Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon synkeässä tunnelissa näkyy viimeinkin valoa

Valtteri Bottas on aina viihtynyt Montrealissa.

Formula 1

Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon synkeässä tunnelissa näkyy viimeinkin valoa

Valtteri Bottas ja Alfa Romeo ovat Erkki Mustakarin mukaan potentiaalisia yllättäjiä Montrealin GP:ssä viikonloppuna.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.6.2023

Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon mustan tunnelin päässä alkaa ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan lopultakin näkyä valoa. Vaikka Bottas jäikin edellisessä kisassa Barcelonassa joukon hännille sijalle 19, hänen tallikaverinsa Zhou Guanyu sijoittui kisassa yhdeksänneksi ja Bottas itse oli sitä ennen ajetussa Monacon GP:ssä 11:s.

”Tilanne on muuttunut Alfa Romeon kannalta aivan erilaiseksi 4-5 viimeisen viikon tilanteeseen verrattuna. He ovat löytäneet päivitysosiensa kautta autoon lisää vauhtia ja auto alkaa olla nyt oikeasti kilpailukykyinen keskisarjassa”, Mustakari sanoo.

”Zhoun vauhti Espanjassa ja Valtterin Monacossa osoittivat, että vauhtia löytyy. Nyt on saatava vain kokonaisuus eli säädöt, tekniikka sekä kuljettajien ja tallin toiminta osumaan kohdilleen, jotta kehitysaskeleet näkyvät myös tulostaululla.”

Mustakarin mukaan Montrealin kisaviikonloppuun voidaan pitkästä aikaa suhtautua myös suomalaissilmin katsottuna toiveikkaasti.

”Montreal on yksi Valtterin lempiradoista. Kaikki muistavat Montrealin kisan aika-ajot 2013, kun Valtteri ajoi sensaatiomaisesti varsin heppoisella Williamsillaan perätä kolmanneksi. Myös sen jälkeen Valtteri on viihtynyt todella hyvin Montrealissa.”

”Monet ajattelevat, että kova rattimies ajaa radalla kuin radalla. Niin ajaakin, mutta silti joillakin radoilla kuljettajat ovat enemmän kotonaan kuin toisilla radoilla, mikä näkyy ennen kaikkea luottamuksessa auton limiitteihin – mitä sillä voi radalla tehdä ja mitä ei.”

”Kun Alfa Romeon kehitysaskeleet ja Montrealin rata lasketaan yhteen, odotan aidosti, että Valtteri menee aika-ajoissa Q3:een ja on sunnuntain kisassa kiinni MM-pisteissä. Se on toki selvää, että virheisiin ei ole varaa sen enempää aika-ajoissa kuin itse kisassakaan”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan Montrealin rata on tallien kannalta haastava.

”Radalla on kaksi pitkää suoraa, joista jälkimmäisellä ajetaan 7-8 kaasu pohjassa. Mutta sitten siellä on myös jyrkkiä mutkia ja varsinkin radan alkuosa on sellaista, että siellä tarvitaan myös pitoa. Ongelma tulee juuri tässä: mistä löytyy se oikea piste, joka mahdollistaisi pitkillä suorilla lentämisen, mutta joka takaisin radan alkuosuudelle riittävästi pitoa.”

”Toinen iso tasapainoilun kohde ovat jarrut. Ne ovat Montrealissa äärimmäisessä rasituksessa juuri radan luonteesta johtuen. En kuitenkaan usko, että tällä puolella tapahtuisi mitään radikaalia, koska Montreal on ollut niin pitkään MM-kalenterissa, että kaikki tallit tuntevat radan luonteen, oikut ja jokaisen kuopankin.”

Mustakari pitää Red Bullien ylivoimaa tällä hetkellä niin suurena, että ne ovat suosikkeja jokaisella radalla.

”Montrealissa korostuu moottoreiden voima ja uskon, että Ferrari ja Mercedes tulevat Kanadassa todella lähelle Red Bulleja, mutta kaikista lähimpänä härkävaunujen poikia on silti mies vihreässä autossa eli Aston Martinin Fernando Alonso. Jos Alonsolla on joillakin radoilla iskun paikkoja, niin yksi niistä on ilman muuta Montreal. Voittokaan ei olisi mikään jättiyllätys.”

”Nostaisin luuppiin myös Alpinen parantuneen vauhdin. Esteban Ocon kävi jo näyttämässä nokkaansa palkintopallilla Monacossa, mikä ei ollut sattuma. Katsotaan nyt, miten ranskalaistalli pärjää ranskankielisessä kaupungissa ajettavassa kisassa”, Mustakari