Valtteri Bottaksen ensi kauden talliksi tarjolla uusi kortti, mutta se voi olla tietoista bluffia

Valtteri Bottas on viihtynyt aina hyvin Montrealin radalla.

Formula 1

Valtteri Bottaksen ensi kauden talliksi tarjolla uusi kortti, mutta se voi olla tietoista bluffia

Spekulaatiot Valtteri Bottaksen ensi kauden tallista käyvät tulikuumina. Erkki Mustakari sanoo, ettei jokaista uutista kannata varauksetta uskoa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.6.2024 | KUVAT Sauber Group Media

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari suhtautuu varauksella Valtteri Bottaksen esille nostamaan vaihtoehtoon, että saattaisi jatkaa ajamista ensi kaudella nykyisessä tallissaan Sauber-Audilla.

”Kaikki on formula ykkösissä tunnetusti mahdollista. Siksi Valtterin mainitsema Audi-kortti voi edelleenkin olla pöydällä, mutta suhtaudun siihen vaihtoehtoon varauksella”, Mustakari sanoo.

”F1-maailmassa managerit heittelevät usein ilmoille tallivaihtoehtojen nimiä, vaikka heittojen takana ei olisikaan mitään sen vakavampaa. Valtteri on nyt itse itsensä manageri ja tuntee korttipelin kiemurat. Myös hän saattaa heittää hieman kevyemmin tallien nimiä esille. Kuljettajien on tärkeää olla esillä ja kaikkien huulilla. Eikä siinä mitään pahaa ole, niinhän pokeripöydässäkin bluffaaminen kuuluu pelin henkeen”, Mustakari sanoo.

Bottaksen nimi on linkitetty ensi kaudeksi useampaan talliin – Haasiin, Williamsiin, Alpineen, Sauber-Audiin ja jopa Mercedekseen.

”Valtteri nimi on varmasti monen tallin listalla. Osalla hän on ykkösvaihtoehto, mutta osalla hän voi olla myös kakkos- tai kolmosvaihtoehto. Esimerkiksi Carlos Sainz ei voi ajaa ensi kaudella kuin yhdessä tallissa. Hänellä saattaa olla kuitenkin useampi neuvottelu käynnissä ja kun hän tekee ratkaisunsa, pelistä pudonneissa talleissa pitää ottaa pakasta seuraava kortti. Kun Sainz tekee siirtonsa, sen jälkeen loput palat loksahtavat nopeasti paikoilleen”, Mustakari ennakoi.

”Valtterin kannalta olisi tietenkin toivottavaa, että ura jatkuisi ja päätös tulisi mahdollisimman nopeasti. Hänen ajatuksensa saattavat olla tänäkin viikonloppuna hieman muissa asioissa kuin Kanadan jarrutuksissa. Sopimusneuvottelut ovat nyt tulikuumassa vaiheessa viimeisten paikkojen osalta.”

MM-pisteistä ajetaan viikonloppuna Kanadassa, joka on yksi Bottaksen lempikisoista. Vaikka voittoa ei tullut edes Mercedes-vuosina, Bottaksella on aina radalla ollut hyvä pössis. Parhaimmillaan hän on ollut Montrealissa palkintopallin toisella korokkeella. Viime vuonna tuli tilille yksi MM-piste kymmenennellä sijalla.

”En edes uskalla ajatella, minkälaista autoa Sauber tällä kertaa saa tarjottua Valtterin alle. Toivon kuitenkin, että Valtteri saa siirrettyä sen hyvän pössiksen, joka hänellä Kanadassa on aina ollut, myös nyt ajamiseensa.”

Kanadassa avainasemassa ovat Mustakarin mukaan autojen jarrut.

”Montrealin rata on sellainen, että jos jarrut pelittää, kuski uskaltaa ottaa kaiken ajoneuvostaan irti ja jättää jarrutuksen mahdollisimman myöhään. Harmi vain Sauberin kannalta, että radalla tarvitaan myös suoranopeutta ja mutkista on lähdettävä kuin nappi housuista.”

”Sauber ei ole mikään suoranopeushirmu ja jos rehellisiä ollaan, eivät ne Saubern jarrutkaan ole mitään priimaa. En olisi yllättänyt, jos Valtterilla olisi Montrealissa uskonpuutetta niin suoranopeuden kuin jarrujenkin kanssa. Kauden ensimmäinen MM-piste on joka tapauksessa tiukassa.”

”Kisan mielenkiintoisin kysymys on ilman muuta se, miten Max Verstappen pärjää. Rata ei ole myöskään Red Bullille kaikista ideaalisin , vaikka Verstappen voittikin Kanadassa viime vuonna. Ferrari ja McLaren ovat kuroneet Red Bullin etumatkan lähes kiinni ja Verstappen on pitkästä aikaa siinä tilanteessa, ettei hän voi enää rallatella läpi viikonlopun. Se tuo lisää paineita hollantilaiselle, varsinkin kun alla on hänen kannaltaan murheellinen Monacon kisa”, Mustakari sanoo.