa takana. KuPS ajautui jälleen pelaamaan vaaratonta pallonhallintapeliä. Toki Gabriel Bispo oli kertaalleen lähellä maalintekoa. Tilannetta edelsi keskitys välikaistalta ja liike Hakan puolustuslinjan taakse. Näitä KuPS tarvitsee enemmän.

Hakan hyökkääminen sen sijaan oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla köyhää, eikä Hakalla tuntunut olevan selvää ideaa, kuinka kääntää kurinalaisesta puolustamisesta pallonhallintaan tai nopeaan hyökkäykseen. KuPS kontrolloi myös hyvin Hakan harvat hyökkäykset ja maalitykki Lee Erwin pysyi kurissa.

***

En voi suuresti syyllistää KuPSin hyvää pallonhallintaa, mutta joukkue jättää monesti käyttämättä nopeat hyökkäykset ja tyytyy rauhoittamaan peliä. Näin saadaan totta kai hyvää kontrollia pelistä, mutta KuPSilta jää monia mahdollisuuksia käyttämättä eikä se saa luotua hallintaa kummempaa etulyöntiasemaa vastustajaan nähden.

Nopeasti hyökkäämisen riskinä on toki pallon jatkuva menettäminen. Ryhmitys on näissä hetkissä monesti pitkänä, jolloin se on omalle joukkueelle kuluttavaa. Toisaalta ottelussa tulee paikkoja, joissa voidaan hyökätä myös hallitusti ja nopeasti. Tällaiset paikat KuPSin pitäisi hyödyntää tehokkaammin,

Kun KuPS ei käytä nopeita hyökkäyksiä, vastustajat saavat liian usein organisoitua joukkueensa pallon alle ja KuPS joutuu aloittamaan homman taas alusta. Honka-ottelussa, jonka KuPS voitti 3-2, tilanne oli erilainen, sillä Honka oli aktiivinen. Ongelmat nousevatkin pintaan silloin, kun vastaan tulee Hakan kaltainen joukkue, joka vain puolustaa KuPSia vastaan. Siksi muutamien kontrolloitujen nopeiden hyökkäysten mahdollisuudet olisi elintärkeää hyödyntää.

Toisella puoliajalla Haka pääsi paremmin peliin mukaan ja kuten aina jalkapallo-otteluissa, myös altavastaaja saa aina omat hetkensä ottelun aikana. KuPS ei saanut päätettyä hyökkäyksiään säännöllisesti viimeistelyihin ja Haka pääsi välillä pyörittämään peliä. Lisäksi KuPSin muoto alkoi hiukan venyä joukkueen yrittäessä saada johtomaalia. Haka hyödynsi nämä hetket rakentamalla pari maalipaikkaa päästyään haastamaan KuPSin puolustuslinjaa.

***

Mestaruustaiston kannalta tämä tulos tarkoittaa sitä, että HJK:lla on mahdollistaa Veikkausliigan mestaruus sunnuntaina Hakaa vastaan. Haka näytti kuitenkin KuPSia vastaan, että sillä on mahdollisuudet kiusata sarjan kärkikolmikkoa ja taistella pronssista Hongan kanssa.

Keskiviikon ottelu oli fyysisesti rankka ja on mielenkiintoista nähdä, miten Hakan pelaajat palautuvat HJK- otteluun mennessä. Toki Klubi pelaa vielä huomenna Eurooppa-liigaan, mutta HJK pystyy jonkin verran kierrättämään pelaajia ja saa varmasti kilpailukykyisen joukkueen kentälle sunnuntaina.

KuPSin on toivottava HJK:n epäonnistumista sunnuntaina ja pidettävä ainakin huoli, että Inter kaatuu, sillä jos Honka voittaa Interin ja SJK:n, myös hopeat saattavat luiskahtaa kuopiolaisten käsistä.