Liverpool murtui paineiden alla ja päästi Real Madridin jyrän alta Mestarien liigan voittoon

Real Madrid juhli seurahistoriansa 14:ttä Mestarien liigan ja sen edeltäjän Euroopan cupin voittoa.

JalkapalloMestarien liiga

Real Madrid kaatoi Liverpoolin Mestarien liigan finaalissa 1-0. Joel Perovuon mukaan Liverpool vaarallisuus Pariisin illassa oli näennäistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.5.2022 | KUVAT All Over Press

Mestarien liigan finaalissa kävi juuri, kuten ennakoit Joel eli Pariisin ilta oli valkoinen. Menikö tuo Real Madridin ja Liverpoolin ottelu ennakkokäsikirjoituksesi mukaisesti?

Kyllä se meni pitkälti siten, kuten odotin – ja vaikka Vinícius Júniorin voittomaali oli sinällään vain yksittäinen tilanne, se tuli juuri sieltä Liverpoolin heikon pisteen kautta eli Trent Alxander-Arnoldin selän takaa.

Ottelu alkoi, kuten oli ennakoitavissa eli Liverpool tuli tosi kovaa päälle ja Real Madrid oli ensimmäiset 20 minuuttia köysissä. Muutenkin Real Madrid oli pahasti alivoimainen ja heillä oli tosi suuria vaikeuksia edetä pallollisena. Oikeastaan ainoa toimiva akseli oli Vinícius’ksen ja Karim Benzeman akseli.

Is it Finland or Canada? Check the odds at LeoVegas and play!

Real Madrid hyökkäsi hyvin konservatiivisesti ensimmäisellä puoliajalla. Sen seitsemän alinta pelaajaa olivat usein Liverpoolin muodon alla tai ulkopuolella, ja Liverpool pääsi prässäämään melko vapaasti 5-6 pelaajan voimalla, koska taskuissa ja ylipäätään Liverpoolin muodon sisällä ei ollut Real Madridin pelaajia.

Ensimmäinen puoliaika oli Real Madridilta pitkään pelkkää roikkumista ja selviytymistä, kunnes se alkoi käyttää enemmän pitkiä hyökkäyksiä ja liikkuminen muuttui monipuolisemmaksi ja riskitasoa korkeammaksi. Sitä kautta myös Real Madrid alkoi saada tilanteita ja minun sääntökirjani mukaan se Benzeman hylätty maali ei ollut paitsio, vaan väärä tuomaritulkinta.

Tässä mielessä oli hyvä, että Vinícius iski ottelun avausmaalin heti toisen jakson alussa ja ottelu ratkesi lopulta tuolla yhdellä osumalla. Nyt tuosta tuomaritulkinnasta tuskin syntyy sen enempää jälkipyykkiä, mutta jos Real Madrid ei olisi tehnyt tuota maalia ja kenties hävinnyt ottelun, silloin asiaa olisi veivattu vielä pitkään. On parempi, että tämän tason huikeat ottelut ratkeavat pelaamalla eikä farssimaisilla tuomariratkaisuilla.

Tuo Real Madridin johtomaali oli selkeästi shokki Liverpoolille. He kyllä pystyivät luomaan uhkaa, mutta Liverpoolin hyökkääminen oli enemmän vaarallisen näköistä kuin oikeasti vaarallista. Liverpoolin pelaajien otteissa näkyi tietynlainen tärinä ja hosuminen. He eivät malttaneet jauhaa, jauhaa ja taas jauhaa ja luoda sitä kautta oikeasti hyviä maalintekopaikkoja. Suurin osa Liverpoolin ratkaisuista oli liian suoraviivaisia ja heikkoja ja niistä syntyi usein vaarallisia kontria Real Madridille.

Vaikka Liverpoolilla oli muutama hyväkin paikka, Real Madridin 2-0-johtomaali oli lähempänä kuin Liverpoolin 1-1-tasoitus. Siksi Real Madridin voitto oli täysin ansaittu.

Thibaut Courtois oli yksi Real Madridin sankareista. Miten näit hänen merkityksensä lopputuloksen kannalta ja oliko kentällä muita suuria tai pieniä hahmoja?

Courtois teki toki muutamia todella hyviä pelastuksia, mutta vaakakupin toisella puolella oli Liverpoolin hätäiset ja huonot ratkaisut. Esimerkkinä olkoon vaikka se Mohamed Salahin nokikkain pääseminen Courtoisin kanssa. Oliko se hyvä torjunta vai huonoa viimeistelyä? Toki Salah joutui ampumaan pallon huonommalla jalallaan, mutta silti. Jos hän olisi ollut samanlaisessa vireessä kuin syyskaudella, hän olisi vetänyt laukauksen alanurkkaan ja se olisi ollut siinä. Nyt hän antoi Courtoisille mahdollisuuden torjua ja Courtois tarttui siihen tarjoukseen.

Liverpoolin hätäily ja heikot ratkaisut koskivat useita Liverpoolin pelaajia, mutta nostaisin silti tikun nokkaan vielä kerran Alexander-Arnoldin. Hän teki hätäpäissään ja tärinöissään useita huonoja ratkaisuja varsinkin viimeisissä palloissa ja kaiken lisäksi hänen koko toisen jakson kitinänsä kuvasti koko Liverpoolin tekemistä. Ei oltu se punainen kone, joka on parhaimmillaan pelannut suvereenia jalkapalloa niin Valioliigassa kuin Euroopan kentillä.

Real Madridissa oli sen sijaan monta onnistujaa. En ala luetella kaikkia, mutta nostaisin Courtoisin ja Vinícius’ksen lisäksi nostan esille Real Madridin keskikenttäkolmikon, Luka Modricin, Toni Kroosin ja Casemiron. Ensimmäisellä jaksolla he jäivät aluksi Liverpoolin keskikentän jalkoihin, mutta mitä pidemmälle jakso eteni ja varsinkin toisella jaksolla heidän valtava pallollisen pelaamisen laatu alkoi näkyä, mikä oli käänteentekevä asia koko ottelun kannalta.

Mitä tämä ottelu kertoi Real Madridista ja Liverpoolista isommassa kuvassa?

Olihan tämä jälleen uskomaton venyminen Real Madridilta, mikä kertoo joukkueen valtavasta kokemuksesta painepaikoissa ja uskosta omaan tekemiseensä. Real Madridin pelisuunnitelma oli myös toimiva. He eivät päästäneet Liverpoolia muotonsa sisälle omalla puolustusalueelle, vaan pakottivat Liverpoolia hakemaan ratkaisuja sellaisilta paikoilta, joilta todennäköisyys tehdä maalia on pienempi. Toki Liverpool sai luotua muutaman oikeasti vaarallisen maalipaikan, mutta niitä tulee ottelussa väkisin tämän tason joukkueelle.

Real Madridin ei myöskään panikoinut millään tavoin oltuaan puristuksessa. He uskoivat omaan tekemiseensä ja siihen, että kyllä niitä tilanteita heillekin tulee – kuten tulikin.

Liverpoolin pelinkuva oli käänteinen. Heiltä kyllä löytyy taitoa ja taktisia variaatioita, mutta näennäinen hallinta hukattiin tekemällä ratkaisuhetkillä huonoja ratkaisuja. Ehkä tässä näkyi myös se pienen pieni ero, joka maksoi Liverpoolille Valioliigan mestaruuden. Manchester City on joukkue, joka jaksaa jauhaa ja jauhaa ja hakea todella kärsivällisesti maalintekopaikka – ja jos sitä ei tule, silloin pakitetaan ja aloitetaan alusta. Liverpoolilla ei ole samanlaista loputtoman jauhamisen ja kärsivällisen syöttämisen lahjaa, vaan maalipaikkoja yritetään runnoa väkisin, mikä synnyttää usein heikkoja maalipaikkoja, kuten nytkin kävi. Ja tänään Liverpoolin pelaaminen muuttui loppua kohden entistä sekavammaksi ja hätäisemmäksi, eikä Real Madridilla ollut ottelun lopussa enää mitään hätää.

Tuo sama hätäily näkyi myös Liverpoolin erikoistilanteissa. Liverpool on yleensä vahva erikoistilannejoukkue ja sen kulmapotkut ovat jopa äärimmäisen vaarallisia. Nyt Liverpoolin kulmapotkut olivat ulos ulospäin kiertäviä hutaisuja, joista ei ollut juurikaan vaaraa.