Valtteri Bottaksen Kiinan GP kesti vain vajaat 21 kierrosta.

Valtteri Bottas joutui keskeyttämään Kiinan GP:n moottoririkon vuoksi. Bottas oli keskeyttämishetkellä 11:s.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen Kiinan GP päättyi katkeraan pettymykseen, kun Bottas joutui keskeyttämään kisan 20. kierroksella. Bottaksen autosta alkoi nousta savua, hän ajoi autonsa radan sivuun ja ilmoitti tiimiradiossa lyhyesti, että ”moottori on mennyt”.

Bottas oli keskeytyshetkellä 11:s ja tavoitteli kauden ensimmäisiä MM-pisteitään.

Bottas starttasi kisaan 10. ruudusta, mutta menetti ensimmäisten mutkien aikana yhden sijoituksen takaa aggressiiviselle nousseelle Aston Martinin Lance Strollille.

Bottas pysytteli tämän jälkeen yhdentenätoista, kunnes putosi varikkopysähdyksen aikana 15:nneksi. Muiden varikkostoppien aikana hän kuitenkin sai entisen sijoituksensa takaisin ennen keskeyttämistään.

Bottaksen keskeyttäminen johti ensin virtuaalisen turva-auton ja hetkeä myöhemmin varsinaisen turva-auton tuloon radalle, sillä järjestäjillä kesti pitkään Bottaksen auton siirtäminen.

Kaiken lisäksi Stroll törmäsi turva-auton takana Daniel Ricciardon autoon ja putosi viimeiseksi.

Kevin Magnussen kolhi puolestaan ensimmäisen uusintalähdön jälkeen Yuki Tsunondan autoa ja Tsunoda joutui keskeyttämään.  Stroll ja Magnussen saivat tempuistaan molemmat 10 sekunnin aikarangaistuksen.

Ricciardo yritti jatkaa kisaa, mutta joutui muutaman kierroksen jälkeen keskeyttämään pohjalevyyn tulleiden vaurioiden vuoksi.

Turva-auto oli näiden episodien aikana radalla yhteensä yli kummenen kierrosta.

Max Verstappen ajoi odotetusti kisan ylivoimaiseen voittoon. Paalulta lähtenyt hollantilainen ampaisi heti startissa kärkeen ja repi avauskierrosten aikana usean sekunnin etumatkan. Verstappen menetti johtonsa vain varikkopysähdyksensä aikana. Turva-autoepisodienkin jälkeen hän karkasi helposti muilta. Maalissa eroa toiseksi tulleeseen McLarenin Lando Norrisiin oli lopulta lähes 14 sekuntia.

Norrisin kakkossijan pohjusti osaltaan se, että Norris ajoi kisan läpi yhdellä pysähdyksellä. Taktiikkaa edesauttoi Bottaksen keskeyttämisen käynnistänyt turva-autonäytelmä.

Sergio Perez oli kolmas ennen Ferrain Charles Leclerciä ja Carlos Sainzia. Perez jäi kakkossijasta vajaat viisi sekuntia.

Verstappen kiitteli kisan jälkeen talliaan vuolaasti.

”Auto oli uskomaton. Olimme nopeita koko viikonlopun ja auto kulki kuin kiskoilla. Lopussa olin hieman huolissani radalla olleista roskista. Kun ajaa yli 300 kilometrin tuntivauhdilla sellaisen roskan päältä, rengas voi puhjeta todella helposti. Siksi otin varman päälle”, Verstappen sanoi.